Söz konusu oran, yıldız pazarda %15'tir. Ana pazarda %20 olarak belirtilir. Alt pazarda ise oranın %25 olması beklenir.
Halka Açıklık Oranının Artıları
Daha yüksek bir halka açıklık oranı, şirketin daha fazla yatırımcıya açık olduğu anlamına gelir. Bu, şirketin büyüme potansiyelini artırır ve daha fazla finansman sağlar.
İkinci etki, hisse senedinin piyasa yapısı ile ilgilidir: Düşük halka açıklık oranı az sayıda hisse senedinin piyasada olduğunu ve dolayısıyla hisse senedinin piyasa yapısının sığ olduğu anlamına gelir.
Yakından tutulan hisseler, genellikle çok uzun vadeli olarak elde tutulan hisseleri ifade eder. Örnekler arasında büyük uzun vadeli hissedarlar ve içeriden kişiler yer alır. Halka açık toplam hisselerin dolaşım yüzdesi olarak da bilinen halka açıklık yüzdesi, serbestçe işlem gören hisselerin yüzdesini gösterir.
En açık tanımı ile bir şirketin piyasa değeri, o şirketin mevcut piyasa fiyatından ihraç ettiği her bir hisse senedini satın almanız için gereken para miktarıdır. Bu metrik, bir şirketin finansal açıdan büyüklüğünü diğeriyle karşılaştırmak için yatırımcılar ve analistler tarafından sıklıkla kullanılır.
İlgili 28 soru bulundu
PD/DD oranı için sınır değer 1 olarak kabul edilir.
Bu oranın 1'den yüksek olması, şirket hisselerinin piyasada olması gerekenden çok daha yüksek fiyatlandığı algısını oluşturabilir. Ancak bu her zaman o hissenin pahalı olduğunu veya alınmaması gerektiğini göstermez.
Bir şirketin tedavüldeki hisseleri yönetim kararları nedeniyle azalabilir veya artabilir. Örneğin, bir şirket, ikincil arzda hisse satarak veya hisse bölünmesi gerçekleştirerek halka açıklık oranını artırabilir. Ayrıca, kısıtlanmış paylar serbest hale geldikçe, kısıtlanmamış paylar halka arzı artırmaktadır.
Doğruluğu tartışılmakla birlikte hisse senedi alırken genel olarak kabul gören F\K oranı ise 10 seviyesidir. Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Sektöre hakim olanların bilgi sahibi olduğu BİST 50, Borsa İstanbul'da işlem gören en yüksek piyasa değerine sahip 50 hissenin göstergesi olarak kabul edilir.
Halka açık şirket hisselerinin tamamı veya bir kısmı halka arz edilmiş şirket türüdür. Bu hisse senetlerinin BİST'de işlem görebileceği iki piyasa bulunmaktadır, bunlar: Hisse Senetleri Piyasası (HSP) Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP)
PD/DD oranı 1 ise hissenin piyasa değeri ile defter değeri birbirine eşittir. Normalde bir şirketin PD/DD oranının 1 ya da 1'e yakın olması beklenir. 1'den yüksek ise hisse aşırı değerlenmiştir yani pahalıdır.
Bir hisse senedinin borsa değeri kar payı ödeme tarihi yaklaştıkça yükselir. Bu yükselişin miktarı, kar payı ödeme tarihinde, ödenecek kar payı miktarına kadar çıkar. Bu tarihte hisse senedinin fiyatı (normal fiyat M beklenen kar payı) kadardır.
Zarar etmesi beklenen şirketlerde PD/DD değerinin 1'in altında olması normaldir. Çünkü zararlar, özkaynakları eritecektir. 1'in üzerindeki oran ise şirketin özkaynaklarına göre daha fazla değerden işlem gördüğünü gösterir. Ancak bu durum da her zaman o hissenin pahalı olduğu anlamına gelmez.
Eğer piyasa düşüyorsa yani ayı piyasasındaysa hisse senedini tutmanın hiçbir anlamı yoktur. Burada 2 seçenek uygulanabilir. İlki stop seviyesi belirleyip nakite geçmek, ikincisi vadeli piyasalarda elinizdeki hisse senedi kadar kısa pozisyon almak.
Sıradan bir işlem gününde, hisse senetlerinin değeri sebepsiz yere fazla hareket etmez. Çoğu zaman hisselerin bir işlem gününde %1 - %2 oranında aşağı veya yukarı yönde hareket ettiklerine tanık oluruz.
Dolayısıyla bir şirketin F/K değerinin yüksek olması 2 anlama gelebilir: Şirketin ileriye dönük beklentisi yüksektir. Yatırımcılar daha yüksek kâr bekledikleri için güncel kâr oranına oranla daha yüksek bir hisse fiyatı ödemeye razı oluyorlardır. Şirket hissesi ettiği kâra oranla pahalıdır.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir.
Hisse senetlerinde yaşanan düşüş ve yükselişini doğru bir şekilde anlayabilmek için ilk önce arz-talep dengesinin etkilerine bakmamız gerekir. En temel olarak, hisse senedine karşı oluşan arzın fazla olması fiyatını arttırırken, talebin düşük olması da fiyatın düşmesine neden olur.
Dikdörtgensel üst-görünümlü bir kanat için veter uzunluğu bütün açıklık boyunca aynıdır. Dikdörtgensel üst-görünümlü bir kanadın açıklığının veter uzunluğuna oranı açıklık oranı (aspect ratio) olarak adlandırılır.
Fiyatların belirlenmesindeki en temel unsur arz-taleptir. Hisse senedi fiyatlarını da alıcı ve satıcılar belirler. Hisse senedi fiyatları çoğunlukla ekonomik gelişmelerinden etkilenir. Olumlu ekonomik gelişmeler olumlu, olumsuz gelişmeler ise olumsuz etki yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri