Biber salçası ya da kırmızı biber salçası, saplarından ve tohumlarından ayrıştırılan kırmızı biberlerin ezilip tuzlandıktan sonra güneş altında kurutulmasıyla üretilir.
Buharlaştırma yöntemi ile beraber Maddeler birbirinden ayrılır. Aynı zamanda reçel, salça, pekmez ve benzeri yiyecekler yapılırken de buharlaşma yöntemi kullanılır.
Doğrulanmış Cevap
Evet buharlaşmadır. Çünkü salça yapımında suyu ayırmek için buharlaçma yöntemi kullanılır. Sıvı bir madde çok ısı aldığında yani dayanmadığında buhar hale hale gelie bu olaya denilir.
Pulp üretiminde, eğer parçalanan domatesler palpere gitmeden önce ısıtılırsa bu yönteme, sıcak işleme(hot break) denir. Eğer domatesler, parçalandıktan sonra ısıtılmaksızın kaba palperden geçirilip, daha sonra derhal ısıtılırsa, bu yönteme soğuk işleme (cold break) denir.
1- Domatesleri bol su ile yıkayın. Sonrasında yeşil kısımlarını ayıklayın ve irice doğrayıp aralarına kaya tuzu serpin. Kat kat dizdikten sonra bir kaba koyun ve 6-8 saat kadar bekletin. 2- Domateslerin altında biriken suyu süzün, bu su salçanızın kıvamını ve lezzetini bozacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Örneğin sulu bir domatesten çok fazla salça çıkmayacağını bilmelisiniz. Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Daha sonra domatesli biber karışımını geniş bir tencere içine koyun. Üzerine 2 yemek kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı toz şeker ve 2 çay bardağı kadar zeytinyağı ekleyin. Koyulaşana kadar karıştırarak, orta ateş üzerinde pişirin. İstenilen kıvama gelen salçayı hızlı bir şekilde sıcak sıcak konservelere paylaştırın.
Briks suda çözünen kuru madde miktarı demektir. Yani salçanın katılık derecesini gösterir. Salçanın briksi en düşük 28 – 30 briks aralığında olmalıdır. Ev tipi salçalar daha yoğun kıvamlıdır ve 32 – 34 brikstir.
Domatesler bir parçalama makinesinde mayşe haline getirilip, derhal ısıtıldıktan sonra, palperlerde aşamalı olarak inceltilir. • Parçalanmış domatesler, domates suyu, kabuklar, çekirdekler ve domatesin yapısındaki tüm parçaların karışmış haline pulp denir.
Çift konsantre salça; domates suyunun suda çözünebilen tuzsuz kuru madde miktarı en az %28 olana kadar konsantre edilmesi ile elde edilen bir mamul iken; üçlü konsantre salça, domates suyunun suda çözünebilen tuzsuz kuru madde miktarının en az %36 olana kadar konsantre edilmesi ile elde edilen bir mamuldür [20].
Cevap Karışımları eleme, süzme, yüzdürme, dinlendirme, mıknatısla ayırma, buharlaştırma ve damıtma yöntemleriyle ayırabiliriz. Değişik irilikteki katı taneciklerden oluşan karışımları birbirinden ayırmak için eleme yöntemi kullanılır.
Domatesten salça yapılırken eğer kaynatılarak yapılırsa kimyasal olur. Kurutularak yapılırsa fiziksel olur.
Domates salçasının ham maddesi domates; biber salçasının ham maddesi ise biberdir. kg‟ından 1 kg salça elde edilir.
Bir sıvı ve içine dağılmış katı tanecikleri dibe çöktürülerek birbirinden ayrılması, dinlendirme yöntemiyle yapılır. Bir bardağın içine bir miktar su koyup karıştırdığımızda bulanık bir karışım elde ederiz. Karışım bir süre beklettiğimizde toprağın dibe çöktüğünü saydam suyun üstte kaldığını görürüz.
Karışımların ayrılmasında en yaygın olarak kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir. Karışımların ayrılmasında buharlaştırma yöntemi, damıtma yöntemi, yoğunluk farkı ile ayırma, mıknatıs ile ayırma, süzme yöntemi, eleme yöntemi gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Salça pişirirken mutlaka tahta kaşık kullanmanız gerekir. Metal kaşık salçayı sulandırır. Salça ocakta kurutulacaksa mutlaka başında durmanız gerekir, kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğundan tüm mutfağınıza sıçrayabilir. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan temel faktör tuzdur.
Tüketici açısından da açıldıktan sonra büyüklerimizin geçmişte yaptığı usulle, üstüne bir kaşık zeytinyağı koyabilirler. Bu şekilde kısa süreli olarak küflenmesi ve bozulması engellenmiş olur. Bu sebepten evlerde küçük ambalaj kullanmak daha mantıklı olur. Açılmadığı müddetçe bizim salçaların ömrü 3 yıldır.
Sıvı yağ buzdolabında donarak salçanızın küflenmesini engelleyecektir. 1 klio salçaya, 1 su bardağı bitkisel yağ ilave edin ve bir tencerede kısık ateşte kaynatın. Sonra 1 yemek kaşığı turşuluk tuz ilave edin. Soğuduktan sonra temiz bir kavanoza koyun ve buzdolabında muhafaza edin.
Çürük, ezik ve yeşil domatesler ayıklanır. Ayıklama işlemi tamamlanan domatesler parçalama makinesinde parçalanır. Oluşan domates parçalarına 'mayşe' adı verilir.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
Salçanın yüzeyi neden kararır? Salça, hava ile temas ettiği takdirde yüzey kısmı Maillard (kahverengileşme) reaksiyonu sonucunda zamanla kararacaktır. Bu reaksiyon pekmez, reçel, ekmek vs birçok gıdanın oluşumunda meydana gelen ve ürüne kahverengini veren reaksiyondur.
Türk Gıda Kodeksi "Salça ve Püre Tebliği" taslağı, domates ve biber salçasıyla domates ve biber püresini kapsıyor. Şu anda piyasada bulunan ürünlerde yüzde 14 olan tuz miktarı, taslakta maksimum yüzde 10 olarak belirtildi.
Domatesin posası ve kabukları kevgirde kalmalı. İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini iyice ayıklayın. Hepsini iri parçalar halinde doğrayıp aralarına kaya tuzu serperek tencereye aktarın. Az miktarda sıcak su eklediğiniz malzemeleri pişirin. Suyunu süzdüğünüz biberlerin posasını tel süzgeçten geçirin ya da biberleri el blender'ı ile püre haline gelene kadar çekin.
Biber salçasını kaynatma yöntemiyle yapacaksanız, püre haline getirdiğiniz biberlere tuz ilave ederek tencerede karıştırarak suyunu çekene kadar pişirin. Ev salçası yapmanın en önemli püf noktası tuzunu iyi ayarlamaktır. Az tuz kullanırsanız salçanız çabuk küflenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri