Hamile kalmaları için yumurtaların döllenmesi gerekir. Yumurta oluştuktan sonra 3 haftalık bir kuluçka süreci başlar. Üç hafta sonunda 22-25 gün gibi bir sürede lepistesler yavrularını doğurur. Lepistes balığınızın içinde yavrular oluştukça sırtı siyah olmaya başlar.
İlk olarak canlı doğuran familyası mensubu her tür ortalama bir aylık (30 gün) bir gebelik süresi geçirirler. Bu gebelik süresi akvaryum koşullarında ( su sıcaklığı,ph v.b.) üç aşağı beş yukarı sapmalar göstersede fizyolojik açıdan aşırı bir sapma göstermez.
Bu doğurganlık lepisteslerin soylarını devam ettirmek için oldukça faydalı bir etkidir. Lepistes balıkların doğum ve kuluçka süreleri 23 ile 28 gün arasındadır.
Üreme esnasında dişi balık yumurtalarını bırakır. Erkek balık ise bu yumurtaların üzerine spermlerini bırakmaktadır. Spermlerin bırakılmasının ardından yumurtaların döllenmesi gerçekleşmektedir. Erkek balıklar genellikle dişi balığın yumurtlaması için bir yuva hazırlamaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Sarı Prenses Balıklarında Çiftleşme
Erkek balıklarda ana yüzgeçte bulunan benekler dişilerin ağzındaki yumurtaların döllenmesine yardımcı olur. Dişi ise erkekteki beneği yumurta zannederek almaya çalışırken erkek spermlerini dişinin ağzındaki yumurtalara bırakır.
Erişkinler sanırım 20-30 arası yavruluyor. Erişkin bir lepistes 20-30 yavru mu ben ilk doğuran lepistesimden 19 tane aldım yetişkin haline geldiğinde 40-50 arası yapıyodu. eğer balığınızın güvenle doğum yapabileceği bir yer yoksa fazla verim alamazsınız çünki kendini güvende hissetmez..
Dişinin bu üç aylık ergenleşme döneminde vücut döllenme sürecini tamamlar, üç aylık bir dönemden sonra döllenme için ergenlik çağına gelmiş dişi lepistes 20-40 kadar yavru doğurabilir.
Balığınızın doğumunun yaklıştığını karnında ki siyahlıkla kısmen anlarsınız ama sakın sadece karnı siyahlaştı diyerek yavruluğa koymayın. Hatta yavruluğa koymayın.
yukarıda değindiğim gibi canlı doğuranlarda lepistesler bir iki doğum sonrası büyük bir yüzdeyle ölürler kılıçlar ve diğer moli platiler daha dayanıklıdır bunu yıllar boyunca tecrübe ettik.
Yem olarak pul yemleri çok küçül parçalar haline getirip verebilirsiniz. Solucan, artemia ve yavru toz yemlerini de kullanabilirsiniz. Burada önemli olan çok küçük ağızları olan yavruların yemleri kolayca yemesidir.
Çok az kalır doğum tam bittiğinde balığınızın karnı iyice içine çekilecektir. Lepistesin doğumunun kesin olarak bittiğini kimse anlayamaz. Doğum süreci 1-2 saat gibi kısa bir sürede biteceği gibi bazen 1 güne kadar da uzayabilir.
Gündüz gece diye bir olay yoktur.
Yumurtlama dönemi Nisan – Haziran aylarını kapsar. Üreme mevsiminde erkeklerin vücut ve başlarında kabarcıklar bulunur. Dişi balık 1,5 mm çapında 200.000 civarında yumurta bırakabilir.
Erkeklerde bulunan gonopod dişilerde yoktur. Üreme: Canlı doğururlar, yavrulaması ve yavruların büyütülmesi kolaydır. Erkek sürekli dişinin peşinde takipte olacağı için her erkeğe birçok dişi düşmesi tavsiye edilir.
Yavrular protein değeri yüksek olan yemlerle beslenmelidir. Artemia ve su piresi ile yavruların beslenmesi büyüme hızını ve gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Yavruların cinsiyetleri 1,5-2 aylık olana kadar belli olmaz. Renklenmeye başlamaları ve üreme olgunluğuna gelmeleri 3 ayı bulur.
Doğumdan sonra dişiyi en azından birkaç saat sakin bir akvaryumda tutmak ve beslemek gerekir. Bu sayede karma akvaryuma gitmeden önce gücünü toplamış olur. Eğer yavru sayısı çok fazlaysa kendini toparlaması için birkaç gün dinlendirmek faydalı olacaktır. Ancak çok uzun süre yalnız kalmamalıdır.
Eğer balığı poşete koymadan önce bir iki gün aç bırakırsanız ve poşetşin üçte birini su gerisini hava doldurursanız ve su da sıcak ise ortalama 12 saat kadar yaşabiliyorlar.
Ayırmaya gerek yok akvaryum bitkili bir sure sonra yeni balik almanız balik uremesi bakımından sağlıklı olur.
Bu nedenle, küçük bir akvaryumda sadece erkeklerin beslenmesi önerilir ve eğer yer buna imkân veriyorsa, erkek başına 2-3 dişi olmalıdır. Gerekli ekipmanın ve canlı bitkilerin olması halinde, Lepistesler küçük akvaryumlarda bile kolayca yaşar ve çoğalırlar.
Onur , ısıtıcısız lepistes bakılmaz.Kaliteli almanda uzun vade de iyi olacaktır.Sera, eheim ve tetra ısıtıcıları öneririm.
Balık yumurtalarında döllenmeden larvaların çıkışına kadar geçen zaman kuluçka (inkübasyon) süresi olarak tanımlanır. Kuluçka süresi balık türlerine bağlı olarak 12 saat içinde sona erebildiği gibi alabalıklarda 100 gün kadar sürebilir.
Balıklarda yumurta verimi birkaç adetten üç milyona kadar değişmektedir. Türlere göre değişir.
Erkek ve dişi balık, birbirlerine kanatları ya da vücutları ile üreme isteklerini sinyal gönderir. Balıklar işaretleştikten sonra dişi balık yumurtlar. Erkek balık da bu yumurtaların üzerine sperm olan yumurtalarını bırakır. Bu spermaların bir kısmı gider ve yumurtaları döller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri