Paslanmaz çelik üretiminde olmazsa olmaz hammadde kromdur. Bir paslanmaz çeliğin paslanmaz çelik sınıfına girmesi için içeriğinde en az %10.5 krom elementi içermesi gerekmektedir.
Krom, nikel, manganez, molibden, azot, bakır ve alüminyum paslanmaz çelik imalatında en sık kullanılan madenlerdendir.
Çeliğin içersindeki krom, çeliğin oksijenle temas ettiğinde krom-oksit adında ince bir film tabakası oluşturmasını sağlar. Bu ince film, çeliği paslanmaya karşı korur ve belli bir miktardan fazla krom içerikli çelik paslanmaz çelik adını alır.
Krom (Cr) : Krom paslanmaz çeliklerin temel alaşım elementidir. Krom, korozyon ve oksidasyon direnci sağlar. Sertleşebilme kabiliyetini artırır.
Çelik, demir elementi ile genellikle %0,02 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır.
İlgili 23 soru bulundu
Paslanmaz çelik üretiminde olmazsa olmaz hammadde kromdur. Bir paslanmaz çeliğin paslanmaz çelik sınıfına girmesi için içeriğinde en az %10.5 krom elementi içermesi gerekmektedir.
Çelik Nasıl Yapılır? En basit haliyle çelik, karbon ve demirin çok yüksek sıcaklıklarda (2600 ° F'nin üzerinde) karıştırılmasıyla yapılır. Birincil çelik üretimi , "pik demir" adı verilen bir üründen çelik oluşturur. Pik demir, çelik için doğru olandan daha fazla karbon içeren cevherden elde edilen eritilmiş demirdir.
Çeliği paslanmaya karşı koruyan şey kromdur. Krom sayesinde çelikte korozyona uğrama ve lekelenme gibi istenmeyen durumlar yaşanmamaktadır. Bu şekilde paslanma durumu görülmemekte ve paslanmaz çelik ismini de buradan almaktadır.
Demir etrafında yapılanan nikel, krom,magnezyum ve nitrojen içeren paslanmaz çelik alaşımlarından oluşurlar. Soğuma işlemi sırasında faz değişimine uğramazlar ve bundan dolayı sertleşmezler. Bu çelik türünün en önemli özelliği diğer çelik türlerinin aksine manyetik özelliğe sahip olmamasıdır.
Krom, metalurjide korozyon direnci ve parlak bir yüzey kazandırmak için kullanılır. Krom, çeliği sertleştirmek ve birçok faydalı alaşım oluşturmak için kullanılır. Çelik, paslanmaz çelik oluşturmak için metalik krom eklenerek korozyona ve renk bozulmasına karşı oldukça dirençli hale getirilebilir.
Kromun başlıca kullanıldığı alanlar ise, metalurji, kimya, refrakter, döküm, otomotiv, metal ve çelik sanayi, mutfak ve banyo endüstrisidir. Krom miktarının çoğu ferrokrom üretimi için kullanılır. Ferrokrom paslanmaz ve özel çeliklerin yapımında kullanılan krom ve demir alaşımıdır.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Krom cevheri başlıca metalurji, kimya, refrakter ve döküm sanayiinde kullanılır. Metalurji sanayiinde krom cevherinin en önemli kullanım alanı paslanmaz çelik yapımında kullanılan ferrokrom üretimidir. Ferrokrom ise paslanmaz çelik metal ve silah sanayiinin çok önemli bir maddesidir.
Yapı özellikleri arasında havaya karşı dayanıklı olması önde gelen özellikleri arasında yer alır. Bu noktada krom paslanır mı sorusuna da cevap vermiş oluyor. Krom yapısından dolayı nemli havada bozulmaz yani paslanmaz krom formuna sahip olduğunu göstermektedir.
Kromun en önemli cevheri kronit mineralidir. Az miktarda kullanıldığında çeliği sertleştirir. %10-26 arasında krom içeren paslanmaz çelikler, krom-demir alaşımlarıdır. Doğal krom, dört kararlı izotopu olan Krom-50 (% 4.31), Krom-52 (% 86.76), Krom-53 (% 9.55) ve Krom-54 ün (% 2.38) kanşımı biçiminde bulunur.
430 kalite paslanmaz çelikler parlatmaya (polisaja) ve şekillendirmeye uygunluğu ile bilinmektedir. 430 paslanmaz çelik malzemeler mıknatıs çeker.
Manyetiklenme yapması malzemenin kalitesiz, çabuk korozyona uğrayacak ya da pas yapacağı anlamına gelmemektedir. Paslanmaz çeliğin ülkemizde bu kadar yaygın olmadığı dönemlerde 304 kalite (östenitik) ve 420, 430 kalite paslanmaz çelikler geldiği için 304 östenitik mıknatıs tutmuyor.
Yani demir ısıl işlem görmüştür özellikleri değişmiştir bu nedenle çekmeyebilir. Östenitik Paslanmaz Çelik dediğimiz türde manyetik özellik bulunmaz bu nedenle mıknatıs bu tür çeliği çekmez. Yani özetle mıknatıs 304 ve 316 kalite paslanmaz çeliği çekmez.
Bugün tüm dünyada en sağlam çelik dendiğinde ilk akla gelen lokasyon olan İsveç, sahip olduğu fosfor ve kükürt içermeyen kaliteli demir yataklarıyla oldukça ünlü. 13. yüzyıldan bu yana bir gelenek olarak devam eden çelik üretimi, detaylı kontrol aşamaları ve köklü geçmişiyle en iyi olma unvanını fazlasıyla hak ediyor.
Malzeme: Cromargan® Paslanmaz Çelik 18/10 ile CeraDur yapışmaz kaplama. Çok az yağ ile bile çok iyi yapışmazlık özelliği. 400°C'ye kadar ısı dayanıklılığı. Her tür yemeğin hazırlanmasında gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Demirde yüksek oranda bulunan ve demiri kırılgan hâle getiren karbon ve bazı başka bileşikler, safsızlaştırma işlemleri sırasında uzaklaştırılır. Safsızlaştırma işlemi yüksek oranda sağlandığında, ham demir çeliğe dönüşür. Ham demir çeliğe dönüştürüldükten sonra fırından alınarak külçelere dökülür.
Çelikhanede; sıvı ham demir, hurda ve istenilen kaliteye göre farklılık gösteren çeşitli alaşım elementleri kullanılarak saf oksijen üfleme yöntemi ile sıvı ham demirdeki karbon oranı düşürülür, böylelikle sıvı ham demir, sıvı çeliğe dönüştürülür.
Paslanmaz çeliklerin yapısında bulunan krom, oksijenler tepkimeye girerek krom oksit (Cr2O3) oluşturmaktadır. Bu madde çeliğin etrafında gözle görünmeyecek kadar ince bir tabaka oluşturmakta ve bu tabaka sayesinde hava ve su çeliğe ulaşamamaktadır. Bu durumda paslanmayı önlemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri