Hamam böcekleri ise kulağınızdan içeriye girip sıkışıp kalma eğilimindedir ve ön ayakları ile kulak zarını kaşırlar" dedi. Bir üniversitede öğretim görevlisi ve omurgasız hayvan uzmanı olan Michael Sweet, Daily Star'a "Bu canlılar sıcak yerleri sever ve gündüzleri saklanırlar.
Kulağakaçan böceklerinin insanların kulağına girip, beynine doğru yolculuğa çıktığı büyük bir yalandır. Haşerelerle ilgili doğru bilinen yanlışların başında yer alan bu bilgi, eski ve asılsız bir inanıştan kaynaklanır.
Kulağa böcek kaçması durumunda sağlık kuruluşuna ulaşılamayacak durumlarda, kulak zarı delik değilse zeytinyağı, sıvı vazelin veya sıvı gliserin dökerek böceği çıkartmak denenebilir. Pillerin oluşturduğu doku hasarı olan hastalarda hasarı arttıracağı için dış kulak yolu yıkama işleminden kaçınılır.
Bu durum, hamamböceği, peygamberdevesi ve arılar gibi uyuklayan böcekler için de geçerli. Bu böcekler uyurken yerçekimi ile düşer ve artan uyarılma eşiğine sahiptir. Sevimli sayılabilecek bir şekilde hamamböcekleri, uyurken hassas duyu organlarını korumanın bir yolu olarak uyku sırasında antenlerini içeri doğru katlar.
Hamamböceklerinin hastalık yayması çoğunlukla böyle gerçekleşmez. Hamam böceklerine dokunmak elinizi kirletebilir. Kirli ellerle burnunuza, ağzınıza, gözlerinize ve açık yaralarınıza dokunduğunuzda hastalık kapabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Çevrelerinde yeterli gıdayı bulduklarında insanlara pek yaklaşmazlar. Gıda kaynaklarına ulaştıkları zaman üremeleri daha da hızlanır ve başa çıkılamayacak duruma maruz kalınmasına neden olur.
Hamam böceği gibi haşerelerin nemli ortamlarda çoğaldığını unutmayın. Bu nedenle banyo gibi suyun fazla kullanıldığı alanları sürekli olarak kuru tutmaya dikkat edin. Yoksa tekrar ortaya çıkma ihtimalleri her zaman bulunmaktadır. Hamam böceklerini anında kaçıran kokular arasında limon ve defne yaprağı bulunuyor.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu, kulağa girebilecek çok sayıda böcek olduğunu, bunlardan en yaygın olanların sivrisinek, tatarcık, kelebek, karınca ve pire olduğunu, özellikle boyutları büyük böceklerin bazen kulakta sıkışıp dışarı çıkamadıklarını ifade etti.
Çamaşır suyu, konsantre sıvı, sabunlu su, böcek öldürücü sprey ve profesyonel haşere öldürücüler kullanılmalıdır. Özel haşere tuzakları kullanılabilir. Kurtulması zor olan ve oldukça sorunlu olabilen hamam böcekleri, insanlarda doğal olarak endişeye yola açan haşerelerdir.
Örneğin oryantal hamam böcekleri çöpten ve çürümüş yiyeceklerden beslendikleri için bacakları ve vücutlarıyla buralardan aldıkları mikropları temiz bir yüzeye de taşırlar. Amerikan hamam böcekleri ishal, dizanteri, cüzzam, veba gibi bulaşıcı hastalıkları bulaştırır. Alerjilere ve astıma dahi yol açabilirler.
Bu, zor bir durum gibi görünse de kulağa girebilecek çok sayıda böcek vardır. Bunlardan en yaygınları sivrisinek, tatarcık, kelebekler, pireler, böcekler ve sineklerdir.
Kulağakaçanlar Nem Sever!
Bitkilerle ve yumuşak meyvelerle beslenen bu böceklerin en sevdikleri atıştırmalıklar genelde yapraklardır. Eğer nemli bir evde yaşıyorsanız ve çatlaklar, kuytu köşeler fazla sayıdaysa, kulağakaçan böcekleri evinizi yumurtalarını bırakmak için kullanabilirler.
Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır. Mobilya altları ve arkaları, mutfak ve banyo dolapları hamam böceklerinin yerleştiği alanlardır.
Kulağakaçan Böceği'nin olası bir tehdit sezdiğinde insana verebileceği en büyük zarar ısırmaktan ibarettir. Isırığı ise karınca ısırığı ile neredeyse eşdeğer acıdadır.Yanlış bilinenlerin aksine bu böceklerin insana doğrudan zarar verme olasılıkları yok denecek kadar azdır.
Bu nedenle, ev veya işyeri etrafında, taş yığınları veya bitki kümeleri varsa, bunların temizlenmesi yerinde olacaktır. Kulağakaçan böceği, insana dış fiziki yapısına zarar vermeyen, bir başka deyişle sokma veya ısırma huyu olmayan bir canlıdır.
** Kulağa sinek kaçmalarında öncelikle kulağa alkol damlatılır. Daha sonra yıkama veya aletler ile çıkarılır. ** Kulağa büyük böcek kaçması durumunda, kulak kanalı yağlı bir maddeyle doldurularak böceğin 5-10 dakikada ölmesi sağlanır, daha sonra yıkama veya aletler ile çıkarılır.
Kan emici özellikleri de bulunmadığından ısırma veya saldırma olasılıkları yok denecek kadar azdır. Fakat kendisini çaresiz hissettiğinde nadir de olsa ısırdıkları bilinmektedir. Ülkemiz dışında dünyanın çeşitli bölgelerinde vahşi hayatın içerisinde olan büyük hamam böceklerinin insanları ısırdığı bilinmektedir.
Gece bulduğu yiyecek kırıntılarını ve açıkta kalan yemekleri üzerinden beslenir. Yiyecek bulamadıklarında ise ölmüş böcek leşleriyle beslenirler. Hamam böceği besin olmadan 30 - 40 gün kadar yaşar.
Hamam Böceği'nin ömrü ortalama 1 yıl olmakla birlikte bazı türleri kanatları olmasına rağmen uçamazlar.Bazı türleri ise kısa mesafelerde kanatlarını kullanabilirler. Hepçil olan hamam böcekleri başları vücutlarından ayrılmadığı sürece kolay kolay açlıktan ölmezler.Başları olmadan da 1 hafta kadar hayatta kalabilirler.
Burunda olduğu gibi küre şeklinde yabancı cisimlerin arkasına küretle girip dış kulak yoluna sıkıştırarak öne doğru çekilip çıkartılmalıdır. Diğer köşeli, düz veya tutulabilir yabancı cisimler pensetler veya alligatör adı verilen minik forsepslerle tutularak çıkarılabilir.
Kulağın içine su akıtılmaz (cisim kulak içinde ise şişebilir, çıkarması daha da zorlaşabilir). Kulağa böcek kaçması durumunda kulak deliği önüne ışık tutmak yararlı olabilir.
Kulağakaçan böceğinin ise ismi çok cazip. İngilizce'de “Earwig”, yani “Kulak yaratığı” olarak anılan Forficula Auricularia, eklembacaklıların deri kanatlılar takımından hem otçul hem de etçil bir tür. Menşei Avrupa ve Batı Asya olarak tahmin edilen tür, bugün Amerika kıtasında da görülüyor.
Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Hamamböcekleri çoğunlukla geceleri gezerken, gün boyunca yarık ve çatlaklarda gizli kalmayı tercih ederler. Çoğunlukla beslenmek için geceleri ortaya çıkarlar. Evinizde bulunan tüm gıda maddeleri hamamböcekleri için çekicidir.
Havaların ısınmasıyla birlikte gün yüzüne çıkarlar. Yer altı da havanın sıcaklığıyla birlikte ısınarak, böceklerin gün yüzüne çıkmasına neden olur. Bu sebepten dolayı hamam böceklerini yaz aylarında görmek daha mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri