Karın çevresi Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
Zayıf ve ya şişmanlığa göre de karnın büyümesi olasıdır. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Özellikle ikiz bebek bekleyen annelerin karnı biraz daha büyük olacaktır. Tek bebek bekleyen anne adaylarının karnı daha küçük ebatlarda büyüyebilir.
Hamileliğin 20. haftasından sonra karın orta hattında linea nigra (siyah çizgi) olarak adlandırılan çizgi şeklinde bir lekelenme oluşuyor. Göbek deliğinin hemen altından başlayan ve kasık bölgesine doğru uzanan bu çizginin oluşumu son derece normal ve doğumun ardından kendiliğinden kayboluyor.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Anne adayının hamile olduğunu, karnının belirginleştiğini anlamak için ortalama 20. Haftayı bitirmek gereklidir. Fakat anne adayının boyu, kilosu vs. gibi genetik vücut yapısıyla da bu durum değişiklik gösterebilmektedir. Kimi anne adaylarında, çıplak vücutta ortalama 17. Haftada karın belirginleşebilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Gebelikte kaçıncı haftada karın belirgin şekilde büyür? Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen hamilelikte yapılmaması gerekenleri anlattı. Karın bölgesini içine almayacak ve uterus üzerine baskı yapmayacak çorap veya taytlar tercih edilmelidir.
Büyüyen rahmin etkisiyle bağırsaklar yer değiştirir, daralır ve sıkışır. Bu da anne adaylarının hazım problemi yaşamasına ve gaz sancıları çekmesine yol açar. Yaşanan bu fizyolojik değişimin etkisi ise şişkinlik olur.
Döllenen yumurtanın rahim duvarına tutunması sebebiyle zaman zaman kasık ağrıları görülebilir. Erken hamileliğin belirtileri arasında karnın alt kısmında şişkinliğin görülmesi de vardır.
Hamileliğin İlk Belirtileri Nelerdir? Adet gecikmesi, meme hassasiyeti ve şişkinliği, yorgunluk, sık idrara çıkma, bel ve kasık krampları, koku hassasiyeti ve mide bulantısı gebelikte erken görülen belirtilerdir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Hamileliğin ilk ipucu olan adet gecikmesinden de önce bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet ve yorgunluk, bazen adet gecikmesinden de önce kadınların hamilelikten şüphelenmesine neden olabilir. Bu durumda evde yapılabilen hamilelik testleri, şüphelerin giderilmesine yardımcı olur.
Gebelik testi markası First Response, Bluetooth yardımı ile hamile olup olmadığınızı öğrenebileceğiniz bir uygulama yayınladı. Hürriyet'in haberine göre, fiziksel hamilelik çubuğunu kullandıktan sonra, telefonunuzdaki uygulama size test sonuçlarını anlamanızda yardımcı oluyor.
Gebeliğin İlk Haftası Yaşananlar
Adet döneminden kaynaklı olarak karın, bel ve kasıklarda ağrı sorunu söz konusu olabilir. Ayrıca şişkinlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve duygu değişiklikleri gibi adet kanamasına bağlı belirtilerin görülme olasılığı da yüksektir.
Gebelikte vajinada damarlanma dolayısıyla kanlanma artar. Vajinal akıntı koyu ve beyaz-sarı renktedir. Akıntı miktarı artar. Dış üreme organlarında damarlanma artar hatta bazen varisler izlenebilir.
Gebeliğin çok erken dönemi olan ilk 2 hafta içinde annede fiziksel bir farklılık görmek zordur. Annenin karnı henüz belirgin değildir. Ancak kendisinin hissedeceği bazı hormonal değişikliklerin neden olduğu bir hassasiyet söz konusudur.
Gebelikte 'hormonal adaptasyon' dediğimiz durum gerçekleştiğinde gebelik belirtileri sıklıkla yavaş yavaş ve bazen de aniden ortadan kalkabilmektedir. Hatta bazı anne adaylarında gebeliğin başından beri adet gecikmesi dışında hiçbir belirti de olmayabilir.
Hamilelikte Memede Renk Değişimi Ne Zaman Olur? Özellikle gebeliğin ilk aylarında meme yüzeyindeki damarlar belirginleşir ve renkleri daha koyu bir hale gelir.
Aynı zamanda prenatal vitaminler kabızlığa katkıda bulunur ve yoğun bir gaz sancısı yaratabilir. Bu nedenle osurmak hamilelik belirtileri arasındadır. Yoğun gaz birikimi, her ne kadar yorucu olsa da hamileliğin sağlıklı olduğunu işaret eder.
Evet, hamileliğin ilk haftasında gaz görülmesi hamilelik belirtileri arasındadır. Progestoron düzeyindeki artış sebebiyle gaz artışı görülebilmektedir. Oluşan gaz şişkinliğe neden olabilir.
Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.
Hamilelikte 1 ay bebek görüntüsü için vajinal ultrason muayenesi gerekir. Embriyo; içinde amniyon sıvısının yer aldığı şeffaf bir baloncukta (amniyon kesesi) yüzen bir karides şeklindedir. Hamilelik kesesi oluştuktan sonra beraberinde bebekte yolk kesesi oluşmuştur. Ancak 1 aylık gebelik muayenesinde bu kese görünmez.
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur? Gebelik sürecinde anne adaylarının en önemli şikâyet sebeplerinden biri karın sertleşmesidir. Bebeğin büyümesiyle birlikte içinde bulunduğu kese rahim içerisinde büyüdüğü için anneye bir baskı uygular ve özellikle hamileliğin son aylarında bu sertleşme artar.
Hamilelikte karın sertleşmesi oldukça yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Karın sertleşmesi gebelik döneminin doğal bir sonucudur. Çoğu zaman olumsuz bir durumun varlığına işaret etmeyen karın sertleşmesinin belli başlı nedenleri vardır.
İçinizde büyüyen minicik bir bedenin ilk sözcükleri karnın pıt pıt atması ve hamileliğin ilerleyen dönemlerinde hissedilen tekmelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri