Bu pozisyonda, bacaklarınızın arasına yastık koymayı deneyebilirsiniz, bu şekilde uyuma ayaklarınızdaki şişliği azaltıp dolaşımı arttıracağından rahat etmenize yardımcı olabilir.
Kan akışında hızlanma. Dizler arasına yastık koymak aynı zamanda kan akışının gece boyunca devam etmesini sağlayarak vücudun gece boyunca da hareket etmesini sağlıyor. Hamilelerin özellikle son aylarda yoğunlaşan bel ağrılarını gidermelerinde bu yöntem oldukça fazla kullanılmakta.
Bel, bacak ve kalça sorunlarında oluşan yükü azaltmak, uyuşmaları önlemek, ilgili bölgede kan dolaşımını sağlamak için kullanılır. Dizlerinizin arasına bir yastık yerleştirmek doğru anatomik uyum sağlayarak bacaklar, kalça, diz ve omurgayı konumlandırarak alt bedene destek olur.
Gebelikte çeşitli yatış şekilleri bebeğe baskı yapar ve annede ağrılara sebep olur. Bu nedenle hamile uyku yastığı gebelik döneminde hem bebek için hem de anne adayı için oldukça büyük önem taşır.
Omurga sağlığı için de yan yatış pozisyonu omurlar arası disklere binen yükü azaltır. Ayrıca yüksek tansiyon, reflü, uyku apne sendromu ve gebelerde de sol taraf üzerine yan yatış öneriliyor. Cenin pozisyonunda hafif bacaklar karına doğru çekilip yan yatarken bacaklar arasına yastık konulmasında da yarar vardır.
İlgili 15 soru bulundu
Omurga bir bütün olarak düşünüldüğünde bel ve boyunun baştan aşağıya düz bir şekilde durması sağlıklıdır. Bu pozisyonun en önemli noktası yatak seçimidir. Lateks yatak veya direkt olarak kişiye özel yataklardan edinmen mantıklı bir seçim olacaktır.
Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur. Bu da omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır.
Sırt üstü ve karın üstü yatış özellikle gebeliğin ikinci yarısından sonra önerilmemektedir.
Gebeliğin başında, yatış pozisyonunuz çok önemli değildir. Ortalama 25-30. haftaya kadar, istediğiniz pozisyonda yatabilirsiniz.
Olabildiğince vücut ağırlığı dağıtılmalıdır. Bunu yapabilmek için de dik pozisyonda oturulmalı, omuzlar geri itilmeli ve mide içeri çekilmelidir. Rahat uyku pozisyonlarının yanında gün içerisindeki beslenmenize ve egzersizlerinize de önem göstererek hem bebeğinizin hem de kendinizin sağlığına yardımcı olabilirsiniz.
Boyundaki yükü hafifletmek ve omurgayı düz tutmak için doğru yastık kullanımı son derece önemlidir. Omurga sağlığı için yaygın bir kanı da yastıksız uyumaktır. Yüzüstü uyuyanlar için bu durumun bazı avantajları vardır. Yastıksız yüzüstü uyunduğu zaman omurga normalin dışında hizalanır bu durum omurgadaki yükü azaltır.
Birçok yastık, doğal olmayan bir uyku pozisyonuna neden olabilir ve sağladıkları destek uzun sürmez. Yastığın kendisi sırtınızın ağrımasına neden olmasa da, altta yatan semptomların çoğunu kötüleştirebilir . Yastıksız uyuduğunuzda vücudunuz doğal pozisyonundadır ve bu da omurganızın dinlenmesine yardımcı olur.
Yastıksız uyumanın düşüncesi bile sizi rahatsız hissettirebilir, ancak sağlığınıza büyük fayda sağlayacağı su götürmez bir gerçek. Yastıksız uyumaya başladığınızda cildinizdeki sıkıntılar azalacak, sırt, baş ve boyun ağrılarınız geçecek ve uyku kaliteniz büyük oranda artacak.
Bunun nedeni vücudumuzun ortasında özellikle sağ tarafından geçen en büyük ana toplardamar (Vena Cava İnferior) geçmektedir. Eğer sağ tarafa doğru yatılırsa bu toplardamara, rahim baskı yaparak kalbe dönen kan miktarını azaltır bu da bebeğe giden kan miktarının azalmasına neden olur.
28 haftalık gebelikte çatı ağrısı yaşanır mı? Hamilelik sürecinde çatı ağrısı genellikle gebeliğin ortalarında yaşanmaya başlar ve gebelik sonrasında bile devam edebilir. Hamilelik öncesi hareketsiz olan pelvis eklemleri gebelikle birlikte hormonların da etkisi ile değişiklik gösterebilir.
Gebeliğin 35. haftasında bebeğin boyutları neredeyse bir kavun büyüklüğündedir. Ağırlığı 2,4-2,5 kg arasında değişen bebeğin ortalama uzunluğu ise 45 santimetredir.
Rahim her gün biraz daha genişlediği için anne adayında karın bölgesinde sertleşme ve ardından da belli rahatsızlıklar görülebilir. Zaman içinde karın bölgesinde yaşanan bu sertleşme anne adayı için bir problem olmanın dışına çıkar. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak yaşanan sertlik ve gerginlik daha normalleşir.
“30 hafta gebelik kaç aylık olur?” , “30 hafta gebelik kaç ay?”, “ 30 hafta gebelik kaç ay eder?” gibi sorular anne adayları tarafından sıklıkla doktorlara sorulan sorular arasındadır. 30. hafta gebelik 210 günlük demektir. Anne adayı 7 aylık hamiledir.
Yukarı doğru uzanmak örneğin evde perde asmak, yüksek bir raftan tabak ve benzeri eşya almak gibi durumlarda gebe hem ağrı duyar hem de bu hareketler sırasında ıkınır ve karın içi basıncını artırır.
Son 4 haftaya kadar devam edilebilir. Her şeyin normal olarak gittiği durumlarda son 4 haftaya kadar cinsel yaşamda hiçbir kısıtlama yoktur. Son 4 haftada ise erkeğin ejakulasyon sıvısı içinde bulunan “Prostaglandin'' denen lipid bileşenlerinin rahim kasılmalarını başlatabileceği düşüncesi ile ilişki önerilmez.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Hamilelikte Yataktan Nasıl Kalkmalı? Hamile bir birey sabahları yataktan kalkarken ilk olarak hangi taraftan kalkmak istiyor ise ona göre harekete geçmelidir. Dizlerini karnına çekerek ayaklarını yataktan yavaş yavaş sarkıtmalıdır. Bir kişinin desteği ile oturmalıdır.
Ancak sırt üstü yattığımızda omurgamız düzleştiği için boyumuz 5 mm daha uzar. Ancak ertesi gün tekrar eski haline geri döner. Yine de sırt üstü yatmak omurgamız için daha sağlıklıdır. Ayrıca sırt üstü yatmanın daha birçok faydası bulunmaktadır.
Hamileyken Yüzüstü Yatmak
Çünkü anne adayları yüz üstü yattıklarında bebeğinin zarar göreceğini düşünür. Ancak gebelikte yüz üstü yatmak sanıldığının aksine bebeğe zarar vermez. Çünkü bebeğin etrafını saran amniyon sıvısı bebeği dış darbelere karşı korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri