İşyerine Hamilelik Bildirimi Kadınlar gebelik nedeniyle sahip oldukları izinleri kullanmak için işverene bildirim yapmak zorundadır. Hamileliğin öğrenildiği günden itibaren hazırlanan doktor raporu işyerine bildirilerek bu hakkı kullanmaya başlayabilirler.
Evet muhteşem bir duygu, anlıyorum, insanın içi içine sığmaz, dünyaya haykırmak istersiniz ama tavsiyem bunun için 10 hafta kadarcık beklemeniz. Nedeni ise 10 hafta bebeğinizin yerleşmesi, tutunması, organsal gelişimleri için en kritik haftalar olmasıdır.
Sağlık Bakanlığının “Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi”ne göre gebeliğin ilk 14 haftası içerisinde ilk takibin yapılması ve takip için doktorun hastaya 30 dk. zaman ayırması önerilmektedir. Eğer gebe 14. gebelik haftasından sonra gelmişse gebelik haftasına bakılmaksızın ilk takip olarak değerlendirilir.
Haklı sebeplere bağlı olmaksızın hamile çalışanın iş akdinin feshi durumunda çalışan işe iade davası açarak kayıplarını telafi etme yoluna gidebilir. Mahkemece iş akdinin feshi haksız bulunursa işverenin 4 aylık tutarı karşılığı tazminat ödemesi gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Önceden fesih ihbar süresine uyularak fesih yapılır. Hamile işçi işten çıkarılabilir mi sorusuna gelinecek olursa, kanunda haklı nedenler arasında işçinin hamile olması yer almaz. Dolayısıyla hamile işçinin işten çıkarılması haklı nedene dayandırılamaz. Hamile olması gerekçesiyle hiçbir çalışan işten çıkarılamaz.
4857 sayılı İş kanunu 74. maddesi uyarınca kadın işçilerin doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Bu süre ücretli izin olarak nitelendirilir. Erken doğum yapılması halinde doğumdan önce kullanılamayan izinler, doğumdan sonra kullanılır.
MADDE 9 – (1) Gebe veya emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. MADDE 10 – (1) Çalışanın tabi olduğu mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla analık ve süt izninde 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 74 üncü maddesi hükümleri uygulanır.
Yani 37. hafta izne ayrılan anne adayı, doğumdan sonra 13 hafta izin yapıyor. İş Kanunu'nda konu şu şekilde özetleniyor: “Sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir.
04- Gebe kadın çalışanın günlük çalışma süresi ne kadar olmalıdır? Gebe kadın çalışanlar günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
Gebeliğinden emin olan anne adaylarının ilk yapması gereken Aile Sağlığı Merkezine giderek bağlı olduğu aile hekimine veya aile sağlığı elemanına bildirimde bulunmaktır. Bir Kadın-Doğum uzmanı yada hastanenin takibinde olan gebelerin de mutlaka aile sağlığı merkezine kayıt olması gerekir.
Adet periyodunun gecikmesinden bir hafta sonra yapılan testlerde gebelik testi sonucu belli olmaktadır.
Sağlık durumu elverişli olduğu takdirde, doktorun onaylı sağlık raporu ile kadın işçinin talebi üzerine kadın işçi doğumdan önceki üç haftaya kadar yani gebelikte 37. haftaya kadar işyerinde çalışabilmektedir.
Örneğin ilk 3 ayda aile, arkadaş ve partner desteğinin azlığının düşük riskini arttırdığı görülmüştür. Yani nazar değer de düşük olur diye bu haberi paylaşmamak bilakis düşük riskini arttırabilir.
Test pozitif çıktı ise bir an önce doktor randevunuzu almalısınız. Doktorunuzun sizi gebeliğin en erken döneminde görmüş olması, sağlıklı bir gebelik mi, dış gebelik mi, rahim içi bir gebelik mi ayırt etmesine olanak sağlar.
2023 yılı ücretli bir çalışanın alacağı doğum rapor parasını hesaplayalım. 2023 yılı için brüt ücreti 15.000 TL olan ücretlimizin geriye dönük 12 aylık toplam brüt ücreti de 180.000 TL olsun. Doğum izin parası 56.000 TL' nın 2/3'ü alınır, 56.000 / 3 x 2= 37.333,3 TL doğum parası alır.
Süt parası yardım başvurusu doğumdan sonraki 5 yıl içinde geçerlidir. Dolayısıyla 6 aylık bebeği olan annelerin süt parasına başvurma hakkı bulunur. Bu süreçte e-devlet üzerinden başvuru yaparak yardımdan yararlanmak mümkündür. Söz konusu ödenek her ayın 8 ile 14'üncü günleri arasında yapılır.
Evet, doğum izni ücretli izinler kapsamında yer aldığı için maaşın belli bir kısmı devlet tarafından ödenir. Doğum izninde 16 hafta boyunca çalışan maaşını veya geçici iş göremezlik ödeneğini almaya devam eder.
8 haftalık hamilelik kaç aydır? 8 haftalık gebelik 2 aylık hamilelik demektir.
Hamile işçinin hamilelik sırasında iş değişikliği yapmasının önünde hiçbir engel yok. Hamile işçi mevcut işinden ayrılabilir ve yeni bir işe girebilir. Hamilelikte iş değişikliği analık ödeneği (parası) alınmasına da engel olmaz.
Birçok kamu kuruluşu ve aile hekimliği merkezinde ücretsiz gebelik takibin- de olabileceğiniz gibi, özel hastane veya muayenehaneleri de seçebilirsiniz. Her durumda, aile hekiminiz de gebelik kaydınızı tutacak ve size yardımcı olacaktır.
4857 Sayılı İş Kanununda ne yazık ki hamile işçinin işten çıkarılamayacağına ilişkin bir kural yok.
MADDE 5 – (1) Kadın işçinin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmaması esastır. (2) Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir.
Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.” Dolayısıyla, doğumdan önce sekiz hafta olan yasal doğum izninden önce alınacak olan herhangi bir izin, maalesef kanunda yer alan ücretsiz doğum izni kapsamında olmayacaktır. Bu açıdan iş sözleşmesinin askıya alınması olan durum söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri