Halvetilik, cehri zikir adı verilen ve ilahi isimlerin yüksek sesle tekrar edilmesi anlamına gelen zikir yöntemini kullanan bir tarîkattır. Tarikat 14. yüzyılda yaşamış olan Ömer el-Halvetî'ye nisbet edilir.
Meşru bir evlilik hayatını ilgilendiren sahih halvet, hukuken geçerli bir nikâh akdinden sonra eşlerin başkalarının kendilerini görmeyecekle- rinden emin olabilecekleri kapalı bir yerde baş başa kalmalarını ifade eden fıkhi bir terimdir.
Halvete girmek, ibadet, zikir, riyazet ve murakabe ile meşgul olmak üzere yalnız başına tenha bir odaya, tekkelerde halvethane denilen bir hücreye, kapanmaktır. Halvete çekilmek, tenha bir yerde yalnız başına oturmaktır. Halk arasında kırk günlük halvet eğitimine çile de denir.
Musa'nın Tûr'daki kırk günlük Allah ile olan özel görüşmesinden esinlenerek, halvet genelde kırk güne hasredilmiştir. Bu kırk güne bağlı kalınarak, halvete kırk anlamına gelen çile (çihil) ve erbaîn kelimeleri de aynı anlamda kullanılır.
Nikâh akdinden sonra ve birleşmeden önce kadın ve erkeğin baş başa kalmasını ifade eden fıkıh terimi. Kişiye nesep bakımından yakın olan kimseler.
İlgili 41 soru bulundu
Türk hamamlarının en sıcak kısmında hücreler halindeki küçük mekân.
Sâlikin kırk gün süreyle özel bir mekânda inzivaya çekilip kendisini ibadete vermesi anlamında tasavvuf terimi.
Arapça kırk anlamına gelir. Kırk gün halvete girene, ? Erbaine girdi? denir.
Halvet, lügatte, bir kimse ile yalnız kalmak, ıssız yerde yalnız kalmak, tenhaya çekilmek gibi anlamlara gelir.
Halvetiyye, safeviyye tarikatı ile aynı merkezden doğmuş bir tarikattır. Osmanlılar; Safevi mücadelesi sırasında, safevilere karşı bu tarikatı kullanmışlardır. Halveti şeyhlerine ihtimam gösterilmiş, devlet tarafından desteklenmişlerdir.
Sual: Halvet nedir? Halvet, yabancı bir kadınla bir erkeğin bir odada, bir yerde yalnız kalmaları demektir. Bu haramdır.
Karı-kocanın nikâh akdinden sonra herhangi bir engel olmadan başbaşa kalmaları anlamındaki sahih halvet, bazı fakihler tarafından zifaf hükümlerini doğuran bir eylem olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple; sahih halvete hükmî zifaf, fiili birleşmeye ise hakikî zifaf denilmektedir.
ve aniden gelmeyeceği bir yerde cinsel ilişkileri önünde adet hali gibi şerʻî, üçüncü bir kişinin yanlarında olması gibi hissî ve cinsel ilişkide bulunmayacak kadar hastalık gibi bedenî engelleri olmayan, aralarında nikâh bağı bulunan bir erkekle bir kadının baş başa kalmaları ile sahih halvet gerçekleşmektedir.16 ...
Tasavvufta Halvet
Halvet, İslam'ın ilk asırlarında uygulanmaya başlamış, günahtan korunma ve Allah'a yaklaşma maksadıyla ıssız yerlerde, toplumdan uzak ve yalnız yaşamayı tercih etmek anlamına gelen tasavvufî bir terimdir.
Cima, eski dilde kullanılan ve insanlarda çiftleşme, cinsel ilişki anlamına gelen Arapça kökenli sözcüktür.
Bir isim olarak; yalnızlık köşesi anlamına gelir. Halvet, sahih ve fâsit olmak üzere ikiye ayrılır. Sahih halvet, eşlerin sahih bir nikâh akdinden sonra, kimsenin göremeyeceği ve istekleri dışında kimsenin giremeyeceği, ev veya kapısı kilitli oda gibi kapalı veya kapalı sayılan bir yerde yalnız başlarına kalmasıdır.
Tasavvuf ahlakı ve uygulamaları ile bazı hâl ve makamları ifade eden “zühd, tevekkül, riyâzet, halvet, kanaat, şükür, sehâ, îsâr, fakr, fütüvvet, melâmet” gibi kavramlar tasavvufun iktisadi yönü ile öne çıkan bazı kavramlarıdır.
Halvet, Arapça kelime halvet, tenha, bakım, yalnızlık ve yalnızlık için mahremiyet.
Bu şartlar göz önünde bulundurduğu zaman asansörün hükmü şöyledir: Asansör her ne kadar kapalı olsa bile, her katta durma ihtimalinin olması ve her an başkasının asansöre binmesinin mümkün olmasından dolayı halvet gerçekleşmez.
Hacı Bektâş-ı Velî tarafından, mürşidi Baba İlyâs-ı Horasânî'nin vefatından sonra 1240-1271 yılları arasında yaptırılmış olması gereken bu mekân Bektaşîler arasında Kızılca Halvet olarak adlandırılmaktadır.
İslam dünyasında kırk günlük riyazat ve halvet olarak bilinen uygulamanın zamanıdır. Bu 40 günde maddî bağları azaltıp mânevî tarafı kuvvetlendirmek için kırk gün az yemek, az içmek, az konuşmak, az uyumak, çok ibâdet etmek gerekir.
Halvetî tarikatına girecek olanlar önce şeyhin katına (huzur-ı pire) çıkarılır. Talipli, şeyhin katında diz çöker; bütün dünya varlığından sıyrılır, yalnız Allah'ı düşünmeye başlar. Şeyh, kendisine gerekli bilgileri verir. Talipli bu sırada başını sağ omuzuna doğru götürüp "Lâilahe" der.
Tekke, hankah, ribât ve zâviyelerde dervişlerin çile çıkarması için özel olarak hazırlanan dar ve karanlık hücrelere çilehâne veya halvethâne denilir. Müridlerin buradaki çile süresi kırk gün devam eder.
Çile geçirilen yere çilehâne adı verilir. Kelimenin lügat manası nazar-ı itibare alınarak yapılan tarifi ise; kırk gün kırk gece temiz ve kimsenin gelip de insanı rahatsız etmeyeceği bir yere çekilip ibadet etmektir.
Günahtan korunmak ve daha iyi ibadet etmek için ıssız yerlerde yaşamayı tercih etmek anlamında bir tasavvuf terimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri