Aynı şekilde Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman Hamaset yapmak sözüne karşılık, 'yiğitlik, yüreklilik' şeklinde ifade etmek mümkün. Aynı zamanda herhangi bir konuyu dinleyenleri etkileyebilmek ya da heyecanlandırmak adına abartılı şekilde anlatmak biçiminde de ifade etmek mümkün.
Kahramanlık ve yiğitlik duygularının aşırı ve abartılı ifadesi.
Hamasi anlatımda bu manada ele alınması gereken bir kavram olmaktadır. Hamasi ya da hamaset olarak ifade edilen bu anlatım biçimi kahramanlık duygularını coşkulu ve abartılı bir şekilde anlatmak için kullanılmaktadır.
Arap edebiyatında kahramanlık şiirleri ve bu adla düzenlenen antoloji türü. Sözlükte masdar olarak “din konusunda şiddetli, sert ve yaman olmak” anlamına gelen hamâse (hamâs) kelimesi “kahramanlık, yiğitlik, cesaret ve atılganlık” mânasında da kullanılır.
Kınanma endişesiyle kurallara aykırı davranmaktan kaçınma ve bunu sağlayan duygu için kullanılan ahlâk terimi.
İlgili 44 soru bulundu
Savaşta kahramanlık göstermeye, sıkıntıları göze alarak üstün değerleri korumaya yönelten ruhsal yetenek anlamında bir ahlâk terimi.
1. “Yiğitlik, kahramanlık, cesaret.”
Arapça hms masdarından türeyen hamasa "coşma, aşırı cesaret gösterme, fanatizm" kelimesinden evrilmiştir. Bu kelime, kökenine uygun olarak yiğitlik, kahramanlık ve yaratılıştan gelen cesaret için kullanılırken zaman içinde yeni bir anlam daha kazanmıştır.
Epik şiir; kahramanlık, yurt sevgisi gibi liriklik bildiren şiirdir. Epik şiirler oluşum tarihlerine göre "doğal epik" ve "yapay epik" olarak ikiye ayrılır. Aynı anlamda hamasi şiir, kahramanlık şiiri, destansı şiir adında da kullanılır.
Hamasi kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
Epik söyleyiş, edebiyat alanında kullanılan terimlerden birisidir. Anlatım tarzlarından biri olan epik söyleyiş, epik anlatım yahut destansı anlatım olarak da bilinmektedir. Epik söyleyiş; tarihi bazı kişi ve olayların, karşı tarafta heyecan ve coşku uyandıracak şekilde olağanüstülükler katılarak anlatılmasıdır.
HAMASET KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Bir hamaset destanı.
Didaktik, Fransızca bir kelime olup, genel olarak öğretim ve öğretici bilgilerini kapsamaktadır. Bu kelime daha ziyade edebiyat alanında kendini göstermektedir. Ahlak, din, teknik vb. gibi bilgi vermek amacıyla yazılan bütün edebiyat eserleri didaktik türüne girmektedir.
HUSÛMET. (ﺧﺼﻮﻣﺖ) i. (Ar. ḫuṣūmet) Hasımlık, düşmanlık, adâvet: Beni çingene suratlı diye anmanız bile size husûmetimi değil aksine muhabbetimi artırdı (Ahmed Midhat Efendi).
Arapçadan dilimize giren muktedir kelimesi iktidar sahipli, kudretli sözcüğünden alıntı bir kelimedir. Muktedir kelimesi dilimizde ise bir şeyi yapma, başarmaya gücü yeten, erkli anlamlarında kullanılmaktadır. İkinci anlamı ise iktidarlı, güçlü, gücü yeter anlamında kullanılır.
Riyakar kelimesi Arapça kökenlidir. Bu kelime, sıfat, ikiyüzlü, aldatma ve riya vb. kaçınılması gereken ve herkesin kaçınması gereken, topluma aykırı, insanlığa aykırı ve dine aykırı davranış vardır.
Hamaset kelimesinin TDK üzerinden bakıldığında, 'Yiğitlik, kahramanlık ve cesaret' şeklinde ele alındığını söylemek mümkün. Aynı zamanda dinleyenleri etkilemek veya heyecanlandırmak için gerçekleştirilen abartılı anlatım olarak da değerlendirilmektedir.
İdil: Şairin doğa karşısında duygulanmasını anlatmasına idil denir. Eglog: Şairin duygularını bir çobanla konuşuyormuş gibi anlatmasına Eglog denir.
- Lirik şiir: duyguları, Coşku, heyecan ve aşkın ifade edildiği şiir türüne verilen isimdir. - Epik şiir: yiğitlik kahramanlık savaş gibi konuları işleyen destansı şiirlere verilen isimdir. - Didaktik şiir: düşüncelerin ifade edildiği şiir türüdür. Öğreticilik esastır.
(ص .) ساکت ، آرام . koruz(izah: sönük. koruz yaşam.)
(هُ) (ص .) هوشمند، زیرک . usğar(izah: üsgər.
Sözlükte “suyun akıp taşması, kanın akması” anlamlarına gelen hayız (hayz) kelimesi, fıkıh terimi olarak ergenlik çağına giren sağlıklı kadının rahminden düzenli aralıklarla akan kanı ifade eder.
Sözlü edebiyat geleneğinde en çok tercih edilen anlatım teknikleri arasında epik anlatım yer alır. Epik kelimesinin sözlük anlamı ise destansı demektir. Bu tür anlatımlarda sıkça gerçeküstü ögelerden yararlanılır. Bu anlatım biçiminde en fazla kullanılan söz sanatları ise, benzetme ve mübalağadır.
Statik, durağan anlamına gelen, fiziğin statik dengede duran sistemlerle ilgilenen dalıdır. Eğer bir cismin parçaları, birbirlerine göre izafi hareket yapmıyorlarsa, o cisim için statik dengede denir.
Haslet kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre anlamı insanların yaradılışı ile gelen özellikleri huyları anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri