Kaynağın yanında İHA'ya açıklamalarda bulunan Alpu ilçesi Yunus Emre Mahallesi Muhtarı İsmail Cardalak, Uyuz Hamam'daki suyun, egzama, uyuz, kaşıntı gibi hastalıklara iyi geldiğine dikkat çekti.
Hamam, cildin güzelleşmesini sağlar. Temizlenen, arınan cilt; yumuşar ve nemlenir. Derideki kaşıntı, sivilce, çıban gibi bazı cilt hastalıklarının tedavisini sağlar. Kan dolaşımını hızlandırır.
Evde keseli banyo yapılmalı: Parazit cildin en üst katmanında yaşadığı için evde keseli bir banyo yapılmalı. Bu sayede mekanik olarak da önemli bir kısmı uzaklaştırılabilir. Ancak bu banyo hamam, sauna gibi ortak kullanım alanlarında değil kesinle evde yapılmalı.
Hamam, romatizma ve artrit gibi rahatsızlıkların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Hamamdaki sıcak su buharı, kan dolaşımınızı artırır ve vücudunuzdaki kan akışını hızlandırır. Bu, kemiklerinize ve eklemlerinize daha fazla oksijen ve besin sağlar. Ayrıca stresi azaltmaya yardımcı olur.
Sirke, uyuz parazitlerinin yok edilmesine yardımcı olabilen asetik asit içerir. Sirke, uyuz parazitlerinin cildin yüzeyinde ve yüzey altında bulunduğu yerlere nüfuz edebilir ve parazitleri öldürür. Sirke kullanarak evde uyuz tedavisi yapmak için, bir bardak sirkeyi bir kaba dökün ve aynı miktarda su ile karıştırın.
İlgili 31 soru bulundu
Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba koyarak karıştırın ve günde iki kez en çok kaşınan bölgelere sürün. Uyuzdan kurtulmanın diğer yolu da sirke kullanmaktır. Beyaz sirke sayesinde cildin PH derecesi değişeceği için cilt derisindeki uyuz böcekleri de ölür.
Deniz suyunun uyuza iyi geldiğine dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Aksine uyuz bulaşıcı bir hastalık olduğundan uyuz olan kişinin deniz ve havuz gibi alanlardan uzak durması tavsiye edilir.
Hamamcılar 15 günde bir hamama gitmenin ölü deriden arınmak için yeterli olduğunu söylüyor. Ancak masaj yaptırmak ve vücudunuzu dinlendirmek istiyorsanız haftada bir de hamama gidebilirsiniz.
Bol su içmeye özen göstermeye özen gösterin. Dilerseniz farklı içecekler de (alkol hariç) tüketebilirsiniz ancak yeterince su aldığınızdan emin olmalısınız. Hamamda terlediğiniz için büyük ölçüde sodyum kaybedeceksiniz. Bunun için hamamdan çıktıktan sonra besleyici bir öğün ve sulu meyveler yemelisiniz.
Peştemal altında iç çamaşırının olması tercih edilir. Bu sayede mahremiyet konusunda herhangi bir sorun yaşanmaz. Lif, kese ve sabun gibi malzemeler hamamda mevcuttur. Yine de pek çok kişi, bu gibi unsurları evinden getirebilir.
Özelliikle cilt hastalıklarında (mantar, kaşıntı, uyuz, sedef gibi) ve günlük cilt bakımı uygulamalarında hızlı ve etkin sonuçlar verilmektedir. Kükürtlü Mineralli Çamur Yöreye "Kokar Hamam" ismini veren, halk arasında "Uyuz Hamamı" diye de bilinen peloid kaynağımızdır.
Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz. Derimizi bozuyor.
Sıcak banyo, uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntının artmasına neden olur. Bu nedenle uyuz hastaları tuzu bir suyun içinde eriterek bu su ile banyo yapmalıdır.
Geçmiş yıllardan beri Hamitabat ve Domaniç sınırında bulunan Kocadere kenarında uyuz hamamı diye bilinen bir yer var. Geçmişte dere buradan geçiyordu, birkaç yıl önce Tunçbilek Belediyesi dere yatağını değiştirmiş burasıda mezbelelik bir yerdi.
Uyuzlar bazen uyuzlu bir kişi tarafından kullanılan giysi, yatak takımı veya havlu gibi maddelerle temas yoluyla da yayılabilir, ancak bu tür bir yayılma, istila edilen kişinin uyuz kabuğuna sahip olmadığı sürece çok nadirdir. Uyuzun bir yüzme havuzunda suyla yayılma olasılığı çok düşüktür.
Gece Artan Kaşıntı: Gece yatağa yatıldığında ya da uyku sırasında artış gösteren kaşıntı, çoğunlukla deri ve parazit enfeksiyonlarını işaret eder. Ayrıca yatak, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin fazla deterjanla yıkanması ya da iyi durulanmamasına bağlı olarak alerjik bir reaksiyon da olabilir.
Hamamda uzun süre kalmak sıcaklığa bağlı olarak kalp krizi riskini artırabilir. Bu nedenle hamamda ne kadar kalacağınızı belirlemek için öncelikle sağlık durumunuzu göz önünde bulundurmalısınız. Hürrem Sultan Hamamı'nda hamam keyfi için önerilen süre ortalama 1 saat ile 1,5 saat arasındadır.
Hamamda kaç saat durulabilir? Kronik rahatsızlığı olan kişiler yarım saatten daha uzun süre boyunca hamamda durmamalıdır. Rahatsızlığı olmayan kişiler 1-2 saat durabilir.
Hamama girmeden önce bütün takılarınızı, gözlüğünüzü, kullanıyorsanız lenslerinizi çıkarmanız gerekir. Genel olarak yarı aç olarak girmek önerilir. Hamama girmeden önce yeme/içmeyi kesmek gerekir. Hamam, bir egzersiz gibi enerjinizi kullanır, sıvı ve mineral kaybına neden olur.
Hamama gitmeden önce duş almanız önerilir. Bu, vücudunuzun hamama daha temiz bir şekilde girmesini sağlayacaktır.
hamamda sırasıyla yapılması gerekenler: - öncelikle dehidrasyona dikkat etmek gerekir. girmeden önce bir bardak su veya maden suyu içilebilir. sıvı ve mineral kaybını önlemek lazım.
Su çok sıcak olursa, kaşıntınız daha da artabilir. Bu nedenle ılık olmasına dikkat ediniz.
- Uyuz rahatsızlığına yakalanan bireylerin; çarşafları, giyimleri ve havluları en az 90 derece su ile yıkanmalıdır. - Tedavi adına uzman hekimlerin tavsiye ettiği ilaçların kullanılması gerekir.
Yüksek sıcaklık, uyuz mikrobu ve yumurtalarının ölmesine yardımcı olur. Doğru çamaşır yıkama ürünleri ve deterjan eklemek ve normal bir yıkama programı kullanmak da önemlidir. Temizlik sonrasında, uyuzlu kıyafetleri güneşte kurutmanız önerilir. Güneş ışığı, uyuz mikroplarını öldürmede etkili olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri