Daha açık ve kesin bir ifade ile “hilâfet” dinî değil, tam anlamıyla siyasî ve beşerî bir iştir.
Halifeliğin kaldırılması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 3 Mart 1924 tarihinde çıkardığı kanunla halifelik makamını kaldırmasıdır. Devletin laikleştirilmesi yolunda yapılmış siyasi bir devrimdir.
Peygamber'in yerine geçerek onun dünyevi otoritesini temsil etmesi, yeryüzünde dinin hükümlerini uygulamak, dünya işlerini düzene sokmak üzere Allah'ın yeryüzündeki hakimiyetini veya bütün mü'minlere ait olan hilafet ve yetkiyi temsil etmesi gibi hususlardır.
Mezhep farklılıkları
Bu makam, Şiilikte en büyük dini ve manevi otoriteyi de temsil eder. Halifelik daha çok Müslümanların Sünni tarafının temsilcisi olarak kabul görülmüştür.
İslâm tarihinde devlet başkanlığı kurumu. Hz. Peygamber'in vefatından sonra İslâm toplumunun dinî ve siyasî liderliği görevi.
İlgili 25 soru bulundu
Halife şeçiminde adaylarda aranacak Şartlar Akıl ,Buluğ , Hürriyet , İslam , Erkek Olmak , Adil Olmak , İlim , Görev Yeterliliğine Sahip Olmak , Sağlık , Kureyşilik tir. 3-İslam Ve Müslüman Olmak Ve Takva Hayatı Yaşamak şart koşulmuştur.
Hilafet ya da halifelik Hz Muhammed'in ölümünden sonra ortaya çıkan siyasi niteliklere sahip olan bir makamdır. Bu siyasi makamın başında yer alan kişilere halife adı verilir. Halife için sonra gelmiş olan, yerine geçen ya da ardından gelen gibi tanımlamalar da yapılmıştır.
Hilâfetin kaldırılması
3 Mart 1924'te çıkarılan bir kanun ile halifelik resmî olarak kaldırılmıştır.
Halifeliğin en önemli görevlerinden İslamiyet'i yaymak ve kutsal kitap olan Kuran-ı Kerim'i korumaktır. Osmanlı padişahlarında da bu durum devam etmiştir. Halife unvanı III. Selim dönemi ile birlikte resmi makamlarda kullanılmıştır.
İslam cumhuriyeti, İslam dinine dayalı cumhuriyet şeklidir. Bu yönetim şekli İran, Moritanya, Pakistan gibi ülkelerde mevcuttur. İslami yasaların anayasaya yön verdiği, halkı temsilen görev yapan idarecinin yine halkın seçimi doğrultusunda işbaşına geldiği bir hükûmet amaçlanır.
İslam'ın devlet anlayışında devlet başkanı için kullanılan unvandır. Hz. Peygamber'den sonraki devlet başkanlığı kurumunu ifade eder. Devlet başkanı için kullanılan bu unvan ayrıca tasavvufi anlam da kazanmıştır.
Halifelik, Muhammed Peygamber'in ölümünden sonra, onun dinsel ve siyasi görevlerini yürütmek üzere Arabistan'da başlatılan yönetim türüdür. Halifenin İslam'da hangi koşullara göre seçileceği kesin olarak bilinememektedir.
(Bakara: 30).
Kuran'da Allah'ın veya peygamberin vekili anlamında bir halifelik yoktur. Hiçbir fani, Allah'ın halefi veya temsilcisi olamayacağından ve Hz. Muhammet de son peygamber olduğundan dolayı halife, Allah'ın veya peygamberin vekili olamaz.
Peygamber gibi Muhacir olanlardan birinin hakkıydı.
Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır. Kürtler'in ise büyük bir bölümü Şafii mezhebinden olup, az bir kısmı Hanefi mezhebini takip etmektedir.
Bu mezheplerden Sünnî İslam inanışında yaygın olanları Malikî, Hanefî, Şafiî ve Hanbelî mezhepleridir. Bu nedenle bu dört mezhebe zaman zaman dört büyük fıkıh mezhebi denmiştir.
Mezhepsiz olur. Görülüyor ki, dört mezhepten hiçbirine uymayan kimse, mezhepsizdir.
Ömer (2 cilt) İslam'ın Adil ve Cesur Reisi. Malumdur ki, Ashâb-ı Kiram, imanın en aşılmaz, en sarsılmaz kaleleri ve hayata en kuvvetli şekilde tatbikleridir.
Yaşadıkları çevrelerce Ömeri yada Faruki olarak tanınan [Türkiye dışında özellikle arap ülkelerindeÖmeriyyun (عمريون),Farukiyyun (فاروقيون)yada Ömer b.El-Hattab Ailesi (آل عمر بن الخطاب) olarak zikredilirler] bu insanların sayıları Türkiye'de oldukça fazladır.
Peygamber tarafından fârûk lakabının verildiği rivayet edilmektedir (İbn Abdülber, IV, 170; İbn Hacer, IV, 171). Aynı şekilde Şiîler'in de ona fârûk veya fârûk-ı ekber dedikleri bilinmektedir (Dihhudâ, XXI, 18). İslâm tarihinde fârûk lakabıyla tanınan yegâne sahâbî Hz. Ömer'dir.
Bazı meclis üyelerinin halifeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden üstün görmeleri. Halifelik makamının ulusal egemenlik anlayışına aykırı bir kurum olması. Halifeliğin çağdaşlaşma ve laik bir kurma önünde büyük bir engel olarak görülmesi.
Bugün hilafetin Cumhurbaşkanı'na (bugünkü tabiri ile Başkan'a) geçmesinin 95. yıldönümü.. “Hilafet resmen lağvedilmiştir, hiçbir yere de geçmemiştir” derler..
Abdülmecid (Osmanlı Türkçesi: عبد المجید ثانی, 'Abdü'l-Mecîd-i-sânî) (29 Mayıs 1868, İstanbul - 23 Ağustos 1944, Paris), Osmanlı hanedanından son İslam halifesi, iki kutsal caminin hizmetkârı, ressam ve müzisyen.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri