Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
Cümle içerisinde yüklem özne ve nesne görevinde kullanılan kelimeler arasında ilgi kuran kelimelere edat ya da ilgeç denir. Edatların bağlaçtan farkı cümlenin bir ögesi olmasıdır. 1- Ali ile Suna doğum günü partisine gelemeyecekmiş. Bu cümlede ''ile'' bağlaç olarak kullanılmıştır.
İle kelimesinin cümle de bağlaç mı edat mı olduğu ve kelimesi getirilerek öğrenilmektedir. Cümlede ile kelimesi yerine ve getiriliyorsa bağlaç getirilemiyorsa edat olarak anlaşılmaktadır.
Edat grubu, bir isim unsuru ile bir çekim edatından oluşan kelime grubudur. “ile, için, kadar, göre, diye, rağmen, karşı, doğru, gibi, dolayı…” edatları ile yapılır. » İsim unsuru başta, edat sonda bulunur. İnsan gibi, çalışmasına rağmen, bir demet çiçek ile…
İlgili 41 soru bulundu
Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olmayan ve sözcükler arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan kelimelere edat denir. Bağlaçlar ise hem kelimeleri hem de birleşik cümleleri birbirine bağlar. En çok kullanılan bağlaçlar şu şekilde sıralanabilir: 1- Ve 2- İle 3- Kadar 4- Ancak 5- Ama.
Türkçede Edatlar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 36 edat yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise sadece 33 edat bulunuyor.)
Tek başlarına anlamları olmayan fakat cümle içinde anlam kazanan sözcüklere Edat denir. Örnek cümle = Burdaki evi annem için inşa ettirdim.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …
Cümle içerisinde yüklemin neyle, kiminle ve hangi amaçla yapıldığını gösteren söz öbeklerine edat tümleci denir. Yükleme sorulan “ne ile, ne için, kiminle, kimin için” sorularıyla bulunur.
Çünkü kelimesi edat değil bağlaçtır. Çünkü Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
Edatlar kelimeler arasındaki anlam bütünlüğünü sağlarlar. Bağlaçlar ise iki veya daha fazla cümleleri veya kelimeleri birbirlerine bağlarlar. Edatlar cümlenin öğesi olarak görev yaparlar, bağlaçlar ise öğe olarak kullanılmazlar. Bağlaçlar öğelerin içinde yer alabilirler, ancak öğe olarak kullanılamazlar.
Örneğin; Gibi, bir edat örneğidir.
Cümle içerisinde tek başına bir anlamı yoktur. Fakat cümlelere eklenen yeni kelimelerle bir anlam kazanmaktadır. “Bu durumda cümlelerden bazı kelimeleri çıkardığımız da cümlenin anlamı bozuluyorsa edattır.” Cümleden kelimleri çıkardığımız da anlam bozulmuyor ise bağlaçtır.
Tek başlarına bir anlam taşımayan, kendisinden önceki kelimeyle ilgi kurarak cümle içinde anlam kazanan sözcüklere edat (ilgeç) denir. Dilimizde “gibi, kadar, ile, için, dolayı, ötürü, yalnız, ancak, tek, üzere, sanki, -e doğru, -e karşı…” en çok kullanılan edatlardandır.
Edatlar cümleye “amaç, neden, koşul, karşılaştırma, benzerlik, yön, birliktelik, zaman vb.” anlamları katar. “ile” edatı “ile” bağlacı ile karıştırılmamalıdır. Cümlede “ile” yerine “ve” getirilebiliyorsa bağlaç, getirilemiyorsa edattır. Elif ile Mevlüt, yarın Burdur'a gidecek.
Edatlar tek başına anlamı olmayan ve kendisinden önce gelen kelimeler ile ilgi kurarak cümle bütünü içerisinde bir anlam kazanan kelimelerdir. Türkçe'de edat olan kelimeler; gibi, kadar, dolayı, ile, ötürü, dolayı, sanki, üzere, a karşı vb. Tek başlarına kullanılmazlar.
Türkçe Sözlük‟te evet sözcüğü edat olarak gösterilir: “1. Öyledir anlamında kullanılan bir doğrulama veya onaylama sözü, olur, oldu, peki, tamam, ya, beli, ha, he.” Hayır sözcüğü ise “1.
Sözgelimi, bu ormanda geyikler yaşamaktadır. Örneklerden de görüldüğü gibi konu ile alakalı örnek verilecekse örneklerden önce Sözgelimi kelimesi kullanılabilmektedir. Bu kelime edat olarak kullanılır. Dilimizde pek çok kullanım alanı bulunmaktadır.
Genelde cümleleri birbirine bağlayan sözcükler bağlaç olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde ancak, fakat, yalnız gibi değişik kelimeler bulunur. Bu doğrultuda belli bir durumu öne çıkaran ifade edat olarak anlatılır.
Ayrıca şu pratik yolla bu kelimelerin edat mı, bağlaç mı olduğunu anlayabiliriz: “İle” yerine “ve” getirilebiliyorsa; “ile” bağlaçtır. (Birincisinde “ve” gelebildiği için bağlaç; ikincisinde “ve” kullanılamadığı için edattır.) “Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri