Çinekop, sarıkanat ve lüfer ile aynı familyadan gelen bir balık türüdür. Lüferin daha küçük hali olan çinekop, ılıman deniz ve okyanuslarda yaşar. Genellikle su sıcaklığı 12-26 derece olan sularda yaşar. Karadeniz ve Ege Denizi'nde yaşayan bu balık, üreme işlemini Marmara Denizi'nde yapar.
Çinekop balığı oldukça lezzetli bir ete sahiptir. Bu ballığı ızgara şeklinde pişirebileceğiniz gibi, fırında ya da mangalda pişirebilirsiniz. Pulsuz bir balık olduğundan, ayıklanması sonderece kolaydır. Lüferin küçüğü olduğundan, aynı lüfer lezzetini alabilirsiniz.
Balıklar tava olarak pişirildiğinde genellikle biraz ağır bir tadı bünyesinde taşımaktadır. Ancak çinekop tava diğerlerinin haricinde oldukça lezzetli bir yapıya sahip olduğu için çokça tercih edilmektedir. Ayrıca güzel ve yumuşak bir et olduğundan dolayı çinekop tava en kolay pişen balıklar arasında da yer almaktadır.
Fırın tepsisine yerleştirmeden önce balığın yüzeylerine daha iyi pişmesi için bıçakla çentikler açılır. Sıvı yağ, tuz, baharatlar ve defneyaprağı kullanılarak da çinekop fırına atılabilir. Havuç, patates, mantar gibi sebzeler eklenerek pişirilirse hem besin değeri yükselir hem de daha lezzetli olur.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Çinekop. Yani lüferin yavrusu. Öyle küçüğü falan değil gerçekten henüz olgunlaşmamış yavru balıklar. Lüfer, dünyada lezzeti ile ün yapmış 28 cm'den itibaren yumurtlayabilen bir balık.
Ocak: Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır.
Balığın büyüklüğüne göre pişirme süresi değişse de çinekop çabuk pişen bir balık. Yaklaşık 25-30 dakika da hazır olacaktır.
Çinekop / Sarıkanat Temizleme - YouTube. Vücutları uzun, sırt yüzgeçleri iki tane, kuyrukları çatallı, ağızları iri, dişleri sivri ve güçlüdür. Yan çizgi hemen hemen düz olup, pullarla örtülüdür. Yan çizgide pul sayısı 95-100 adettir.
Çinekopun besin değeri nedir? inekopun 100 gramında ortalama 144 kalori, 32 gram protein, 1.6 gram yağ bulunur. Bu haliyle diyet sofralarının vazgeçilmez besinlerindendir.
Bayat balığın gözleri donuk ve mattır. Bayat balığın solungaçları kırmızıdan çok kahverengi olmuştur. Bayat balığa bastırıldığında parmak izi kalır ve yumuşamıştır. Bayat balık suyun üstünde kalır ve ağzı açılır.
Çinekop: Ilıman deniz ve okyanuslarda yaşayan çinekop, Karadeniz ve Ege'de yaşar. Üreme işlemini ise Marmara Denizi'nde yapar. Eylül ayının sonunda Karadeniz'de yumurtlayan balıklar, İstanbul Boğazı'ndan çıkmaya başlar.
Balığın Tazeliğini Anlamanın Püf Noktaları
Eti serttir. Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır.
Tuzlu su balıkları: Somon, ton balığı, uskumru, hamsi, lüfer, çinekop, sardalye, istavrit gibi balıklar tuzlu sularda yaşar.
Çinekop balığı, sperm sayısını ve kalitesini arttırıyor, enerji üretimini sağlarken, sinir ve sindirim sistemini korumaya alıyor. B12 vitamini içeriği açısından oldukça güçlü. Günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor.
Lüfer balığı olgunlaşana kadar farklı isimlerle anılmaktadır. Bunlar defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtıkara balıklarıdır. Yasal av boyu 18 cm olsa lüfer diye satılan balık sarıkanat balığıdır.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
Tavada Çinekop Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır? Temizlenip ,yıkanmış balıkları tuzlayıp mısır ununa bulayın. Kızdırdığınız yağda her iki tarafını kızartın.
Çinekoplarınızı yağlanmış bir pişirme kabının içerisine aktarın veya pişirme kağıdı serili fırın tepsisinin üzerine yerleştirin. 180 derecede ısıtılmış fırına verin. 10-15 dakika üzeri kapalı biçimde pişirin. Ardından üzerini açıp üzeri kızarana kadar pişirmeye devam edin.
Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Çipura Ege denizinin balığıdır. Çanakkale'den Gelibolu'ya kadar sahillere yakın kumluk, çakıllık ve taşlık bölgelerde yaşar. Ege adalarında çipuranın büyüğüne 'hirisof' Marmara bölgesinde ise 'alyanak' denir. Küçük çipuralar ise 'lidaki' diye adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri