Gebe olmayanlarda günlük kafein 300mg'ı geçmemelidir. Gebe bayanlarda 200 mg'ı geçmemelidir. Bir fincan türk kahvesi 60 mg kafein içermektedir. Gebelik sırasında çok fazla alışmamak kaydı ile günde 1 fincan kahve tüketilebilir.
Hamilelikte türk kahvesi içilir mi, hamilelikte nescafe zararlı mı, hamilelikte filtre kahve içmek doğru mu gibi birçok soru kafanı kurcalıyor olabilir. Normalde günlük kafein miktarı 300 mg olarak öneriliyor. Ancak hamilelikte, özellikle ilk 3 aydan sonra günlük kafein alımı en çok 200 mg olmalı.
* Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
Gebelik sırasında günde 1-2 bardak açık çay, 1 bardak kahve ve 1 bardak kola içilebilir. Sosyal bir ortam olduğunda az miktarda alkol alınmasının bebeğe herhangi bir zararı yoktur.
İlgili 42 soru bulundu
Hamilelikte tüketiminin önerilmediği yiyecekler arasında cips de bulunur.
Hamilelikte maden suyu tüketimi güvenlidir, doktorunuza danışarak tükettiğiniz takdirde anne ya da bebeğe zarar vermez. İçeriğindeki zengin mineraller nedeni ile anne adayının doğal maden suyu içmesi yararlı olabilir. Maden suyunun içerisinde tatlandırıcı bulunmamasına dikkat edilmelidir.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, Brokoli, Mayalı Tam buğday ekmeği, Kurubaklagiller ( kurufasülye,mercimek..),Bulgur, mısır Meyve ve taze sıkılmış meyve suları folik asitten zengindir. Folik asit içeren besinleri B12 kaynaklarıyla (B12 kaynakları; et, tavuk, balık, yumurta, süt ve türevleri..) birlikte tüketilmelidir.
Gebelikte artan protein gereksinimi karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller (fasulye, mercimek, barbunya…) gibi proteinden zengin besinler önerilir. Proteinler, hayvansal ve bitkisel proteinler olarak ikiye ayrılır.
Bunun sebebi %90 oranında genetik (kromozomal) faktörlerdir. Bu durumu yaşamak, sizlerde genetik hastalık olduğu sonucunu asla doğurmaz.
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
Hamilelikte Hangi Bitkiler Sakıncalı Olabilir? Özellikle adaçayı, meyan kökü, maydanoz otu, ahududu yaprağı, kekik gibi bitkilerin rahim kasılmalarını tetikleyebileceği ve kanamaya neden olarak hamilelik dönemi için tehdit oluşturabileceği bilinmektedir.
Gebe olmayanlarda günlük kafein 300mg'ı geçmemelidir. Gebe bayanlarda 200 mg'ı geçmemelidir. Bir fincan türk kahvesi 60 mg kafein içermektedir. Gebelik sırasında çok fazla alışmamak kaydı ile günde 1 fincan kahve tüketilebilir.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi hamilelikte kahve tüketimi söz konusu olduğunda günlük 200 mg kafeinin dışına çıkmamak mantıklı olacaktır. Bu miktar ise ortalama bir kupa filtre kahveye veya iki küçük fincan Türk kahvesine eşit olmaktadır. Ancak bu miktar, hamilelikte tüketeceğiniz kafein sınırı olarak karşımıza çıkar.
Çalışmada, hamileliğin ilk aylarında haftada üç kez 30 gramlık porsiyonlar halinde ceviz, badem ve çamfıstığı tüketen annelerin çocuklarının bilişsel işlev, dikkat ve hafıza testlerinde daha başarılı olduğu belirlendi.
Hamilelikte önerilen yatış pozisyonu sola doğru olan pozisyondur. Bunun nedeni vücudun ortasının hafif sağından büyük toplardamarın geçmesidir. Eğer sağa doğru yatılırsa rahim bu toplardamara bası yapar ve böylece kalbe dönen kan miktarında azalma olabilir.
Ancak, “hamilelikte kaçıncı aydan sonra ilişkiye girilir?” sorusuna cevap olacak kesin bir zaman belirtmek doğru değildir. Şartlar uygun olduğu müddetçe ve cinsel isteğiniz varsa, hamileliğin ilk başlarından itibaren ilişkiye girilebilir.
Hamileliğin bir başka önemli sorunu da ödemdir. Limonlu su ödemin atılmasına da yardımcı olur. Özellikle el ve ayak şişkinlikleri bu sayede rahatlatılabilir. Limonlu böbrek fonksiyonlarının da doğru çalışmasını sağlayarak gebeliğin sağlıklı geçmesine yardımcı olur.
Hamilelik döneminde gazlı ve kafeinli içecekler tüketilmesi hiç tavsiye edilmez.
Hamileliğin 13. haftası olan ikinci trimestrde kalsiyum zengini süt, yoğurt ve peynirin yanı sıra yenilecek meyve ve sebzelere de dikkat edilmesini isteyen uzmanlar, bu dönemde portakal tüketmemesini, portakal yerine elma ya da armut tüketmesini öneriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri