Bir gebenin düşünceleri duygularını etkilerken, duygular da nörohormonları etkilemektedir. Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
Anne karnındaki bebek özellikle kalp atışları duyulduktan sonra bütün duyguları hisseder, bilinçli zihin henüz aktif olmadığı için duygular direk alınır. Bebek annesinin tüm olumlu olumsuz duygularını alır.İstenen bir bebek mi, anne babayı seviyor mu, varlığı mutluluk getirdi mi, baba anneye karşı ne hissediyor gibi.
Siz karnınıza dokundukça kendini güvende hissediyor
Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder. Rahim içindeki sabit ve nötr olan sıcaklık da güven duygusunu arttırır. Son aya gelen bebek iyice büyüdüğü için rahim duvarına sık sık değer ve dışarıdan yapılan okşama da dokunma duyusunu arttırır.
Gebelik döneminde annenin yaşadığı stres; bebeğin zihinsel gelişimi, fiziksel sağlığı ve kişilik yapısına da etki edebiliyor. Hatta bebeğin yaşamının ilerleyen dönemlerinde kronik hastalıklara yatkınlığını artırabiliyor.
Oysa anne karnındaki bir bebekte 26. haftadan sonra ağrı duyusunu taşıyacak sinir ağları olgunlaştığı için fizyolojik refleksler gelişmekte ve fetüs ağrıyı algılayabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Hamilelik süresince stres yaşayan anne adaylarının prematüre doğum riski dört kat kadar artmaktadır. Gebelikte yaşanan şiddetli stres ve umutsuzluk hali bebeğin kortizol seviyesini önemli ölçüde yükseltmektedir. Bu da dünyaya gelen bebeğin daha ileriki yaşlarda daha kaygılı olmasına neden olmaktadır.
Bebek beş haftalık olduktan sonra kulak gelişimi tamamlansa da bebekler 17. haftadan itibaren dış sesleri duymaya başlayabiliyor. Tüm sesler fetusun içinde bulunduğu sıvı aracılığıyla bebeğe iletiliyor.
Gebelik sırasında da vücutta çok çeşitli hormonal, biyokimyasal ve fiziksel değişiklikler meydana geliyor. Bu nedenden dolayı gebelik sırasında da özellikle ilk ve son dönemlerde gebeler çok hassas ve alıngan olabilir. En ufak duygusal bir durumda ağlayabilir ve arkasından gülebilirler.
Hamilelik döneminde görülen yüksek düzeydeki stres hormonları, bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle anne adayları günlük programlarını sadeleştirmeli, fiziksel etkinlik yapmalı ve rahatlama alıştırmalarıyla sakinleşmeye çalışmalıdır.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
9. haftadan itibaren bebek hıçkırabilir ve gürültüye tepki verebilir. 12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir. 5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir.
Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Çocuklar ve hatta bebekler bile yüksek sesle tartışılan gergin ortamları hisseder ve korkarlar. Bu yüzden çocukların yanında kesinlikle yüksek sesle tartışılmamalıdır.
Bebeklerin zeka gelişimi anne karnında başlamaktadır. Bunun için özellikle 1-3. aylar arasındaki dönemde beslenme oldukça önemlidir.
Hayır, bebek ezilmez. Bebeği koruyup kollayan, içinde yüzdüğü amniyon sıvısı, burada da bebeğin imdadına yetişir. Yan yatmak, kalbe geri dönen kanı artıracağından, gebelikte en çok istediğimiz yatış pozisyonudur.
Hamilelikte ani korku zararları nelerdir? Hamilelikte aniden korku yaşamak, aniden yükselen ve düşen tansiyona neden olabilir. Nadir olarak bebek düşüklerine neden olabileceği gibi travma ve aşırı üzüntü durumlarında anne karnında bebek ölümü gibi istenmeyen travmatik durumlara yol açabilir.
Hafif stres bile gebelik ve sonrasında çocukların fizyolojik ve davranışsal (psikolojik) gelişimlerinde farklılıklar oluşturabilir. Çok ve uzun süreli stres gestasyonel hipertansiyon, kalp hastalığı, prematür doğum, düşük doğum ağırlığı gibi sağlık problemlerine yol açar.
Anneler unutmamalı ki bebek ile ilgili doğrudan veya dolaylı iletişim 12. haftadan itibaren başlar ve doğum anına kadar sürer. Anne karnındaki bebek annenin spor faaliyetlerinden veya yavaş hareketliliğinden, gülümsemesinden veya panik, tez canlı yapısından, depresif ruh halinden etkilenir.
Sürekli ağlama isteği, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların göstergesi olabilirken nörolojik sorun ihtimalini de göz ardı etmemekte fayda vardır. Bunun ardında anksiyete (kaygı bozukluğu), TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), duygudurum bozukluğu, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar bulunuyor olabilir.
Hamile kadına karşı eşi sakin ve anlayışlı olmalıdır. Onun hassas, alıngan ve ilgiye ihtiyacı olduğu bir dönemde olduğunu göz önünde bulundurmalı, ilgi istediği zaman görmezlikten gelmemeli ya da “zaten ilgileniyorum daha fazla nasıl ilgi göstereyim?” diye düşünmemelidir.
Hamilelik döneminde keskin hissedilebilen ama çoğu zaman zararsız olan karın ağrılarının en yaygın nedeni büyüme ağrıları olarak da bilinen, rahimin büyümesi ile bu büyümeyi desteklemek için bağların gerilmesidir. Hamilelikte yine sıklıkla karşılaşılan kabızlıkta karın ağrısının bir başka yaygın nedenidir.
Ancak anne adayında bu ürünlere hassasiyet başlamışsa tüketmek için kendisini zorlamasına gerek yoktur. Çünkü ilk 3 ay bebek, annenin beslenmesinden olumlu ya da olumsuz etkilenmez. Yani hamilelikte beslenme sürecinde ilk 3 ay anne adayı istediği gibi beslenebilir.
Anne karnında bebeğin yüzü ne zaman oluşur? Bebeklerin yüzü ve duyu organı gelişimi gebeliğin 2. ayında başlasa da yüzünün oluşması 4. ayda olur ve ay sonunda bebeğin yüzü ultrasonda görülebilir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri