İlk eserlerinden “Nemide” (1889), “Bir Ölünün Defteri” (1889), “Ferdi ve Şürekâsı” (1894) Hizmet'te tefrika edilmiş duygusal, kısa romanlardır. 1885'te dizi olarak yayımlamaya başladığı “Sefile” adlı ilk romanı ise ahlaka aykırı olduğu gerekçesi ile yasaklandığı için yarım kaldı ve kitap haline gelmedi.
Halit Ziya Uşaklıgil, (1866 İstanbul- Eyüp, 27 Mart 1945) batılı anlamda yazılan ilk modern Türk roman “ Aşk-ı Memnu”, ilk mensur şiir örneği “ Mensur Şiirler ” ve “ Mezardan Sesler” adlı eserleri Türk edebiyatına kazandırmış romancı, şair ve yazardır.
Türk edebiyatında Servet-i Fünûn dönemi üzerine yapılan çalışmalarda önemli birer kaynak olan Halit Ziya Uşaklıgil'in Kırk Yıl (1936) ve Hüseyin Cahit Yalçın'ın Edebî Hatıralar (1935) eserlerini ele ala- cağımız çalışmamızda Hüseyin Cahit Yalçın'ın Halit Ziya'nın hatıralarında nasıl yer aldığını kendi hatıralarıyla ...
Halit Ziya Uşaklıgil, yazdığı yüz elliye yakın öyküsüyle1, modern Türkçe öykünün önemli isimlerinden biri olmasına karşın büyük ölçüde romanları ile söz konusu edilen bir yazar olagelmiştir.
Öz. Servet-i Fünûn dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden Halit Ziya Uşaklıgil, Fare ve Füruzan adlı uyarlamaların yanı sıra Kâbus adlı bir telif piyes yazmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Türk edebiyatında Batılı anlamda ilk romanları yazan sanatçı olarak kabul edilir. 2. Servet-i Fünun döneminde roman ve hikâye türünün en önemli ismidir. 3. Eserlerinde realizm akımının etkisi görülür.
Modern Türk Romanının babası sayılan Halid Ziya Uşaklıgil'in Ferdi ve Şürekâsı adlı eseri, İzmir devresi romanlarının sonuncusu ve en hacimlisidir. 1892 yılında Hizmet Gazetesi'nde tefrika edilmiş, 1895 yılında ise kitap halinde basılmıştır.
Servet-i Fünun edebiyatının roman ve hikaye türünün önemli isimlerinden biri olan Halid Ziya Uşaklıgil, edebiyat otoritelerince Türk edebiyatında Batılı anlamda ilk romanları kaleme alan yazar olarak gösterildi.
MEZARDAN SESLER (HALİT ZİYA UŞAKLIGİL) Halit Ziya'nın mensur şiir tarzında yazdığı eser. Yazarın annesinin 1888'deki ölümü dolayısıyla yazılmış uzun bir mensur şiir olup Halit Ziya'nın yirmi yaş bunalım ve ümitsizliklerinin ve inkâra çok benzeyen inancının bir ifadesidir.
Edebiyatımızda anı türünün en önemli başlıklarından biri olan Saray ve Ötesi; Aşk-ı Memnu, Mai ve Siyah gibi başyapıtlara imza atmış bir romancının Osmanlı sarayına, saray âdetlerine ve padişaha dair yakından şahitliğiyle paha biçilmez bir yerde konumlanıyor.
“Saray ve Ötesi”nde Uşaklıgil, bu görevi sırasında yaşayıp gördüklerini, 1909-1912 yıllarının siyasi, idari çalkantılarını, dünyanın savaşa sürüklenişini anlatıyor.
Edebiyât-ı Cedîde'ye mensup romancı ve yazar.
Aşk-ı Memnu-Ölümsüz Klasikler Kitap Açıklaması
Halid Ziya Uşaklıgil (1866, İstanbul - 27 Mart 1945, İstanbul), Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar.
Büyük sanatkâr Halid Ziya Uşaklıgil'in ölümünden altı yıl önce yayımlanan ve altı küçük hikâyeden oluşan Kadın Pençesi, onun hikâyeciliğine bu bakımdan ışık tutabilecek eserlerindendir.
Servet-i Fünûn dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden Halit Ziya Uşaklıgil, Fare ve Füruzan adlı uyarlamaların yanı sıra Kâbus adlı bir telif piyes yazmıştır. Serveti-i Fünûn dönemi dil ve üslûp özelliklerini bu eserlerinde de görebildiğimiz yazar, II. Meşrutiyet sonrasında tiyatro alanında çalışmalar yapmıştır.
Sülâlenin bilinen en eski üyeleri Hacı Ali Efendi ve Uşakizade Sadık Bey'dir. Uşakizade Muammer Bey ile Halil Efendi kardeşti. Muammer Bey'in Adeviye Hanım'dan Latife, Vecihe, İsmail, Münci, Ömer ve Rukiye adında altı çocuğu vardı. Halil Efendi'nin Behiye Hanımdan olan oğlu Halid Ziya idi.
Halit Ziya UĢaklıgil‟in (1886-1945) “Ferhunde Kalfa” ile Sadık Hidayet‟in “Abci Hanım” (1903- 1951) adlı hikâyeleri arasında karĢılaĢtırmaya değer önemli ortak yanlar vardır. Her iki hikâye evlilik müessesesinin bir genç kız üzerinde oluĢturduğu baskıya dayanır.
Ferdi ve Şürekâsı, Türk edebiyatının usta kalemi Halid Ziya'nın aşk-para, zengin-fakir çatışması içerisinde insanı kuşatan aşk, merhamet, hayal kırıklığı, acı, hüzün gibi pek çok duyguyu, ayrıca da devrin ticaret, aile ve aşk hayatını başarıyla işlediği bir romandır.
Halid Ziya Uşaklıgil'in İzmir dönemi romanlarından olan Bir Ölünün Defteri, aynı zamanda Servet-i Fünûn dönemi romanını müjdeleyen bir örnek olması bakımından önem taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri