Havaya çok ince öğütülmüş tuz zerrecikleri püskürtülerek mikro kliması sağlanan odada solunum yolu ile alınan terapi yöntemidir. Tuz Odasının Faydaları Nelerdir: -Sık görülen viral enfeksiyonlarda, öksürük ve soğuk algınlığında yararlıdır. -Astım, Bronşit, sinüzit, kronik kulak, burun, boğaz hastalıklarında etkilidir.
Tuz odalarında bulunulan her seansta yemek tuzunun 1/10 oranında tuz miktarı solunur. Her seansta geçirilmesi gereken süre 20 ile 40 dakika arası olmalıdır. Tuz terapilerine başlamak isteyen üyelerimiz, ilk başladıklarında 5 gün üst üste kullanabilir ve her kullanımın en az 20 dakika ortalama 40 dakika olmalıdır.
HALOTERAPİ olarak bilinen Tuz Odası terapisinin özellikle astım ve bronşit gibi birçok solunum yolu hastalıklarına, eklem ağrıları ve egzama, sedef hastalığı gibi birçok cilt hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlığa iyi geldiği yapılan klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Tuz Odası Seansı Sonrası Banyo Yapılmaz
Spa merkezlerinde son terapi olarak uygulanmaktadır. Bir seans boyunca insanın almış olduğu tuz miktarı bir çorbada bulunan Tuzun %10'u kadardır. Terapi süresince çalan müzik ve los ortam kişinin rahatlamasına yardımcı olur.
Astım, nefes darlığı, KOAH, sinüzit hastalarında ciddi bir rahatlama sağlar. Yine solunum sistemi ile ilişkili olarak rahat nefes alamama kaynaklı uyku düzensizlikleri, uyku bozuklukları, sabahları yorgun uyanma durumlarında yüksek düzeyde faydası görülen bir yöntemdir.
İlgili 19 soru bulundu
Tuz odaları şifa veren yerlerdir. Tuz odalarının amacı tuzu solunabilir hale getirmektedir. Tuz odaları sayesinde solunum yolları temizlenir ciğerler açılır. Tuz odaları astım, KOAH, sinüzit ya da nefes darlığı çeken hastalara iyi gelir.
Tuz odalarında ortalama 20 – 40 dakika zaman geçirilmelidir. Terapi için kullananlar, ilk başladıklarında 5 gün üst üste düzenli olarak odaları kullanmalıdır. Daha sonra ayda birkaç kez kullanmaları yeterli olacaktır. Tuz odalarına girilirken, ayaklarda ayakkabı olmamalı ve günlük elbiselerle girilmemelidir.
Buhar odası genellikle sauna sonrasında kullanılması tavsiye edilen sıcak odadır. Spor yapıldıktan sonra saunaya girildiğinde saunanın kuru sıcaklığı sebebiyle ter üzerinde kurumaktadır. Bu nedenle sauna sonrasında vücutta kalan terin atılması için buhar odası önerilmektedir.
Tuz, günümüzde dezenfeksiyon için hala kullanılmaktadır ve yara, kesik, yanık gibi enfeksiyona meyilli alanların yanı sıra yiyecek ve nesnelerin temizliğinde de tercih edilmektedir. Bununla birlikte, özellikle yara dezenfeksiyonu söz konusu olduğunda, tuzun yalnızca geçici bir önlem olduğu unutulmamalıdır.
- Vücuttaki toksinlerin ve ödemin dışarı atılmasında oldukça etkilidir. Ayakta oluşan şişliklerin azalmasına yardımcı olur. - Cilt için doğal koruyucu ve antimikrobiyal bariyer görevi görür. - İçerdiği aromalar ve yoğun mineraller sayesinde zihinsel yorgunluğu alır ve stresi engeller.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük tuz tüketimini yetişkinler için 5 gramın altında tutmayı önermektedir. Ancak birçok kişi bu öneriyi aşarak daha fazla tuz tüketmektedir. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, inme ve böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Himalaya Ve Kaya Tuzu Daha Yararlı
Özellikle son yıllarda adı sıklıkla duyulan ve sağlıklı olduğu belirtilen “himalaya ve kaya tuzu” nun da sanıldığı gibi sofra tuzundan daha yararlı olmadığına dikkat çeken Uzmanlar. “Özellikle Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur.
Tuz odası odanın duvarlarının tavanının ve zemininin doğal hiçbir işlem görmemiş (rafine edilmemiş) kaya tuzu ile kaplanarak yapılmaktadır ve ayrıyeten bu tuz odalarına halojeneratör yani tuz jeneratörü yerleştirilerek odaya mikro yapıda tuz zerreleri püskürtülmelidir.
Epsom tuzu son yıllarda popülerlik kazanmış olsa da, aslında uzun süredir birçok ürünün içinde yer alıyor. Özellikle tıbbi alanda sıkça kullanılıyor. Banyo tuzları da bu ürünler arasında. Suda çözünebilir yapısıyla biliniyor ve birçok faydalı özelliğe sahip.
Kaya tuzu mineral yapısı ile cildi besleyebilir. İçerisinde bulunan magnezyum, kalsiyum, potasyum ve daha birçok mineral, cilde emilerek cilt sağlığına olumlu yönde katkı sağlayabilir. Kaya tuzu ile banyo yapmak, tuzun enerji temizleme ve nötrleme özelliği sayesinde stres atılmasına ve rahatlamaya yardımcı olur.
Kaya Tuzunu Odaya Koymak Neye İyi Gelir? Kaya tuzunu lamba formatıyla ya da iri parçalar halinde odalarınızda kullanabilirsiniz. Çünkü kapalı alandaki havayı temizleme özelliğine sahiptir. Yaydığı negatif iyonlar sayesinde odadaki fazla elektriği ve kötü bakterileri temizleyerek size temiz bir hava sağlar.
Cildin Daha Genç ve Sıkı Görünmesini Sağlar
Ayrıca çözünen tuz da cildin nem dengesini korumasına yardım eder. Tuzlu suda bulunan çinko da tuz ile birleşerek cildin çok daha genç ve sıkı görünmesini sağlar. Ciltte âdeta bir tonik etkisi yaratarak toksinleri yok eder ve cilde parlaklık verir.
Aydın, “Tuz ve suyun birlikte özel düzeneklerle elektrolize edilmesi ve elde edilen çözeltinin içerisindeki yoğunlukla olan bileşen hipokloröz asittir. Bu; bakterileri, virüsleri öldüren etkin bir dezenfektan ya da antiseptik bir madde olarak yer alır” dedi.
Boğaz iltihabı için tuzlu su ile gargara yapın
Tuzlu su ile gargara yapmak, birçok iltihap ve enfeksiyonun iyileşmesinde etkili olduğu gibi boğaz iltihabının iyileşmesinde de adeta ilaç rolü üstlenir.
Saunadan sonra kese yapmak, cildin daha derinlemesine temizlenmesini ve ölü hücrelerin atılmasını sağlar.
Sauna seanaslarının kullanım sıklığına göre ayarlanması gerekmektedir. Her gün kullananlar için günde 1-2 seans – haftada 3 kez kullanım için 4-5 seans – haftada 1 kez kullananlar için 3 seans uygun olanıdır. Vücudun kaybettiği sıvı dengesini kazanması için meyve suyu, su ve asitsiz içecekler tüketilmelidir.
Otel misafirlerimiz için hazır tutulan tuz odası, özellikle toz içinde ya da kirli havada çalışanlar açısından faydalı özelliklere sahiptir. Vücuttan toksin atılması, hastalanmaların önlenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi gibi etkiler, tuz odasının belli başlı faydaları arasında sayılabilmektedir.
Buhar odasında en fazla 10 dakika kalınmalıdır. Nefes almakta zorluk çekenler ile astım hastaları kesinlikle bu odayı kullanmamalıdır. Buhar odasından çıkıldığında hemen soğuk su ile duş alınmalıdır. Buhar odasından önce saunaya girildiyse, 10 dakika ara verip sıvı takviyesi yapılmalıdır.
En yaygın olarak kullanılan ev tuzu sofra tuzudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri