Progesteron hormonunun eksikliği sonucu hamileliğin gerçekleşmesi ya da sağlıklı şekilde sürememesini önlemek için progestan adı verilen sentetik progesteron hormonu takviyelerine başvurulur. Progestan takviyeleri oral, enjeksiyon veya vajinal fitil şeklinde sunulur.
Progesteron döllenmiş yumurtanın endometriuma tutunabilmesi için endometriumun gebeliğe uygun hale gelmesini sağlar. Araştırmalar, progesteron hormonunun erkeklerde sperm hareketliliğini ve yumurtaya girme yeteneklerini desteklediğini de göstermiştir.
Gebelik beklenilen ay adet siklusunun 14. günü progesteron kullanmaya başlanması gerekir. Progesteron vajinal, oral (ağız) veya enjeksiyon yolu ile kullanılabilir.
Progestan Vajinal Yoldan Nasıl Kullanılır? Progestanın kullanımı oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken ayağınızı çeneye doğru çekerek fitilin ince tarafını vajinaya yerleştirmek. Yerleştirdikten birkaç saniye sonrasına fitil vajina içerisine ilerler.
Erken düşük tehdidi ya da luteal yetmezlik nedeniyle tekrarlanan düşüklerin önlenmesi Önerilen doz, gebeliğin 12. haftasına kadar bölünmüş iki doz halinde günde 200 ila 400 mg'dır. Uygulama sıklığı ve süresi: Uygulama sıklığı ve süresi doktor tarafından belirlenir. Uygulama şekli: Oral veya vajinal yolla kullanılır.
İlgili 37 soru bulundu
Olağan doz 1 kapsül akşam yatarken veya 1 kapsül sabah, 1 kapsül akşam yatarken alınır. - Tok karnına almanız önerilir. - Uyku hali oluşturabilme riski nedeni ile gece yatarken almanız tavsiye edilir. Uygulama yolu ve metodu: - PROGESTAN ağız yoluyla kullanım içindir.
- Menstrüasyon bozukluklarında, menstrüel kanamaların düzelmesine kadar. - Düşük tehdidi varsa ya da luteal yetmezlik nedeniyle meydana gelen tekrarlayan abortusların önlenmesi için 3 doz halinde günde 2 kapsül kullanılır. Bazen doz günde 3 kapsüle çıkartılır.
İşlemin daha rahat bir şekilde gerçekleşmesi için fitili uygularken sırt üstü uzanabilir ve dilerseniz kalçanızın altına yastık koyarak fitilin geçişini hızlandırabilirsiniz.
İlacın kullanımı sonrasında birkaç gün içinde rahim iç dokusunun üzerindeki progesteron etkisi sona erdiğinden adet kanaması başlatılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta adet söktürücü ilaç kullanımı ile başlatılan adetin 7-8 gün içinde tetiklenebilmesidir.
Progesteron değerleri aşağıdaki şekildedir: Yumurtlama öncesi < 0.89. Yumurtlama ≤ 12. Yumurtlama sonrası 1.8-24.
Yüksek doz hormon içeren, özellikle progesteronu değişik olan ilaçlarda belki su tutulumuna bağlı çok az bir kilo artışı söz konusu olabilir. Kadın bunu göğüslerde ve karın çevresinde şişkinlik şeklinde hissedebilir. Bu yan etkiler özellikle ilk kullanılmaya başlayan dönemde olabilir.
PROGESTAN'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması
Yiyecek ve içecek ile kullanımında herhangi bir kısıtlama olmamakla birlikte gece yatmadan önce alınması tavsiye edilir.
Progesteron seviyesi vücutta ne olmalı? Progesteron hormonunun seviyesi adet döngüsünün dönemlerine göre farklılık göstermektedir. Adet başlangıcında 0,2-1 ng/ml iken yumurtlama sonrasında 5-20 ng/ml düzeylerinde ölçülmektedir.
Kadın üreme sağlığı açısından son derece önemli görevlere sahip olan progesteron hormonunun eksikliğinde kullanılan progestan, yumurtlama ve adet döngüsünün düzenli bir şekilde sağlanmasında etkilidir.
Normal adet döngüsünde progesteron seviyeleri yumurtlamadan 7 gün sonra en yüksek değere ulaşır. Hekim bu dönemde kan testi isteyerek progesteron seviyesi ölçebilir.
Progesteron Testi İle Gebelik Anlaşılır Mı? Progesteron seviyeleri genellikle hamileliğin ilk 36-38 haftasında yükselir ve daha sonra tekrar düşer. Hamilelik, yalnızca progesteron seviyelerine göre teşhis edilemez. Sadece hCG, hamilelik hormonu hCG'nin varlığını veya idrarda hamileliği teşhis edebilir.
Adet döneminin 2.yarısında yani ortalama olarak 14.günden sonraki yumurtlama döneminde, yumurtalık tarafından salgılanan progesteron hormonu, embriyonun gelişip rahim içine iyice tutunmasının ardından plasenta tarafından salgılanmaya devam eder.
Özellikle yalnızca progesteron içeren haplar âdetin gecikmesine neden olur. Hapların bırakılmasıyla birlikte âdet döngüsünün normal seyrinde ilerlemesi beklenir. Kan şekeri değişiklikleri ve hormonal bozukluklara sebep olan diyabet ya da çölyak gibi bazı kronik hastalıklar da âdetin gecikme nedenleri arasında bulunur.
Progesteron, adet döngüsünün ortasında bir yumurta bırakıldığında yani yumurtlama döneminde üretilir. Progesteron, döllenmiş bir yumurtanın (embriyonun) rahim duvarına yapışmasını veya tutunmasını sağlamak için endometriumu (rahim duvarını) kalınlaştırmaya başlar.
Bu da fitilin daha hızlı çözünmesine ve ilacın dışarı sızmasına neden olabilir. Vajinal fitil yerleştirmeden önce tuvalete gitmeniz, fitilin çözünme hızını etkilememek açısından daha iyi olacaktır. Bununla birlikte sonrasında gitmeniz gerekiyorsa en az bir saat beklemeniz faydalı olacaktır.
Bacaklarınızı hafifçe yukarı doğru çekiniz. Bir ovülü vajinaya (hazneye) yerleştirerek mümkün olduğu kadar derine itiniz. Uygulamadan sonra ellerinizi iyice yıkayıp, mümkünse yarım saat boyunca ayağa kalkmayacak şekilde uzanınız. Doktorunuz tarafından belirlenen tedavi süresine uyunuz.
Kadının vajinasına (hazneye) konularak uygulanan fitil, köpük ve tabletlerdir. Erkek tohum hücresini (sperm) hazne içinde öldürerek gebeliği önler. Her cinsel ilişki öncesinde uygulama tekrarlanmalıdır. Doğru ve düzenli kullanıldığında gebeliği önleyici etkisi %94'dür.
Hasta menstrual siklus olursa tedavi bırakılmalıdır.
Adet söktürücü haplardan en bilineni Tarlusal'dir.
Duphaston, Orgometrit, Progestan kapsül, Primolut-N olarak sıralanabilir.
Reçete edebilirler.
Örnek 1 : Progestan Kapsül: Kadın Hastalıkları ve Doğum, İç Hastalıkları, Ortopedi Travmatoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ve Aile Hekimliği Uzman Hekimleri tarafından reçetelendirilir. (Aile Hekimi tarafından reçetelenebilir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri