Borçlar Kanunu'nun 351. maddesine göre, ev sahibinin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için evin kullanılması gerekliyse, kiracıyı evden tahliye etme hakkına sahiptir.
Türk Borçlar Kanunu madde 350/1 kapsamında ev sahibinin kiracısını oğlunun oturması için çıkarma yetkisi vardır. Ancak bunun için ihtiyacın gerçek bir gereksinim olması gerekmektedir. Ayrıca ev sahibinin oğlunun ihtiyacı nedeni ile kiracıya tahliye davası açmalıdır.
Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diye Kiracıyı Çıkarabilir mi? Ev sahibi zaruri durumlarda kendi oturacağını belirterek fesih bildirimi yapabilir. Bu durumda kira sözleşmesini sona erdirmeden kiracıya ihtar çeker. Mülk sahibinin en az 30 gün süre vermesi ve ihtiyaç durumunu ispatlaması gerekir.
Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diye Kiracıyı Ne Kadar Sürede Çıkarabilir? Böyle durumlarda kiracıya 6 ay süre verilmesi şarttır. Evde Kendim Oturacağım Kiracıyı Nasıl Çıkarabilirim? Ev sahibi kendi oturacaksa ya da yakınlarının ihtiyaçları durumunda kiracıya tahliye davası açabilir.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Yurtdışında yaşayanların konut ihtiyacı nedeniyle açılan tahliye davalarında Yargıtayın çeşitli kararları vardır. Bu kararlar uyarınca, yurda kesin dönüş nedenine dayalı ihtiyacın kanıtlanması halinde tahliye mümkündür. Dava, yeni malikin iktisap ve mesken ihtiyacı sebebiyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir.
Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
Sözlesmede aksi kararlastırılmamıssa taraflardan herbiri bk md 262 de belırtılen kurallar uyarınca feshı ıhbar edebilir. Kiraya veren veya malik kira tespit davası açabilir. Kira sözleşmesinin sona ermesinden itibaren en geç 15 gün önce ihtar veya dava dilekçesi davalı kiracıya tebliğ edilerek dava açılabilir.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
Kiracı, 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde ödeme yapmazsa, ev sahibi tahliye talebiyle İcra Mahkemesi'ne başvurabilir. Kira artışı yapmayan kiracıyı tahliye ettirebilmek için her somut olayın kendi içerisinde ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir.
Devam etmekte olan kira sözleşmesini sona erdirmek için de 6 ay sonra dava açabilmektedir. Kira sözleşmesinin bitiş tarihinden 1 ay sonra dava açarak da kiracının tahliyesi sağlanabilmektedir.
Ev Sahibi Oğlum Oturacak Diye Kiracıyı Çıkarabilir mi? Ev sahibi oğlum oturacak diyerek kiracıyı evden çıkarabilmektedir. Bu durum 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 351. Maddesinde belirtilmiştir.
5 yıllık ya da 10 yıllık kiracı çıkarılabilir mi? 5 yılı dolduran kiracılar, belirtilen hukuksal sebepler olmadan evden çıkartılamaz. Ancak, 10 yılı doldurmuş kiracıların tahliyesi istenebilir. Her yeni kira döneminden 3 ay önce kiracıyı bildirimde bulunarak, kiracı tahliye edilebilir.
Adi kira sözleşmelerinde, kiracı, kiraya verenin izni olmaksızın kiralanan evde başkasının oturmasını sağlayabilir.
Ev sahibi; eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için ev veya işyeri gerekirse kiracısını tahliye edebilir. Bunun için fesih sürelerine uyulması ve sözleşmenin bitim tarihinden itibaren 1 ay içinde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekir.
Ev Sahibi Kiracıyı Kendim Oturacağım Diye Çıkarabilir Mi? Kiraya veren kendi ihtiyacı nedeniyle kiracıyı evden çıkarabilir. Bunun için sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açmalıdır. Davada ihtiyacının gerçek ve samimi olduğunu ispatlaması beklenmektedir.
Kiracılar bazen kontrat bitmeden evi terk etmek isteyebilir. Erken çıkan kiracı, kalan ayların kirasını ödeme zorunda mıyım diye sıklıkla sormaktadır. Bu durumda kontrat süresinin sonuna kadar ödeme yapmaları gerekmez.
Kira Kontratı Yenilenmezse Devam Eder Mi? Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ev sahibi veya kiracı tarafından aksi belirtilmedikçe her 1 yılın sonunda kira sözleşmesi yenilenmiş sayılır. Belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı istediği zaman kiralananı tahliye edebilir.
Kiracı, kira sözleşmesinin feshedilmesi nedeniyle iş kaybı veya benzeri nedenlerle zarar görürse, ev sahibi kiracıya uğradığı zararların tazmini için tazminat ödemekle yükümlüdür. Kiracının taşınma, nakliye veya benzeri masraflar nedeniyle uğradığı zararlar için ev sahibi tazminat ödemekle yükümlüdür.
Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Mahkeme kararı genellikle bu borçları da içerir ve kiracıya ödemesi gereken miktarı belirler.
Kiraları artırmak isteyen ev sahipleri ve buna karşı çıkan kiracılar arasında yaşanan gerginlikler artık davadan önce arabulucu yoluyla çözüme kavuşturulmaya çalışılacak. Uyuşmazlıklar için dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmak 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecek.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanun 2023 yılında da uzatıldı. “Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?” diye merak ediyorsanız, 2023 yılı dönemi boyunca ev sahipleri kiraya en fazla %25 zam yapabilir.
Kira bedelini ödemeyen; kiraya vereni mağdur eden sorunlu kiracının tahliyesi için en kolay yol iki haklı ihtar gönderilmesi ve akabinde taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılması suretiyle tahliyedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri