Emekli maaşlarından yapılan kesintiler ilaç, muayene, sağlık hizmetleri üzerine yapılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliliğe ek olarak çalışan emekli vatandaşların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılmaktadır. İcra yoluyla haciz işlemleri olan emeklilerin maaşlarından %25'e varan oranda kesinti yapılabilir.
Emekliler %10, Çalışanlar %20 İlaç Katkı Payı, 10 TL Muayene Ücreti Ödüyor, Mülteciler, Hiç Ödemiyor - YouTube.
Emekli SSK ve Bağkurlu hastaların muayene ücretleri ve ilaç katılım payları maaşlarından kesilecektir. Aktif sigortalılardan (SSK ve Bağkur) eczanede tahsil edilecektir.
Emekli Sandığı`ndan emekli, dul ve yetim aylığı alanların, ayakta ve meskende tedavi edilmeleri halinde, reçete edilen ilaç bedelleri için ödedikleri yüzde 10 katılım paylarını bundan sonra eczanelere ödemeyecekler, katılım payları 3`er aylık dönemler halinde aylıklarından kesilecek.
Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için SGK'dan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerden ilaç bedelinin %10'u, çalışanlardan ise %20'si oranında katılım payı alınmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
1. Emekli Sandığı (Devredilen), SSK (Devredilen) ve Bağkur (Devredilen) emeklisi ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin reçetelerine ait katılım payı ve muayene ücreti kesintileri kişilerin maaşlarından yapılmaktadır.
Emekli aylığındaki kesintiyi e-devlet üzerinden aylık bilgisi bölümüne girerek öğrenebilirsiniz.
SGK'ya bağlı kişiler, SGK anlaşmalı özel hastanelerden fark ücretini ödeyerek yararlanabilirler. SGK'lıların fark ücreti ödemeden özel hastanelerden ücretsiz yararlanması ise tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ile mümkün.
Paylaş: Sosyal Güvenlik Kurumu'nun İlaç e-Reçete/Reçete Bilgileri Sorgulama hizmeti ile, hekim tarafından yazılan ilaç reçeteleri ve katılım payı bilgileri artık e-Devlet Kapısı'ndan sorgulanabilecek.
Hayır, ücretsizdir. Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmamaktadır. Yazılan reçeteler ise kişilerin sosyal güvencesinin durumuna göre ödenmektedir.
SGK, bu maddeye göre kişilerin gelir ve aylıklarına, sağlık hizmetlerinin hayati önem derecesine göre ilaçtaki katkı payını belirliyor.Halen çalışanlar yüzde 20, emekliler ise yüzde 10 oranında ilaç katkı payı ödüyor.
“ SGK ile sözleşmeli eczaneler eşdeğer ilaçların fiyatı ile kişinin talep ettiği eşdeğer ilacın fiyatı arasında oluşan fark ücretini kişilerden talep etmektedirler. Bu fark ücreti ilave ücret olarak değerlendirilmez. Fark ücreti ve katkı payı ücretleri eczanenin karşıladığı reçete provizyon çıktısında görülmektedir.
Dolayısıyla SGK ilaç fiyat farkı nedir için %10 ve %20 şeklinde bir oran verilmektedir. İlaçlar üzerinden yapılan başka işlemlerde vardır. Örneğin Reçete ücreti ne kadar olduğu belirtilen oranla hesaplanmaktadır.
Artırılan 5 (beş) TL'lik tutar; Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için ise eczanelerce kişilerden tahsil edilir.
Almanya'da 45 yıl çalışmış ve emeklilik aidatını ödemiş bir kişinin aylık ortalama maaşı 1543 euro. İstatistiklere göre erkeklerin emekli maaşı kadın emeklilerin aylığından 314 euro daha fazla.
En düşük SSK, Bağ-kur emekli maaşı Ocak 2023 3500 TL'den 5500 TL'ye ardından ara zam ile birlikte 7500 TL'ye yükseltildi. En düşük memur emeklisi maaşı da yüzde 25'lik Temmuz zammı ile birlikte 9.876 TL'ye yükseldi.
Memur, işçi, Bağ-Kur, tarım emeklileri ile dul ve yetim aylığı alanlar bu ödemeden yararlanıyor. Böylece 2023 ocak ayında 24 bin lira alan bir emeklinin maaşı 6 bin lira artarken, ek ödemesi de 1.200 lira çıkacak. Böylece emeklinin eline 31 bin 200 lira geçecek.
SGK da teyit.org'a ilaç katılım oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmadığını belirtti. Türk Eczacılar Birliği de son yapılan değişikliklerle ilaç katılım paylarında bir zam yapılmadığını ifade etti.
Soru 3: Katılım paylarını geri alabilmem için hangi belgeler ile müracaat etmeliyim? Başvuru sahiplerinden katılım payı ile ilgili herhangi bir belge veya evrak talep edilmeyecektir. Sadece kimlikleri ile ikamet ettikleri il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına müracaat etmeleri yeterli olacaktır.
Muayene katılım payının 5 TL tutarındaki kısmı, sağlık kurumları tarafından düzenlenen tedavi faturaları esas alınarak tahsil edilecektir. Kurumların harcama birimleri, katılım payının tahsili için bu Tebliğe ekli Muayene Katılım Payı Formunu (EK–1) düzenleyeceklerdir.
ECZANE HİZMET BEDELİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ HAKKINDA
Değerli Meslektaşlarımız, TEB ile SGK arasında imzalanan 2012 İlaç Alım Protokolü' nün 3.4.maddesine istinaden 1 Mart 2012 tarihinden itibaren meslektaşlarımıza her reçete başına 25 kuruş hizmet bedeli ödenmesine başlanmıştır.
Kurumun karşıladığı bütün ilaçlar için emekli ve yakınlarından alınan ücret. Kurum ilaç fiyatının %90'ını öder, kalan %10 hastaya aittir ve maaşından kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri