Halid Ziya Uşaklıgil (1866, İstanbul - 27 Mart 1945, İstanbul), Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar.
Servet-i Fünun döneminin roman ve hikaye tekniği bakımından öncü ismi Halit Ziya'nın bu esere kadar biri yarım kalmış beş uzun hikayesi ve iki adet de romanı bulunmaktadır. Yazarının da Kırk Yıl'da belirttiği gibi eser, roman tarzının tutarlılık kazandığı bir döneme denk gelmektedir.
Halit Ziya Uşaklıgil, Türk edebiyatında Batılı anlamda yazılan ilk başarılı romanları yazmıştır. Servet-i Fünun Döneminde roman ve hikaye türünün en önemli yazarı olmuştur. Halit Ziya Uşaklıgil'in eserlerinde realizm ve natüralizm akımının en başarılı etkileri görülür.
Kırk Yıl, sadece Halid Ziya Uşaklıgil'in yetişme ve olgunluk dönemini değil, tanıklık ettiği II. Abdülhamid döneminin toplumsal yaşamını, başta Servet-i Fünun olmak üzere dönemin kültür ve edebiyat çevrelerini tüm ayrıntılarıyla gözler önüne sermektedir.
Modern romanın öncüsü: Halid Ziya Uşaklıgil.
İlgili 28 soru bulundu
Ahmed Midhat (Osmanlıca: احمد مدحت; 1844, Tophane, İstanbul - 28 Aralık 1912, İstanbul), Türk yazar, gazeteci ve yayıncı. Tanzimat dönemi yazarlarındandır. Türk edebiyatının gerçek anlamda ilk popüler yazarıdır.
Mai ve Siyah romanı Mayıs 1896 ile Mart 1897 tarihleri arasında Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edilmiş; daha sonra eski alfabeyle farklı basımları yapılmıştır. Dil ve üslûp olarak Halid Ziya'nın mensubu olduğu Servet-i Fünûn akımının anlayışını en koyu biçimde yansıtmaktadır.
Halit Ziya'nın romanları teknik anlamda zayıflıktan kuvvetliliğe, romantizmden realizme geçiş yaparak Batı'daki emsalleriyle yarışacak değere ulaşmıştır. Tabiata ilk olarak duygusal bakan yazar, sonraki romanlarında tabiatı, güçlü realistler gibi romanını geliştirmek maksadıyla kullanmıştır.
Türk edebiyatının Batılı anlamda ilk romanı Halid Ziya Uşaklıgil'in Mai ve Siyah adlı romanıdır.
Halit Ziya'nın yazarlığı açısından ikinci önemli dönem ise Servet-i Fünun dergisinde yazmaya başlamasıdır. Bu devrede Bu Muydu (1896), Küçük Fıkralar I-II (1897-1899), Heyhat (1898), Bir Yazın Tarihi (1900) ve Solgun Demet(1901) adlı öykü kitapları okuyucuyla buluşur.
Edebiyât-ı Cedîde'ye mensup romancı ve yazar.
Türk edebiyatında nesrin hemen her alanında eser vermiş olan Halit Ziya Uşaklıgil'in, dördünü İzmir'de dördünü İstanbul'da yayımladığı romanlarında realist ve natüralist yazarların etkisinde kaldığı görülmektedir.
Aşk-ı Memnu (günümüz Türkçesi: Yasak Aşk), Halid Ziya Uşaklıgil'in realist-naturalist bir romanıdır. İlk olarak 1899-1900 yıllarında Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edildikten sonra 1901'de kitap olarak yayımlanmıştır.
Kırk Yıl, Halit Ziya Uşaklıgil'in altmış yaşlarındayken hayatının ilk kırk yılını anlattığı bir hatıra kitabıdır. 1865'te doğan yazar, İkinci Meşrutiyet'in (1908) ilanına kadar geçen sürede, çocukluk ve gençlik çağlarını, aile ve okul ilişkilerini, edebiyat ve memuriyet hayatını bütün ayrıntılarıyla gözler önüne serer.
Halit Ziya Uşaklıgil henüz hayattayken kitap olarak yayımlanmış Kırk Yıl, Saray ve Ötesi, Kenarda Kalmış adlı hatıraları ile Almanya Mektupları bu çalışmanın odaklandığı metinlerdir.
Kırk Yıl, Halit Ziya Uşaklıgil'in çocukluk yıllarından II. Meşrutiyet'e kadar, hayatının yaklaşık kırk yılını içine alan hatıralarını topladığı kitabıdır. Kitap, Yapı Kredi Yayınları arasında, Abdullah Uçman'ın bazı notlar ve başına koyduğu bir yazıyla zenginleştirdiği yeni bir baskı daha yaptı.
Servet-i Fünun edebiyatının en büyük yazarı kabul edilen Halid Ziya Uşaklıgil'in 1898-1900 arasında yazdığı ve Servet-i Fünun'da tefrika edilen Aşk-ı Memnu ilk büyük Türk romanı kabul edilir.
Mai ve Siyah Kitabı Kimler İçin Uygundur? Mai ve Siyah romanının hem günümüz Türkçesine uygun sadeleştirilmiş biçimi hem de sadeleştirilmemiş biçimi bulunmaktadır. Bu da romanı her yaş gurubuna uygun hâle getirmiştir. Tüm edebiyatseverler için uygundur.
Mai ve Siyah'ta yazar yaşanılan bir dönemin sosyokültürel durumunu gözler önüne sermiştir. Yazar romanda okuyucuya dönemin yaşantısını A.Cemil'in bakış açısından vermeye çalışmıştır. Bu binde bir objektiflik ve realistlik göze çarpar. Mai ve Siyah dönemin bütün toplumsal sorunlarını gündeme getiren bir roman olmuştur.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Birbirlerine komşu yalılarda oturan iki áşığın, birbirlerine yazdığı mektuplar, Uşaklıgil'in "Aşk-ı Memnu" romanının gerçekten yaşanmış bir örneği olarak bugün hálá arşivlerde duruyor. Hatice Sultan'ın (Kemalciğim, ruhum, ömrüm) diye başlayan bir mektubunun altında, "26 muharrem 322, 12 Nisan 1904" tarihi bulunuyor.
Roman Servet-i Fünun neslinin romanıdır.
Mai ve Siyah Türk edebiyatının ilk realist romanı olarak kabul ediliyor.
Türk edebiyatının modern romanları ilk kez Mai ve Siyah, A şk-ı Memnu gibi romanlarla Servet-i Fünun devrinde edebiyatımıza girmiştir. Tanzimat'ın teknik yönden zayıf romanları yerini, her bakımdan gelişmiş olan bu romanlara bırakmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri