Halınızın parlamasını istiyorsanız da beyaz sirke ya da elma sirkesiyle su hazırlayarak silebilirsiniz. Bu işlemi sık sık tekrarlarsanız, uzun süre yıkamaya gerek kalmadan, dezenfekte olmuş bir halı elde edersiniz.
Halılarınızın yıkanmanın yanı sıra pırıl pırıl parlamaları için beyaz sirkeden yardım alabilirsiniz. Durulama suyuna ilave edeceğiniz beyaz sirke halılarınızın parlamasına yardımcı olacaktır. Lekelerden kurtulmak için beyaz sirkeye bir miktar tuz ilave edebilir ve lekenin üzerine uygulayabilirsiniz.
Sirke, karbonat, su ve toz deterjan dörtlüsü sizin için ideal olabilir. Bu yöntem inatçı lekeler için de kullanılabilir. Toz deterjan yerine Yumoş Extra gibi kaliteli bir sıvı yumuşatıcı da tercih edebilirsiniz; bu sayede halınız mis gibi kokacaktır. Yine önce halınızı süpürün.
Deterjan Seçimine Dikkat Edin
Halının tüylerine, boyasına ve dokusuna zarar vermemek için mutlaka saf sabun ya da Arap sabunu tercih etmekte fayda vardır.
RENK DÜZENLEYİCİ KULLANABİLİRSİNİZ
Halının yüzölçümüne göre hesaplayacağınız suyun içerisine kimyasal renk düzenleyici karıştırarak halıyı eski görünümüne kavuşturmak oldukça basit. Örneğin; 5 metrekare halınız varsa yaklaşık olarak 12 litre su içerisine 1 bardak renk düzeltici ekleyebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Evde halı yıkarken sararmaması için doğru deterjan seçilmelidir. Sonrasında halı kirlerden arındırılması için temiz suyla iyice yıkanmalı, yine temiz suyla iyice durulanmalı ve sonrasında iyice sıkılmalıdır. Halı temizlenip içerisinde su ve deterjan kalıntıları kalmadığında herhangi bir sararma olmaz.
Bir kaşık bulaşık deterjanı, bir kaşık sirke ve iki bardak ılık suyu karıştırın. Temiz bir süngeri karışıma batırın ve lekeye uygulayın. Leke gidene kadar sünger ile temizleyin. Kan lekesini önce bir havlu ile temizleyin.
– Hayır, bulaşık tabletleri halı temizliği için uygun ürünler değildir.
Aynı zamanda yaşam alanınızda bulunan halının güzel kokması da sizi mutlu eder. Yumuşatıcı bu noktada kurtarıcınız olur. İçerisine bir kapak kadar yumuşatıcı damlattığınız su ile halınızı silmeniz yeterli olur.
Kuru temizleme deterjanı olarak da bilinen perkloretilen, Beyaz ispirtodur.
Halılarınızı ve temizliği meşakkatli gözüken stor perdenizi ise Asperox Sarı Güç ile kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Asperox Sarı Güç'ü nemli bez ile salondaki dolap ve raflarınız ile objeleri silebilirsiniz.
Bu nedenle sert deterjan tercihleri halınıza zarar verebilir. Bu tarz halılar için de en iyi seçim arap sabunudur. Bunun dışındaki halılar içinde en iyi ve zararsız seçim arap sabunu olmakla birlikte Vanish Kosla Halı ve Powermax halı şampuanları da en çok tercih edilen deterjanlardır.
Öncelikle bir kovanın içerisine haşlanmış 5-6 adet patatesi kaynatın. Sonra patatesin suyuna bir fincan kadar beyaz sirke ekleyin. Ardından temiz bir havlu, tül veya mikrofiber bez yardımıyla halıları silme işlemine başlayın. Sonuç olarak halılar doğal yöntem ile temizlenmiş olacak.
Beyaz sirke de leke çıkarma noktasında verimlidir. Ilık su içerisine sirke ekleyebilir sonrasında bu karışım ve bez yardımıyla lekeyi silebilirsiniz. Etkili bir yöntem olmasının yanında, inatçı lekeler üzerinde de başarılıdır.
Pratik halı temizleme yöntemlerinde kullanılan etkili, ucuz ve zararsız bir üründür. Halılarınızın üzerine serpeceğiniz karbonatı, yarım saat bekletin. Bekleme işlemi bittikten sonra halınızı süpürün. Sonrasında arzuya göre sirkeyle nemlendirilmiş bir bez ile silebilirsiniz.
Kuru temizleme yönteminde halı deterjan, çözücü ve çok az miktarda su içeren emici bir toz kullanılarak yıkanır. Emici toz, halının üzerine serpilir ve makineler yardımıyla yayılır. 15 dakika kadar bekledikten sonra toz, elektrikli süpürge ile çekilir ve böylece tozun emdiği kirler çekilmiş olur.
Eğer halı günlük olarak temizlenecek ise elektrik süpürgesi ile süpürülür. Halıların biraz kirli olduğu düşünülüyor ise silme işlemi uygulanır. Silme işleminde bir kova ılık su (sıcağa yakın) içine beyaz kalıp sabun ya da halı yıkama şampuanı konulur. Lif ya da tüllü bir bezle silinerek kirlerinden arındırılır.
Bu nedenle, halıya yeni düşen bir leke varsa, temizlik su ve evinizde mevcut olan doğal bir sabunu kullanmalısın. Leke çıkmazsa, halıların nasıl yıkanacağını bilen bir uzmana başvurabilirsin. Ilık su dolu bir kovanın içinde sabunu çözdür ve yumuşak kıllı bir fırça ile lekeyi ovala.
*Lekeyi çıkarmak için halı şampuanı kullanılacaksa şampuanın sadece köpük kısmı kullanılmalıdır. *Halı temizliğinde çamaşır suyu ve buna benzer ağartıcı kimyasallar kullanılmamalı, sadece önerilen uygun temizlik ürünleri kullanılmalıdır.
Bulaşık Makinesi Parlatıcısı Zararları
Bunun yanında bir takım zararları da vardır neticesinde parlatıcı bir kimyasaldır ve bünyeye zararı bulunur. Örneğin bir miktar parlatıcı halı üzerine dökülürse halı köpürdükçe köpürür, halıyı defalarca silmek köpükten arındırmak gerekir.
1/5 oranında sulandırarak halı ve koltuklarınızı silebilirsiniz. 1/5 oranında sulandırarak ahşap ve cam yüzeylerde kullanılabilir. PVC Yüzeylerde direkt kullanılır. Tüm kirli yüzeylerde rahatlıkla kullanılabilir.
Halın markanız çamaşır makinesinde yıkamaya uygun şeklinde ibare bulunduruyorsa burada tavsiye edeceğimiz ayarları uygulayabilirsiniz. ·30 derecede yıkayın. ·Sıkma yaptırmayın. ·Deterjan kullanmayın.
Halının üzerinde oluşan can sıkıcı lekelere birkaç damla limon suyu damlatıldığında leke kaybolmaya başlayacaktır. Birkaç dakika bekletildikten sonra temiz bir bezle hafif ıslaklık katarak silebilirsiniz.
Lekeli bölgeye biraz halı leke çıkarıcısı uygulayarak fırçalayabilirsiniz. Leke hala temizlenmediyse lekekli bölgeyi sirke ve su karışımına batırılmış bir bulaşık bezi ya da sünger ile ovalayın. Biraz soğuk suyla durulamadan önce lekeyi yaklaşık 5-10 dakika fırçalayın.
Halınıza damlayan kan lekesini çıkarmak için karbonat kullanabilirsiniz. Karbonatı kan lekesinin üzerine serpin. Bir süngeri hafifçe ıslatın ve lekenin üzerini bu süngerle ovun. Böylece halınızın üzerindeki kan lekesini çıkarabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri