"Hamd alemlerin Rabbi Allah'adır / Allah'a mahsustur / Allah'a aittir." şeklinde tercüme edilen bu cümlenin kısaca manası şudur: “Kâinat çapında görülen, hamd ve şükrü gerektiren ne kadar güzellikler, iyilikler, nimetler varsa, bütün bunların sahibi Allah'tır.
Bütün hamd (övgü, ibadet ve teşekkürler,) âlemlerin sahibi ve terbiyecisi olan Allah'a mahsustur. (O'ndan başka hiç kimse buna layık değildir.)
Hamd, yapılan bir iyiliğe karşı gönül açıklığı ile o iyiliğin sahibine saygı ifade eden bir övgü sözüdür.
Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim. Elhamdülillâh cümlesinin kısaltılmış şekli.
Bu durum, “el-hamdülillah” diyip yerine getirilebileceği gibi, “Allah'ım sana hamd olsun ve sana şükürler olsun”, insanlara karşıysa; “Allah senden razı olsun ya da Allah sana mükâfatını versin” şeklinde olan dualar yapmak ve teşekkür etmek ile de yerine getirilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Hamd, bize ve bütün mahlukata yapılan ikram ve izetleri Allah'a takdim etmektir. Şükür ise daha hususi olarak bize yapılan ikramlara karşılık gelir. Bu nedenle şükür kelimesi hamdin yerini tutamaz. Hamd daha geniş ve şumüllüdür.
Şükür insana ulaşan nimetlere yapılır, hamd ise insana ulaşan ve ulaşmayan bütün nimetlere yapılır. Mesela, insan kendi rızkına bakarak Allah'a şükreder; bir milyonu aşkın hayvan türlerinin bütün fertlerini rızıklandırmanın Allah'a mahsus bir kemal olduğunu düşünmekle de hamd eder.
Arapça kökenli bir kelime olan Hamdü sena kelimesinden gelen Hamdüsenalar olsun dilimizde bir şükür kelimesi olarak kullanılmaktadır. Hamdüsenalar olsun bir nevi Çok şükür anlamına gelmektedir ve Allah'a şükür anlamına gelen bir şükür cümlesi olarak kullanılır.
Bu bağlamda Elhamdülillah kelimesi Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun, Hamd Allah'adır gibi övgü ve saygı ifade eden bir söz öbeğidir.
Hamd TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler. Hamd Arapça kökenli bir kelimedir. Önüne gelen ekler ile beraber farklı durumlara bağlı olarak kullanılır. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında ham kelimesinin karşılığı 'övmek, methetmek, yüceltmek' olarak öne çıkıyor.
Şükür, İslam dinindeki en önemli kavramlardan biridir. Allah'ın kulları için yarattığı nimetler ve lütufları için minnet duymaya şükretmek denir. Nankörlük ile zıt anlamlı olan şükür, teşekkür etmek anlamında da kullanılır.
“Elhamdülillâh.” Hamd, tüm varlıkları nimetlendiren sonsuz kudret sahibi Allah'ı yüceltme ifadesi.. Hamd, isteğe bağlı yapılan bir iyiliğe karşı gönül açıklığı ile o iyiliğin sahibine saygı ifade eden bir övgü sözü..
Hamd kelimesi üzerinden türemiş olan ve yaygın şekilde en çok kullanılan sözcük hamdolsun olarak öne çıkıyor. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu'nca anlamı ise, 'Halinden memnun olması sebebiyle şükretmek' şeklinde ifade edilir. Özellikle hayatındaki pek çok durum karşısında Allah'a şükretmek olarak da anlatmak mümkündür.
Elhamdülillah kelimesi, Müslümanların Allahü Teala'ya olan şükürlerini eda ettikleri zikirlerin başında gelmektedir. Elhamdulillah Ne Demek? Elhamdülillah kelimesi, "Hamd Allah'a mahsustur; Allah'a hamdolsun, şükürler olsun." anlamına gelmektedir.
“Allah'ı hamd ile tesbih etmeyen hiç bir şey yoktur” (İsra, 44) ayeti veciz bir şekilde ilahi kanunu ifade eder. Bazı ayetlerde de Allah'ı hamd ile tesbih etmek emredilmiştir. Ayetler, “Hamd ile tesbih eder” dediğine göre, asıl yapılan işlem tesbih'tir, ancak bu tesbihihamd ile yaparlar. Hamd, övgü anlamındadır.
Dilimize Arapçadan geçen “şükretmek” kelimesi ise Türkçe anlam olarak “Allaha duyulan minneti ifade etmek, iyiliğe karşı gösterilen memnuniyet, insanın halinden memnun olması” olarak sözlüklerde ifade edilmektedir.
Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir. Bu hususta birçok hadis de rivâyet olunmuştur.
Hayatın gelgitlerinden kurtarır
Şükretmeyi alışkanlık edinerek, başınıza çok kötü şeyler geldiğinde dahi şükredecek bir şeyler bulursunuz; çünkü hayatta güzel şeyler kadar kötü şeylerin de yer aldığını ve tüm bunların sizi şekillendirip güçlendirecek birer deneyim olduğu öngörüsünü kazanmışsınızdır.
Farsça kurala göre oluşturulan sözler bitişik yazılır: âlemşümul, cihanşümul; darıdünya, ehlibeyit, ehvenişer, erkânıharp, gayrimenkul, gayrimeşru, Kuvayımilliye, Misakımillî, suikast; cürmümeşhut, hamdüsena, hercümerç, hüsnükuruntu, hüsnüniyet vb.
Sözlükte “övmek, şükretmek” anlamına gelen tahmîd ise tesmîin ardından ayakta iken, “Rabbenâ leke'l-hamd” (Ey rabbimiz! Hamd sana mahsustur) duasını okumak demektir.
Hamd, bize ve bütün insanlara yapılan izzeti ikramların Allahın takdiriyle olacağına inanmaktır, yani geneldir. Şükür ise daha özel, bize yapılan ikramlara karşılık gelir. Hamd daha geniş anlamlıdır. Bu yüzden hastalığın sana ve herkese Allahtan geldiğine hamd etmen lazım.
büyüğü gelmediği için şükredilir. uğratma” şeklinde dua etmiştir (Tirmizî, 3502). şükretmelidir. musibetten daha selamete çıktığına şükretmelidir.
Semiallahü limen hamideh sözleri Arapça olup Türkçe anlamı ise şöyledir:" Allah, kendisine hamd edenleri işitir." Namazın bir bölümünde söylenen bu sözün öncesinde namaz kılan kişi rükuya eğilmiştir. İşte namazın bu aşamalarının manevi değerini Mevlana çok güzel bir şekilde ifade eder.
TDK'ya göre şükür; - Allah'a duyulan minneti dile getirmek, - Mutlu bir olay veya yapılan bir iyilikten dolayı duyulan hoşnutluğu bildirmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri