Yılın ilk 8 ayında halka arzlara katılan yatırımcı sayısı yaklaşık 42 milyon oldu. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 31 Ağustos tarihine kadar 32 şirket halka arz olurken, 41 milyon 737 bin 120 toplam yatırımcı sayısına ulaşıldı. Öte yandan eylülde gerçekleşen halka arzlarla birlikte bu sayı 34'e ulaştı.
2023 yılında halka açılmış şirket sayısını 1000'e çıkarmak. Ayrıca yatırımcı sayısını da 8 milyon kişiye çıkarmak hedefler arasındadır.
ÜNLÜ Menkul Değerler AŞ (ÜNLÜ & Co) liderliğinde gerçekleştirilen ebebek halka arzına yaklaşık 4 milyon yatırımcı katıldı. Toplam talep ise 7,7 kat oldu. ÜNLÜ Menkul Değerler AŞ (ÜNLÜ & Co) liderliğinde gerçekleştirilen, anne bebek sektörünün öncü firması ebebek'in halka arz sonuçları açıklandı.
Halka arzının başarı ile tamamlanmasının ardından KAP – Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yapılan duyuruyu takiben şirket payları Borsanın ilgili pazarında işlem görmeye başlar. Ayrıca, Borsadaki ilk işlem günü Borsada bir gong töreni düzenlenir.
REEDER HALKA ARZ SONUÇLARI BELLİ OLDU
Reeder halka arz sonuçları açıklandı. Reeder halka arzına 4 milyon 208 bin 278 kişiyle rekor kırılırken yatırımcıya 43-44 lot dağıtıldı.
İlgili 45 soru bulundu
Reeder, özellikle tablet modelleri ve e-kitap okuyucuları üzerinde yoğunlaşan, akıllı telefon, tablet ve aksesuar üretimi gerçekleştiren bir teknoloji markasıdır. Reeder yüzde yüz yerli sermaye ile çalışan bir Türk markasıdır.
Adra Gayrimenkul halka arz sonuçları18.30'da açıklandı. Yatırımcılara 34 lot dağıtıldı.
Halka arzda riskler şunlardır: Piyasa riski: Halka arz edilen şirketin hisseleri piyasada işlem görürken fiyatlarındaki dalgalanmalar, yatırımcıların yatırım getirisini etkileyebilir. Piyasada yaşanan geniş çaplı düşüşler, hisse senetlerinin değerinde düşüşe neden olabilir.
Halka Arz Şirketlere Neler Kazandırır? Finansman sağlar, mali yapıyı güçlendirir, likidite sağlar, prestij arttırır, kredibiliteyi arttırır, değer artışı sağlar. Böylece halka arz ile şirketler genel anlamda fayda sağlamış olur.
Ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesine göre ise halka arz hisselerin tavan serileri daha belirgin hale geldi. Halka arzlarda Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine göre artık serbest fonlar halka arz paylarında yüzde 1'den fazla alamıyor.
İzahnamede "Yatırımcılar için herhangi bir lot sınırlaması yoktur. Yatırımcılar istedikleri takdirde talep formunda almak istedikleri miktara ilişkin alt sınır belirleyebileceklerdir" deniliyor. Üst sınırın olmaması ise talepten haberdar olanların fazla teklif vererek daha fazla pay almasını sağlayabiliyor.
Payları 21-22 Eylül 2023 tarihlerinde ''Sabit Fiyat İle Talep Toplama'' yoluyla halka arz edilecektir. 10,24 TL fiyattan toplanacak talepler İşCep, Şubelerimiz ve İnternet Şubemiz aracılığıyla iletilebilecektir.
İlk halka arz (IPO), menkul kıymet piyasalarından sermaye bulmak isteyen firmaların ilk girişimlerini ifade eder. İlk defa halka arz edilen hisse senetlerinin fiyat performansı finans literatüründe oldukça ilgi gösterilen bir konu olup pek çok piyasada inceleme konusu olmuştur.
2022'de 40 şirket halka arz edildi. Önceki yıl yani 2021'de 53 şirket halka arz olmuştu. 2020'de 8, 2019'da 5 ve 2018'de 9 şirket halka arz edildi. 2023 halka arz olacak şirketler de geçen seneki halka arz edilen şirket sayısındaki artışla beraber yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.
Yıllık bazda yatırımcı sayısındaki artış 3 milyon oldu. 2023 yılında gerçekleştirilen halka arzlarda yüzde 600'leri aşan getiriler; geniş bir yatırımcı kitlesinin bu alana yönelmesine imkan sağladı. 14 Haziran'da borsada işlem görmeye başlayan Forte Bilgi İletişim yatırımcısına yüzde 688 oranında getiri sağladı.
Borsa İstanbul'daki son dönemdeki sert hareketler tartışılırken endeksin düşüş nedeni olarak gösterilen halka arzların son 3 yılda 42.5 milyar lirayı bulduğu hesaplandı. Verilere göre 2020 yılında 1,1 milyar lira halka arz tutarı ile 8 şirket halka açılırken 2021 'de tam 52 şirket Borsa İstanbul ile tanıştı.
İşte detaylar... BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
Bir halka arz, iş büyümesi için önemli bir finansman kaynağıdır. Bu işlem sayesinde şirket daha fazla kaynak edinebilir, yeni projelere yatırım yapabilir ve büyümesini sürdürebilir. Ayrıca halka arz süreci ile birlikte şirketin görünürlüğü artar ve daha fazla yatırımcıya ulaşılabilir.
Halka arz edilen hisse senetleri, payların borsada işlem görmeye başladığı günden itibaren istenilen gün satılabilir.
Halka arz, şirketlere öncelikle organize, şeffaf, düzenli çalışan, güvenilir bir piyasa üzerinden sermaye elde etme imkanı sunmaktadır. Diğer bir finans kaynağı olan borçlanma yöntemine göre ise halka arz şirketin nakit akışını zorlayacak anapara ve faiz benzeri geri ödeme zorunlulukları olmayan bir kaynaktır.
Halka arzlarda para kazanmanın matematiksel bir garantisi olmasa da, istatistikler son yıllarda halka arz edilen hisselerin ilk halka arzına katılanların para kaybetme ihtimalinin oldukça düşük olduğunu göstermektedir.
Tavan yapmış hisse elbette alınabilir.
Ardından tüm meraklı gözler halka arz sonuçlarının açıklanmasına ve işlem tarihine çevrildi. Yatırımcısına toplamda 44.300.000 lot dağıtan Hatsan, hisselerinin tanesini ise 22,60 liradan satmıştı.
Sürecin konsorsiyum liderliğini yürüten Garanti Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin KAP'a yaptığı bildirimde sonuçlara ilişkin detaylara yer verildi. 14-15 Eylül tarihlerinde talep toplama sürecini gerçekleştiren ADGYO, 22,66 TL'den toplamda 73.700.000 lotunu halka arz etmişti.
Reeder Teknoloji'nin 13-15 Eylül'de pay başına 9,30 TL fiyattan gerçekleştirilen halka arzına 4 milyon 262 bin 699'u bireysel olmak üzere toplam 4 milyon 262 bin 914 yatırımcıdan talep geldi. Bu yatırımcı sayısıyla yeni bir rekora imza atıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri