Halk Eğitimin yanı sıra Büyükşehir Belediyeleri tarafından da El Becerileri ve Meslek Edindirme (BELMEK) kursları açılmakta. BELMEK'lerde çalışan usta öğreticiler de kadrolu ve sözleşmeli olarak iki ayrı statüde çalışmakta.
Usta öğreticiler, kadrolu ya da ücretli olarak çalışabilirler. Ancak ücretli olan kişiler haftanın 5 günü düzenli olarak çalışmazlar. Derslerine ve ders saatlerine göre çalıştıkları kurumda bulunurlar. Düzenli çalışmadıkları için birkaç farklı iş yerinde ya da kurumda görev alabilirler.
Milli Eğitim Bakanlığı usta öğreticileri memur veya sözleşmeli olarak kabul etmemekte; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da işçi saymamaktadır. Oysa usta öğreticilerin büyük bir kısmı makine başında veya el emekleri ile çalışmaktadırlar.
Öğretmenler ile kadrolu usta öğreticiler aynı görevi yapıyorlar ; 1-Kadrolu usta öğretici de Öğretmenler gibi açmış olduğu kursta derse giriyor. 2-Kadrolu usta öğretici de Öğretmenler gibi kurs ders defteri tutuyor. 3-Kadrolu usta öğretici de Öğretmenler gibi yıllık plan hazırlıyor.
Memur-Sen'e bağlı Eğitim Birsen sendikası tarafından açılan mahkeme sonuçlandı. Yargıtay, usta öğreticinin 4857 sayılı Kanun kapsamında işçi sayılmadığı, statü hukukuna tabi olduğu, 4688 sayılı Kanun kapsamında kamu görevlisi olarak sendikaya üye olabileceğine hükmetti.
İlgili 31 soru bulundu
Usta öğretici, Kanunun 15 inci maddesinde sendikaya üye olamayacağı öngörülen kamu görevlilerinden birisi değildir.
Görevlendirilen ücretli öğretmen/usta öğretici hizmet zamanı süresince 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 89. maddesine tabi olarak birim saat ücreti ile çalışır. Saat ücretinde çalışılan mali yıl için tespit edilen gündüz-gece tutarları esas alınır. Kendisine başka bir ödeme yapılmaz.
Madde 9 - Uzman ve usta öğreticilerin günlük çalışma süresi en fazla 8 saattir. Kurum Müdürü, Cumartesi, Pazar günleri de dahil olmak üzere, uzman ve usta öğreticilere günün 8.00-23.00 saatleri arasında görev verebilir.
UTP teşviki kapsamında, programa katılan işverene, 2023 yılı için personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar (5.701 TL) destek verilmektedir. 27 hafta boyunca bu kapsamda kişi başı toplam 38.482 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme nakit olarak işverenin hesabına yatırılmaktadır.
Sadece öğretmen ve eğitimci yakınları değil sivil vatandaşlar ile öğrenciler daha rahatça öğretmen evinde konaklayabilir. Öğrencilerin kalmak istediklerinde öğrenci kartlarını, kamu çalışanları ve emeklilerin ise kartlarını göstermeleri gerekir.
Geçici personel olan görevlendirilecek usta öğreticilerle yapılacak sözleşme süresi, en fazla 12 ay kadar olabilmektedir. Çalışma süreleri günlük 8 saat, haftalık 40 saatle sınırlıdır. Bazı durumlarda veya programların gerekli olduğunda hafta sonu Cumartesi ve/veya Pazar günleri de çalıştırılmaktadırlar.
Usta öğreticiler ve kamu idarelerinde ders ücreti karşılığı görev verilenleri sigorta statüsü nedir? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslarda usta öğretici olarak çalıştırılanlar ile kamu idarelerinde ders ücreti karşılığı görev verilenler sigortalı sayılmıştır.
Talep olmaması hâlinde üçüncü ve dördüncü fıkra hükümlerine göre görevlendirme yapılır. (12) Ücretli usta öğreticiler, bir mali yıl içerisinde 11 aydan fazla görevlendirilemez.
Geçici personel olarak görevlendirilen usta öğreticiler ile yapılacak sözleşmenin süresi, bir mali yıl içinde kalmak şartı ile, en fazla 12 ay kadardır. Bu süre, sözleşmenin yenilenmesi ile kurum müdürlüğünce uzatılabilir.
Başvurular E-Yaygın Sistemi Üzerinden Yapılır.” “a) Görev verilecek ücretli usta öğreticiler, Ek-2'deki Ücretli Usta Öğretici Başvuru Değerlendirme Formuna göre belirlenir. Başvuru sonuçları eylül ayının 15'ine kadar ilan edilir. Bu sıralama bir yıl süreyle geçerlidir.”
Sözleşme Millî Eğitim Bakanlığınca imzalanır. Madde 8 - Geçici sözleşmeli olarak görevlendirilen uzman ve usta öğreticilerin haftalık çalışma süresi 40 saattir. Madde 9 - Uzman ve usta öğreticilerin günlük çalışma süresi en fazla 8 saattir.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Halk Eğitim kurslarında görev yapan usta öğreticiler, yılın ancak 5-6 ayında çalışabiliyor. Çalıştıkları dönemde ders saati üzerinden ücret alan usta öğreticilerin sigorta primleri de haftada 4 gün üzerinden yatıyor.
Usta öğreticinin belgesi ve işyerinde yaptığı iş ile öğrencinin eğitim alacağı meslek dalı ve işyerinde yapacağı iş aynı olmalıdır. Bir usta öğretici en fazla 40 öğrencinin mesleki eğitimini üstlenebilir.
USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ ;
Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılan 40 saatlik Usta Öğreticilik kursuna katılabilirler. Kursu başarı ile tamamlayanlara usta öğreticilik belgesi verilir.
c) 18 yaşını doldurmuş olmak.
- Milli Eğitim Bakanlığı'nın kurslarında usta öğretici olarak çalıştırılanlar, kamu idarelerinde ders ücreti karşılığı görev verilenler. İşsizlik maaşı süresi, prim ödenen gün sayısına göre değişiyor. Son üç yılda 600 gün çalışanlara 6 ay; 900 gün çalışanlara 8 ay, 1080 gün çalışanlara on ay işsizlik maaşı ödeniyor.
Ders ücreti karşılığında görevlendirme? başlıklı, 9. maddesindeki hükümlere göre ücretli öğretmen yani uzman ve usta öğretici görevlendirilmesi yapılabilir.
Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 41. maddesi hükmü çerçevesinde, sözleşmeli, ücretli, geçici ve vekil öğretmenlikte geçirilen süreler ile usta öğreticilikte geçirilen süreler hizmet puanının hesaplanmasına dâhil edilmektedir.
Personelin Ustalık Telafi Programı'na kaydı gerçekleştiği tarihten itibaren 6,5 aylık süre içerisinde işten ayrılması durumunda personelin işten ayrıldığı bilgisi kayıtlı olunan okula verilir ve personelin süreci sonlandırılır.
6111 Sayılı Torba Kanun ile yeni borçlanma hakları da geldi. Bunlardan en önemlileri, usta öğreticilere geriye doğru borçlanma hakkı. Bu borçlanmanın esasları ise farklı düzenlenmiştir. Eğer usta öğretici günü yetiyorsa borçlanıp hemen emekli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri