Ultrasonografi ve MRI, iyonize radyasyon içermez ve gebelikte bebek üzerine bilinen bir zararı yoktur. Ultrasonografi, ses dalgaları, MRI da manyetik dalgaları kullandığı için, gebelikte rahatlıkla kullanılır.
Gerekli bilgilendirme ve hazırlıklar yapıldıktan sonra doktor eşliğinde anne adayına çekim yapılabiliyor. MR, ayrıca radyasyon içermediğinden ve hastalıkları teşhis başarısı yüksek olduğundan güvenilir bir tetkik.
Normal bir emar çekiminden farkı yoktur. Gebe emar çekimi sırasında sırt üstü uzanır, çekim bitene kadar kıpırdamadan yatar. İşlem yaklaşık 15 ila 20 dakika arasında sürmektedir. Fetal MR fiyatları herkesin ulaşabileceği ölçüdedir.
Aynı zamanda hamilelik ve emzirme dönemlerinde mecbur kalınmadığı sürece röntgen, MR ve bilgisayarlı tomografi tercih edilmemektedir.
Amerikan Radyoloji Derneği (ACR) tanı amaçlı yalnızca bir kez uygulanan direkt grafi çekimi ile fetüs ve embriyoda olumsuz bir etki oluşmadığını belirtmiştir. Fetüse zararlı olabilecek toplam radyasyon dozu için sınırın 5 rad (50mGy) olduğu bildirilmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Hayır. Gebeliğin ilk ayında, tanı/tedavi amaçlı röntgen çekimiyle maruz kalınan radyasyon, doğacak çocukta bedensel ve zihinsel özre yol açmaz. Ancak düşüğe neden olma ihtimali vardır.
Central Hospital'dan Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Çetin Öner “Gebeliğin 2. ile 8. haftaları içerisinde tanı amaçlı 1 defaya mahsus yapılan röntgen işlemi bebeğe zarar vermez.
Bilimsel olarak kanıtlanmış olarak, tanı amaçlı, bir defa yapılmış olan görüntüleme yönteminin, anne karnındaki bebeğe bilinen hiçbir zararı yoktur.
EEG tüm yaş gruplarında ve hamilelerde de çekilebilir. Radyasyon içermemektedir. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi EEG'ye göre daha sonradan geliştirilmiş olan inceleme yöntemleri beynin elektriksel faaliyeti konusunda bilgi vermezler.
Tomografi işleminden önce hastanın radyoloji doktoruna hamile olup olmadığını veya hamilelikle ilgili şüphelerini söylemesi gerekir. Bilgisayarlı Tomografi sırasında görüntülenen vücut bölgesi karın veya pelvis bölgesi değilse uygulanan radyasyonun anne karnındaki bebek için bir risk oluşturmamaktadır.
Mr çekimi sırasında dikkat isteyen bazı hususlar vardır. Hastanın üzerinde metal eşyanın bulunmaması, hastaya çekime uygun önlük giydirilmesi, hastanın çekim anında hareketsiz kalması ve bazı durumlarda hastanın nefesini tutması dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Hamilelik sırasında ancak önemli durumlarda MR yapılması önerilmektedir. Emzirme döneminde inceleme yapılabilir Ancak inceleme sırasında gadolinyum kullanılmış ise emzirmeye bir gün ara verilmesi önerilir.
İstemeden hamile kaldıysanız, önünüzde birçok seçenek var. Bu tabii ki hamileliğinizin ne kadar ilerlemiş olmasına da bağlıdır. Bu yüzden mümkün olduğunca kesin olarak ne kadar zamandır hamile olduğunuzu öğrenin. Bunun için bir ebeye, aile doktoruna veya jinekoloğa gitmek yapacağınız en doğru şey olur.
Genellikle kalp pili MRG'de güvenli değildir. Ancak son zamanlarda “şartlı olarak MRG uyumlu kalp pilleri üretilmektedir. Bu hastalara MRG yapılırken, bu malzeme ile ilgili tecrübeli sağlık profesyoneline ihtiyaç vardır. Gerekirse ilgili firmalardan yardım alınmalıdır.
Fötüsün (cenin) aldığı radyasyon dozu yüksek ise gebelik sonlandırılır. Radyoiyot tedavisinden sonra gebelik için bekleme süresi belirgin değildir. Çeşitli organizasyonlar 4 ay ile 12 ay arasında değişen çeşitli sürelerde bekleme dönemi önermektedirler. Ancak bu konuda çok güvenilir bir bilimsel veri de yoktur.
Gelişen teknoloji sayesinde döner aletler ve 'apex locator (kök ucu bulucu)' ile gebelerde kanal tedavisi yapılabilir. Yalnızca kanal tedavisi yapılırken gebeye röntgen çekilmez. Gebelikte diş çekimi dahil, her türlü diş tedavisi yapılabilir fakat gebenin durumu acil değilse tedavi doğum sonrasına ertelenir.
Ancak, anne ve bebeğin sağlığı için risk oluşturan ve doğum sonrasına ertelenemeyecek kadar acil bir durumda tanı ya da tedavi için diş röntgeni gerekirse, tüm koruyucu önlemler alındıktan sonra kontrollü röntgen çekilebiliyor.
Gebelerde EMG testi tamamen güvenlidir. Hamileler EMG çekimini yaptırabilirler.
Bebeğin beyni ve diğer organları hamileliğin 3. Haftası civarında gelişmeye başlar, ve bu erken dönemde hasara uğrayacak kadar hassastır. Hamilelikte hiç alkol kullanmamak güvenli olduğu için, hamilelik çabası veya şüphesi varsa alkol anında bırakılmalıdır.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Hamileliğin ilk haftası döllenme ve yumurtlama işlemi henüz tamamlanmadığı için bebek oluşmamıştır. Bu sebeple kişide çok açık belirtiler görülmeyebilir. Ancak adet dönemi veya adet gecikmesi kaynaklı karın veya bel krampları, yorgunluk, meme hassasiyeti, mide bulantısı ve duygu değişimleri yaşanabilir.
Gebeliğin ilk dönemi olan 6 ve 14'üncü haftalar arası radyasyona maruz kalma açısından en riskli dönemdir. Anne adayı gebeliğin 6'ıncı hafta öncesi eğer yüksek dozda radyasyona maruz kalmışsa, “ya hep ya hiç” kuralı işlemektedir.
Bu doğrultuda evde gebelik testi yapmak için en doğru zamanın adet gecikmesinin 11-12. günleri olduğunu söylemek mümkündür. Eğer planlanan adet tarihiniz ayın 5'i ise test için ayın 17'sini beklemeniz doğru olacaktır.
Normal şartlarda en az 6 seans halinde anagen safhasında uygulanması gereken lazer epilasyon gebelik sürecinde bu safhaların sürelerindeki değişiklikler nedeniyle optimal düzeyde uygulanamaz. Gebelikle birlikte kan damarlarının genişlemesi sonrası ciltte kızarıklıklar ve hassasiyet artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri