Altının renginin sarı ve beyaz olarak değişmesindeki temel sebep alaşım farklılığı. Ham altının rengi sarıdır.
Ham altının rengi sarıdır. Sarı altına rengini değiştirmek için farklı maddeler katılabilir.
Zira genel olarak altın yer altından çıkarıldıktan sonra işlemden geçer ve belli bir şekli alır. Fakat işlenmemiş olan altın ise dünya yüzeyinin katmanlarından çıkarılır ve şekilsiz bir görünümü bulunur. Genel olarak ise çok küçük, minik bir yapı altında çıkarılır.
Altının doğada bulunan saf hali; sarı renktir. Bu yüzden bu renge kavuşmak için hiçbir karışıma gerek olmaz. Altın ile yapılan takılar, doğalında sarı renkli olurlar.
Pembe, sarı, beyaz gibi farklı renkte altın seçenekleri olabiliyor. Altını takı olarak alacaksanız, bu alternatifleri inceleyebilirsiniz. Altının bakır ile karışımından pembe altın, nikel veya platin gibi alaşımlarla bir araya gelmesinden beyaz altın oluşuyor. Gümüş ile karıştırılmasıyla ise sarı altın meydana geliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Altının doğal rengi, parlak sarı tonlarıdır ama yumuşak yapısını güçlendirmek için bazı metallerle karıştırıldığında rengi beyaza döner. Çinko, gümüş, paladyum gibi metallerin altın alaşım içerisindeki oranı çok düşük tutulduğu için altın bu işlemden sonra değerini pek yitirmez.
Altın renkleri nelerdir sorusu kapsamında, temel olarak 4 renk olduğunu söylemek mümkündür: Rose altın. Sarı altın. Beyaz altın.
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar.
Altın takılar, doğru saklanmadığı ve kullanılmadığı takdirde zamanla kararabilir.
Ürün parçasını küçük bir paslanmaz çelik kaba koyunuz. Ürünün üstüne bir damla nitrik asit damlatıp asitte bir tepkime gerçekleşip gerçekleşmediğine bakınız. Asit yeşile döndüyse bu nesne ya bir baz metaldir ya da altın kaplamadır. Altın rengine dönerse nesne altınla kaplanmış pirinç alaşımıdır.
Altın alındığı zaman ilk olarak altın üzerinde yer alan damgalara bakılması gerekiyor. Altının üzerinde bir damga bulunmuyorsa, altının sahte olduğunu anlaşılır. Günümüze kadar gelen yöntemlerden biri de, altını ısırmaktır. Altın ısırıldığı zaman altın üzerinde herhangi bir iz oluşuyorsa, altın gerçektir.
Altının saflığını belirleyen ifade ise ayardır. 24 ayar altın türleri Has Altın olarak geçer. Kuyumcular ya da bankalar, Has Altını gram üzerinden satmaktadır. Aynı zamanda kuyumcularda Has Altının gram karşılığı üzerinden alım ve satım işlemleri yapılabilmektedir.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.
Altunî ya da altın sarısı sarının tonlarındandır.
Altın-kahverengi, turuncu, sarı, kahverengi, gri, krem, siyah ve kremsi beyaz renkleri ile yeşil rengini başarıyla kombinleyebilirsiniz.
Her nehir temas ettiği altınlı kuartz damarlarından bir miktar altın taşır. Bu nedenle Türkiye'Deki her nehir veya derede bir miktar altın bulabilirsiniz.
Aslında altın olamayacak kadar sert ve hafif olan sahte altının bazı özellikleri vardır. Sahte altın genellikle gerçek altından daha parlak olur. Sahte altın farklı ışıklarda parlaklık ve renk değiştirir. Gerçek altın hiçbir farklı ışık altında değişmez.
Hayır kararmaz. Kullanıma bağlı olarak; kozmetikler, kimyasal ( çamaşır suyu vb.) ürünler altınlarda matlaşmaya neden olur. Cila ve yıkama işlemleriyle eski parlaklığına geri döner.
Altın ve çelik takılar herhangi bir şekilde kararma yapmazlar. Fakat gümüş, alüminyum ve türevleri olan takılarınız havuz ya da denizde kararma sorunu yaratabilir.
Altının üzeri dikkatle incelenmeli ve damga olup olmadığına bakılmalıdır. Herhangi bir damga yoksa sahte altındır. Damgasız altın satın alınmamalı ve satılmamalıdır.
Klasik takı rengi olan altın renkli ve beyaz renkli 8 ayar mücevherlerde kararma problemi olmaması için özel bir kaplama yapılmaktadır. Bu kaplamalarda yine atölyenin tecrübesi ve kullandığı malzemeye göre gerçek bir koruma sağlayarak kararma probleminin önüne geçilmektedir.
Bakır katılırsa kırmızı renkli altın, gümüş, nikel, çinko, paladyum katılırsa beyaz renkli altın olur.
Dünyada üretilen altının aşağı yukarı tümü, kuvarslı yada şistli damarlardan ve altınlı kumlardan çıkarılır. Altını ayırmak için mineraller mekanik yada kimyasal işlemler uygulanır. Mekanik yöntemde, mineral öğütülerek ince toz haline getirilir, sonra su ve yağlı bir madde karışımında yıkanır.
Rose Altın has altının içerisine %0.6 oranında gümüş ve % 19 orarnında bakır karıştırılarak oluşturulan alaşımdır. Yani sarı altından pembe altına doğru renk dönüşümü ağırlıklı olarak alaşımın içindeki bakır madeni sağlamaktadır. sağlayabilirsiniz.
Sarı, kırmızı ve yeşil olarak ortaya çıkan alaşımda altın miktarı ve gümüşün bakıra oranı önemlidir. Altının içindeki gümüş ve bakır oranı sertlik, güç, ısıya dayanıklılık açısından kontrol sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri