Hamileliğin 4. ayın itibaren kıvrılma, bükme ve mekik gibi hareketlerini bırakın. Dördüncü aydan sonra sırt üstü yatarak egzersiz yapmaktan kaçının. Jimnastik, kayak, buz pateni, bisiklet, basketbol, voleybol, at binme gibi spor dallarından uzak durun.
8-Gebelikte egzersiz durumunda, sınır gebenin kendini iyi hissetmesidir. Yorulduğunda egzersiz bırakılmalı ve bitkin düşene kadar yapılmamalıdır. Bisiklet ve yüzme gibi ağırlık kaldırmadan yapılan egzersizler, yaralanma riskini en aza indirir.
– Gebelikte üç grup kasın çalıştırılması çok önemlidir. Bunlar; sırt, karın ve pelvis kaslarıdır.
Hamilelikte en önemli üç kas grubu vardır. Bu kas grupları ve bunları güçlendirmenin faydaları şu şekildedir. 1) Karın kaslarını güçlendirmeniz: Doğumu kolaylaştırır ve doğum sonrası normale dönmenizi hızlandırır. 2) Sırt-bel kaslarını güçlendirmeniz: Gebelikle beraber artan ağrılarınızı engeller veya, hafifletir.
İlgili 40 soru bulundu
Tempolu yürüyüşlerin yanı sıra bisiklet, yüzme, yoga ve pilates gibi egzersizler de hamilelere uygundur. Yüzme, hamilelik döneminin en rahatlatıcı egzersizlerinden biridir. Özellikle ilerleyen aylarda vücudun rahatlaması için tercih edilebilir.
Gebelikte Çökme Hareketi (Squat)
Gebeler için önerilen egzersiz hareketlerinden biri de çömelerek yapılan Sguat hareketidir.
Hamilelikte Egzersiz Hareketleri İlk 3 Ay
İlk trimesterde ağır kaldırmamaya, ıkınmaya yol açacak hareketlerden uzak durmaya özen göstermelisiniz. Pilates lastikleri bu dönemde egzersiz yapmak için birebir. Hamileliğin ilk üç ayında yapabileceğiniz en rahat egzersiz tempolu yürüyüştür.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Haftada en az 3 kere, dakikada 110-120 kalp atışını sabit tutarak, en az 15 dakika sürekli egzersiz yapabilirsiniz. Bunların yanı sıra yürüyüş ve koşu antrenmanlarını da tercih edebilirsiniz. Hamilelikte spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler; Ağır ve zorlu hareketlerden uzak durun.
Göbek, kadınların vücutlarında en son etirebildikleri bölgedir. Doğum yaptıktan sonra da göbeğin eski haline dönmesi biraz zaman alacaktır. Bu yüzden hamilelik sürecinde de orta dereceli karın egzersizleri yapmaya başlayabilirsiniz.
► Gebeliği problemsiz devam edenler gebelikte aerobik ve germe egzersizleri yapabilir ve doğum sonrası devam edebilirler. ► Egzersize başlamadan önce gebe gebelik ile ilgilide değerlendirilmelidir. Gebelikte yatak istirahati önerilen çok nadir durum vardır.
İlk 3 aylık süreçte genellikle kilo artışı 1-2 kilo aralığında olur. Ancak kilolu şekilde hamile kalındıysa ilk 3 ay kilo vermek için hamile diyeti uygulanabilir. Bu süreçten sonra bebek gelişimi hızlandığından kilo koruma ya da yavaş kilo alma yönünde çalışabiliriz.
İlk üç aydan sonra egzersiz programına başlanmalı ve haftada bir kez düzenli olarak doğuma kadar devam edilmelidir.
Hamileliğimizin 12. Haftasından itibaren düzenli olarak spor aktivitelerine başlayabiliriz. Elbette bu doktorumuzun kontrolü ve onayı ile olmalıdır. Hamilelik döneminde yapılan spor hem ruhsal açıdan hem de bedensel olarak sizin daha rahat daha sağlıklı bir hamilelik geçirmenize destek olacaktır.
Gebeler için riskli dönem olan 3 ayı doldurduktan sonra haftada 3-4 gün düzenli yürüyüş yapmak çok faydalıdır. Düşük riski,kanama ve erken doğum riski yoksa gebeliğin ilk aylarında da yürüyüşe başlanabilir.Yürüyüş gebelikte en güvenli ve en sık tercih edilen spordur.
Gebelik başında çok zayıf olan gebelerin yani 18 kg dan düşük vücut kütle indeksi olanlarda gebelik boyunca 12-18 kg kadar kilo alması normal kabul edilir.Gebelik başında çok kilolu olan anne adaylarının ise gebelik boyunca 5-9 kg kadar kilo almaları yeterlidir.
Hamilelikte spora ne zaman başlanmalı, diye merak ediyorsan dikkat ettiğin takdirde gebeliğin boyunca spor yapabilirsin. Hamilelik egzersizleri ilk 3 ay boyunca hafif tempolu yürüyüşler halinde yapılabilir. Düzenli olarak omurganı güçlendirecek sırt egzersizleri yapabilirsin.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr Bülent Tıraş, hamilelik sırasında yapılan egzersizlerin önemini yazdı. Kendinizi rahat hissettiğiniz sürece normal günlük fiziksel aktivitenizi veya egzersizlerinizi (spor, koşu, yoga, dans) yapabilirsiniz.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik nedenler sonucunda birçok kadın bebeğinin zarar göreceği endişesiyle cinsel ilişkiden kaçınıyor. Oysaki her şeyin yolunda gittiği hamileliklerde son 4 haftaya kadar hamilelikte cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir kısıtlama yok.
Hamilelikte ortalama 20. haftadan sonra karın da büyümeye başlar.
Yalnızca gebeliğin başladığı ilk 3 ay içinde cinsel ilişkiye girmek düşük riskini ortadan kaldırmak için zaman zaman doktorlar tarafından yasaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri