Halifeler Allah tarafından seçilmiş olan özel kullardır. Peygamber Efendimiz, İmam Ali'ye hitaben, "Sen benim ümmetimin imamı, Benden sonra onların üzerindeki halifemsin. Senin ve Benden sonra evlatlarından gelecek imamların misali Nuh'un gemisi misalidir.
Özgün araştırmadan oluşmuş ifadeler kaldırılabilir. Ayrıntılar maddenin tartışma sayfasında bulunabilir. Hilâfet veya halifelik (Arapça: خلافة), İslam peygamberi Muhammed'in 632 yılındaki ölümünün ardından oluşturulan siyasi bir makamdı. Bu siyasi makamın başındaki kişilere halife (Arapça: خليفة) denirdi.
632 yılında Muhammed'in ölümünden sonra Müslüman toplumunun başına kimin geçeceği kaygısı baş gösterdi. Müslümanların bir kısmı ilk olarak Ebu Bekir'in halifeliğini kabul ettiler. Ebu Bekir'den sonra ise sırasıyla, Ömer bin Hattab, Osman bin Affan, ve Ali'nin halifeliği kabul edildi.
HALİFE NASIL SEÇİLİR? İbn Kesîr, devlet başkanının nasıl tayin edileceği hususundaki ihtilafları dile getirerek Hulefâ-i Râşidîn üzerinden bunları şöyle örneklendirir: “Ehl-i Sünnet âlimlerinden bir grubun Ebûbekir hakkında dedikleri gibi devlet başkanlığı ancak nas ile tayin edilir.
Peygamber'in vefatından sonra İslâm toplumunun dinî ve siyasî liderliği görevi. Belli sınırlar içindeki insan topluluğuna ait siyasî hâkimiyetin teşkilâtlanmış şekli. İnsan topluluklarını yönetme sanatı. Devlet başkanını seçmek ve gerektiğinde azletmekle yetkili olan heyet anlamında İslâm hukuku terimi.
İlgili 38 soru bulundu
Halife şeçiminde adaylarda aranacak Şartlar Akıl ,Buluğ , Hürriyet , İslam , Erkek Olmak , Adil Olmak , İlim , Görev Yeterliliğine Sahip Olmak , Sağlık , Kureyşilik tir. 3-İslam Ve Müslüman Olmak Ve Takva Hayatı Yaşamak şart koşulmuştur.
Bazı meclis üyelerinin halifeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden üstün görmeleri. Halifelik makamının ulusal egemenlik anlayışına aykırı bir kurum olması. Halifeliğin çağdaşlaşma ve laik bir kurma önünde büyük bir engel olarak görülmesi.
1. Halifenin Azli. İslâm amme hukukunda halifenin (devlet başkanı) görev süresi belli bir zamanla sınırlandırılmamış, hayatta kaldığı müddetçe görevine devam etme imkânı verilmiştir. Sınırlı bir müddet için seçilmesi yasaklanmamakla birlikte İslâm geleneğinde ilk şekil tercih edilegelmiştir.
İlk Osmanlı Halifesi: Yavuz Sultan Selim-Tarihte İz Bırakanlar.
Bu sebeplerden dolayı, Mustafa Kemal Paşa 1924 yılında halifeliğin kaldırılmasına karar verdi, l Mart 1924 tarihinde yaptığı Türkiye Büyük Millet Meclisini açış konuşmasında, bu düşüncesini açıkladı. 3 Mart 1924'te TBMM'de kabul edilen bir kanunla halifelik kaldırıldı.
Ali, Peygamber Efendimizin ölümünden sonra Hz. Osman'ın ardından halife olmuştur. İslam topraklarını genişletip, Peygamber Efendimizin yaydığı İslam'ı ve emanetlerini koruyup gözetti. Bir kesim Hz.
Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur. İslam tarihinde kendisinden haklı olarak '5. Halife' ya da '2.Ömer', olarak söz edilmesinin ana sebebi; onun Kur'an ve sünnete uygun adaletli idareyi yeniden tesis etmesidir.
Abdülmecid Efendi (Osmanlı Türkçesi: عبد المجيد افندی) veya II. Abdülmecid (Osmanlı Türkçesi: عبد المجید ثانی, 'Abdü'l-Mecîd-i-sânî) (29 Mayıs 1868, İstanbul - 23 Ağustos 1944, Paris), Osmanlı hanedanından son İslam halifesi, iki kutsal caminin hizmetkârı, ressam ve müzisyen.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Sancak-ı Şerif, İslam peygamberi Muhammed zamanında kullanıldığına inanılan siyah renkte sancak. 16. yüzyıldan bu yana İstanbul'da muhafaza edilen bu sancak günümüzde Topkapı Sarayı'nda bulunan diğer Kutsal Emanetler arasında saklanmaktadır.
Dört Halife ya da Hulefa-i Raşidin (Raşid Halifeler), Muhammed'in ölümünün ardından "Ümmetin başı" sıfatıyla görev yapmış halifelerdir.
Halifelik makamı artık yok. Zaten 4 halifeden sonra bu makamın saltanata dönüştüğünü ve Osmanlının son zamanlarında işlevi olmayan bir hal aldığını görürsünüz. Yani öyle Hristiyanın başı var Müslümanın yok masalı anlatmasın kimse. Bugün papanın da yetkisi yok.
Dört büyük halifenin birincisi ve ümmet-i Muhammed'in en üstünü Hazret-i Ebûbekir (r.a.)'dir. Ebûbekir, seher vakti teheccüd kılanların babası demektir. Hazret-i Ebûbekir'den (r.a.) sonra insanların en üstünü Ömer bin Hattâb'dır. Hazret-i Ebûbekir'den sonra hak halifedir.
“O ki, sizi yeryüzünün halifeleri kıldı.” (6/En'âm, 165) “Onların ardından sizi yeryüzünde halifeler kıldık, nasıl davranacağınıza bakalım diye.” (10/Yûnus, 14) Ayetlerde “yeryüzünün halifeleri” ve “yeryüzünde halifeler” ifadeleri geçmekte ve insanın halife kılınarak bir imtihana tâbi tutulduğu belirtilmektedir.
Hulefa-yi Raşidin adıyla da bilinen 4 halife dönemi, Hz. Muhammed'in vefat ettiği yılda (632) başladı. İlk halife Hz. Ebu Bekir'dir.
Bakara suresinin 30. ayetinde gecen, “Ben yeryüzünde muhakkak bir halife kılacağım…” cümleden açıkça anladığımız; Allahın halifesi olma makamı sadece Hz. Adem'e özgü bir makam değildir, bilakis tüm insanlar için potansiyel olarak var olan bir makamdır.
Halifeliğin en önemli görevlerinden İslamiyet'i yaymak ve kutsal kitap olan Kuran-ı Kerim'i korumaktır. Osmanlı padişahlarında da bu durum devam etmiştir. Halife unvanı III. Selim dönemi ile birlikte resmi makamlarda kullanılmıştır.
Hilafeti Osmanlı'ya getirerek İslam dünyasının tek bir çatı altında toplanmasını sağlayan ve 498 yıl önce 22 Eylül'de Çorlu'da vefat eden Yavuz Sultan Selim, sekiz yıldan fazla süren yönetiminde, Osmanlı tarihinde dönüm noktası teşkil eden olaylara imza attı.
Saltanatın kaldırılması veya padişahlığın kaldırılması, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1 Kasım 1922'de kabul ettiği 308 numaralı "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, hukuku hâkimiyet ve hükümraninin mümessili hakikisi olduğuna dair" adlı kararnamesi ile gerçekleşmiştir.
Bu doğrultuda İslam kadına erkek üzerinden değer vermek yerine insan olması bakımından taşıdığı değeri hatırlatmıştır. Dolayısıyla kadın ve erkek Allah'ın “yeryüzündeki şerefli halifesi” olma vazifesini birlikte yüklenmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri