Halkla ilişkiler bir işletmenin, kurumun ya da örgütün bağlantı kurduğu ya da kurabileceği kimselerin anlayış, sempati ve desteğini elde etmek ve bunu devam ettirmek için yaptığı sürekli ve örgütlenmiş bir yönetim fonksiyonudur. Temelinde ikna, retorik, algı kavramları yatmaktadır.
O tanımlamada halkla ilişkiler, “organizasyon ile ilgili çevreleri arasında karşılıklı iletişimi, anlaşmayı, kabulü ve işbirliğini sağlayıp sürdürmeye yardımcı bir yönetim fonksiyonudur.
Kurum ve halk arasındaki ilişki süreçlerini yöneten halkla ilişkiler, itibar yönetimi üzerinde büyük etkiye sahiptir. Halkla ilişkilerin başlıca görevleri arasında basın bültenleri hazırlamak, basın toplantıları düzenlemek, etkinlikler organize etmek ve kurum itibarını en iyi şekilde yansıtmak bulunur.
Halkla ilişkiler görevlilerinin; basın toplantısı düzenleme, basın bildirisi yazma, medya personeline yönelik geziler düzenleme vb. çalışmaları, medya ilişkileri alanına örnek gösterilebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Halkla ilişkiler bir işletmenin, kurumun ya da örgütün bağlantı kurduğu ya da kurabileceği kimselerin anlayış, sempati ve desteğini elde etmek ve bunu devam ettirmek için yaptığı sürekli ve örgütlenmiş bir yönetim fonksiyonudur. Temelinde ikna, retorik, algı kavramları yatmaktadır.
Halkla ilişkilerde kullanılan araçlar arasında, radyo, televizyon, kitap, gazete, dergi, broşür, el kitapları, afiş, el ilanları, bültenler, yıllıklar, toplantı, sergi, seminer vb. araçlar bulunmaktadır. Planlama yapılırken, hedef kitleye iletilecek mesajların hangi araçlarla iletileceği önceden belirlenmelidir.
Halkı aydınlatıcı bilgileri düzenli ve sürekli olarak vermek. Halkın işletmeye sempati, anlayış ve destek göstermesini sağlamak. İşletmenin eylemlerine karşı hedef kitlenin tepki ve davranışlarını öğrenmek. Halkın güvenini sağlayarak işletme-toplum bütünleşmesini gerçekleştirmek.
Örneğin, tanıtım, insan ilişkileri, pazarlama, reklamcılık, Lobicilik ve iletişim kavramları ile benzerlikleri bulunmaktadır. Bu kavramlarla halkla ilişkiler arasındaki benzer ve farklı yanların irdelenmesi gereklidir.
İletişim birimleri; kaynak birim ve hedef birim olarak ikiye ayrılır. Kaynak birim, mesaj gönderen birimdir. Adından anlaşılacağı gibi, kaynak birim mesajın kaynaklandığı, oluştuğu birimdir. Hedef birim ise, mesajın gönderildiği birimdir.
Halkla ilişkiler uzmanı; özel ya da kamu kurum ve kuruluşlarında, kurumun gelişmesi için önerilerde bulunan, kurumun diğer şirketlerle ilişkisini dengede tutabilen ve kurumu temsil eden kişilere verilen mesleki unvandır.
Peltekoğlu (2013) ise halkla ilişkiler uygulama alanlarını yönetime danışmanlık etme, duyurum, iletişim, medya ilişkileri, finansal ilişkiler, lobicilik, pazarlama iletişimi, sorun yönetimi, kriz iletişimi, kurumsal sosyal sorumluluk, sponsorluk, etkinlik yönetimi, kuruluş kimliği olarak belirtmektedir.
Halkla ilişkiler ile yönetim, halkın bilgi ve aydınlanma gereksinimini karşılayabilmektedir. Halkın tepkilerini öğrenerek eylem ve işlemlerine yön verebilmektedir. Demokratik yöntem halkı inandırmak ve ikna etmekten geçer.
Özet : Halkla İlişkiler Yönetimi, çağdaş halkla ilişkiler çalışmalarının tasarlanması ve yürütülmesinde dört adımlı bir süreci kabul eder: araştırma, planlama, yürütme ve değerlendirme.
Bir kurum veya kuruluşun uygulayacağı halkla ilişkiler çalışmalarının amacı, hedef kitleye ve kamuoyuna yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermektir. Ortak çıkarları olan halk topluluğu şeklinde tanımlanan kamuoyunu kişiler ve çeşitli gruplar etkilemektedir.
halkla ilişkilerin temel amacı, kurum ve kuruluşların ilgili çevreleriyle olumlu ilişkiler kurmasını sağlamak, etkin ve verimli bir iletişim/etkileşim ortamı yaratmaktır. Halkla ilişkiler etkinliklerinin getirisi uzun süre gerektirdiğinden, kısa vadede bir sonuç beklemek yersiz olacaktır.
Halkla İlişkiler Sorumlusu, bir kurum ve kamuoyu arasındaki iletişim hatlarını oluşturma ve sürdürme ile görevlidir. Şirketlerin halkla ilişkiler faaliyetlerini düzenler, medya ve kamu ile etkin iletişim sağlar. Markanın mesajını, basılı yayınlar, web siteleri, televizyon veya radyo programları aracılığıyla iletir.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım mezunu ne iş yapar sorusuna sektörler özelinde farklı yanıtlar vermek mümkündür. İnşaat ofislerinde gayrimenkul tanıtımları, restoranlarda online veya telefon üzerinden sipariş alımı, endüstriyel firmalarda kurumsal müşterilerin bilgilendirilmesi başlıca sorumluluklardır.
Tanıtma; örgütün bütün yön ve gerçekleriyle halka anlatılması, örgütün yapı ve görevlerine ilişkin bilgi ve haberlerin düzenli bir biçimde halka duyurulması ve gerektiğinde açıklığa kavuşturulması olarak tanımlanabilir.
Halkla ilişkiler, benzer ürün ve markaların birbirinden farklılaşmasına katkıda bulunur. Ama bir taraftan da kurumun toplumsal duyarlılığını kanıtlamasına katkıda bulunur. Kurum içi iletişimi sağlarken, kuruma itibar kazandırır. Çünkü halkla ilişkiler kurum hedef kitleleriyle olan stratejik iletişim yöntemidir.
Halkla İlişkiler. Strateji (Strategy): Amaçlara ulaşmak için eldeki güçlerin veya kaynakların dağıtım planıdır. stratejik iletişimin en fazla uygulandığı alan halkla ilişkilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri