Dopamin düşüklüğüne bağlı olarak odaklanamama, aşırı hareketli olma ve düşünmeden hareket ve eylemlerde bulunma gibi dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsel davranışlar sergilemeye neden olur. DEHB'de beyin metabolizması, beynin dikkati ve sosyal muhakemeyi kontrol eden bölgeler zayıftır.
DEHB olan bireyin genetik ve çevresel biyolojik faktörlerin etkileşimi sonucunda beyninin ön bölgesinde oluşan bozukluk, bu bölgelerdeki kimyasal yapının da bozulmasına yol açar.
Özetle, DEHB'li kişilere anlayışlı, sabırlı, açık iletişimli, odaklanmalarına yardımcı olan, net sınırlar koyan, pozitif takviye sağlayan ve yardım teklif eden bir tutum sergilemek faydalı olacaktır. Moxo Dikkat Testi uygulayıcı merkezlerini inceleyin, size en yakın merkezden ön randevu alın.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
Sık unutkanlık ve konsantrasyon güçlüğü DEHB belirtileri arasında bulunur. Kişilerin yaşam standartlarını oldukça etkileyen Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tedavisinde davranışçı terapi uygulamalarının yanı sıra ilaç da kullanılabilir.
Türkiye'de DEHB'in doğrudan bir mesleğe engel olduğuna dair spesifik bir madde yoktur. Ancak, bazı mesleklerdeki fiziksel ve psikolojik sağlık şartları, DEHB'li bireyler için kabulü zorlaştırabilir. Özellikle pilotluk, askerlik ve polislik gibi mesleklerde, dikkat ve karar verme yetenekleri kritik öneme sahiptir.
İlgili 17 soru bulundu
Türk hukukunda DEHB'ye sahip olmak, asker ve polis olma engeli olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu nedenle zorunlu olmayan durumlarda 6 yaştan önce DEHB tanısı konulmaması gerekir. 6 yaşından sonra özellikle de ergenlik yıllarında beyin kendisindeki bu nörogelişimsel sorunları telafi edebilmektedir. Bu kişilerde DEHB belirtileri azalmakta ya da kaybolmaktadır.
Bu duruma dayalı olarak çocuklarda bulundukları gelişim periyotlarına uymayan dikkatsizlik ve/veya aşırı hareketlilik gözlemlenir [1]. DEHB'nin dünyada yaygınlık oranı çocuklarda %5-12, yetişkin bireylerde %4,4'tür.
Günlük olarak alınması gereken vitamin ve mineraller, odaklanma ve hafıza sağlığı açısından oldukça önemlidir. En yaygın vitamin eksikliklerinden biri B12 vitaminidir. B12 vitamini eksikliği, zihinsel ve nörolojik bozukluklara yol açabilir. Odaklanma sorununa neden olabilecek bir diğer vitamin ise D vitaminidir.
Düzenli dikkat egzersizleri veya daha genel adıyla beyin egzersizleri yaparak hem dikkat eksikliğine karşı önlem almış, hem de dikkat bozukluğu tedavisi için ilaçsız yöntem kullanmış oluruz.
Her iki yetersizlik durumunun davranışsal boyuta bakıldığında, otizmli olan çocukların dikkat eksikliği ile dürtüsel davranış sergiledikleri görülürken, DEHB tanısı almış olan çocukların iletişim ve sosyal etkileşim konusunda ciddi olarak yetersizlik durumu yaşadığı görülür.
Genetik etkenlerin yanı sıra annenin hamilelik esnasında alkol kullanması, beslenme bozukluğu ve besin zehirlenmesi yaşaması, kimyasal zehirlere maruz kalması, doğum esnasında yaşadığı zorluklar, enfeksiyon ve kimyasal zehre maruz kalması ve demir eksikliği yaşaması gibi etkenler de DEHB'nin ortaya çıkışını ...
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) beyindeki bazı kimyasal maddelerin işleyişindeki farklılıklar nedeniyle oluşan bir nörogelişimsel bozukluktur. DEHB olan çocukların dikkat süreleri kısa ve odaklanma güçleri düşük olduğu için hiperaktivite belirtileri de gösterirler.
DEHB'de beyin metabolizması, beynin dikkati ve sosyal muhakemeyi kontrol eden bölgeler zayıftır. Yaygın olarak çocukları etkileyen bir zihinsel bozukluk olan DEHB'e sahip çocuklarda, dikkatsizlik (odaklanamama) ve ortama uymayan anormal hareketler görülür. Bu durum çocukların gelişimini ve işlevselliğini engeller.
Bunun haricinde genetik geçiş de bu hastalığın nedenleri arasında yer almaktadır. Anne babasından birinde DEHB olan çocukların DEHB geliştirme oranı diğer popülasyona göre daha yüksektir.
DEHB birçok yerde bir engel gibi görülse de yapılan araştırmalar DEHB olan bireylerin yaratıcı olduğunu göstermektedir.
Düzenli olarak uyumak, sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak, beyin fonksiyonlarınızı destekler ve odaklanma yeteneğinizi güçlendirir. Meditasyon ve Nefes Egzersizleri: Meditasyon ve nefes egzersizleri, konsantrasyonu geliştirmek için etkili yöntemlerdir. Meditasyon, zihni sakinleştirir ve odaklanmayı artırır.
B6, B12, C, E gibi vitaminler, Omega-3 yağ asitleri, magnezyum ve çinko gibi minerallerin yer aldığı, odaklanmayı destekleyecek gıdaların tüketimi büyük öneme sahiptir. Eğer bu gıdalar besin yoluyla alınamıyorsa doktor onayıyla takviye olarak kullanılabilir.
Unutkanlığın ana nedenlerinden bir tanesi B12 vitamini eksikliğidir. B12 vitamini kırmızı kan hücresi üretimi ve sinir dokusu sağlığı için de büyük öneme sahiptir. Araştırmalar D vitamini eksikliği doğrultusunda unutkanlığın ortaya çıkabileceğini göstermektedir.
DSM-IV'e göre DEHB'nun üç alt tipi vardır: 1. Dikkat eksikliğinin ön planda olduğu tip, 2. Hiperaktivite-impulsivitenin ön planda olduğu tip, 3. Kombine tip.
DEHB' de %80 civarında ergenlikte %60 dolaylarında erişkinlikte devam eder. Ayrıca DEHB olan çocuğun dikkati ya da hiperaktivitesi aniden düzelmez. Dikkat eksikliği ya da hiperaktivite belli ölçülerde azalıp hastalık tanısı almayacak duruma gelir.
DEHB olan bireylerin normal toplumla karşılaştırıldığında daha düşük zekaya sahip olduklarını gösteren herhangi bir bulgu yoktur. Her düzeyde zekaya sahip insanlarda DEHB görülebilir. Thomas Edison gibi birçok başarılı insanın DEHB olduğu düşünülmektedir.
Çocukların yüzde 3-12'sini etkileyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gelişimsel bir bozukluktur. DEHB olan çocuklarda, dikkat dağınıklığı, dikkatini sürdürmekte zorluk, aşırı hareketli olma, kıpır kıpır olma, çok konuşma, sabırsız olma şeklinde belirtiler olur.
Yetişkinlerde DEHB 'nin temel özellikleri dikkati toplamada güçlük, dürtüsellik (fevrilik, ani kararlar alma gibi) ve huzursuzluk olabilir. Semptomlar hafif ila şiddetli arasında değişebilir. DEHB'li birçok yetişkin, sahip olduklarının farkında değillerdir. Sadece gündelik işlerinde zorlandıklarının farkındalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri