Nörolojik bir hastalık olan MS varlığında kişinin immün sistemi, sinirleri çevreleyen miyelin kılıfı dokusuna hasar verir ya da bu dokuyu tamamen yok eder. İmmün sistemin, miyelin kılıfını yabancı madde olarak algılamasına bağlı olarak gelişen bu durumda miyelin kılıfı zarar görür.
Multipl skleroz hastalığında tam olarak bilinmeyen nedenlerle bağışıklık sistemi, vücuda ait hücreleri ve myelin kılıfı tehdit olarak algılayacak hale gelir. Zamanla myelin kılıfa yönelik gelişen iltihabi reaksiyonlar ve bağışıklık hücrelerinin saldırması sonucu, sinir dokusu etrafındaki kılıf zarar görür.
Bağışıklık sistemi miyelin kılıflarına saldırdığında 'plak' adı verilen hasarlı bölgeler oluşur. Bunun sonucunda yürüme, konuşma, görme gibi eylemlerde bozulmalar olabilir, bunlara MS atakları denir. Ancak miyelin tabakası kendini tekrar yeniler ve hastalar günlük yaşamına geri döner.
Myelin kılıfın hasar gördüğü yerlerde “plak” adı verilen hasarlı bölgeler oluşur. Bu plaklar, sinir sistemi içinde pek çok yerde oluşabilir ve sinirler boyunca mesajların iletilmesini engelleyebilir. Bunun sonucunda yürüme, konuşma, görme gibi eylemlerde bozulmalar olabilir, bunlara MS atakları denir.
Sinir hasarı çeşitli şekillerde meydana gelebilir. Sinir hasarının en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır: Hastalık: Birçok enfeksiyon, kanser, diyabet, lupus ve romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar sinir sistemi sorunlarına neden olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Multipl Skleroz (MS) beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
Beyin ve omurilik yaralanmalarında iyileşme oldukça kısıtlıdır, buna karşılık periferik sinirde iyileşme kapasitesi daha yüksektir. Bu süreç bazen aylar sürer. Bu süreçte kaslarda atrofi denilen erime görülür. Bu zaman faktörünün bilinmesi çok önemlidir.
Olgun, miyelin üreten oligodendrositler, oligodendrosit progenitör hücreleri adı verilen daha olgunlaşmamış kök hücre benzeri hücrelerden gelişir. Bu nedenle miyelin kaybolduğunda onu kurtarmanın tek yolu, yeniden üretmek için progenitör hücrelerden yeni bir oligodendrosit elde etmektir.
Miyelin kılıf, merkezi ve çevresel sinir sistemlerindeki sinir hücrelerinde uyartıların hızını artıran, uyartı eşiğini düşüren, bunları sinir hücresinin çapıyla doğru orantıyla yapan, lipit ve proteinden oluşan bir dokudur.
Bazı nöronların aksonları etrafında bulunan yağ tabakasına denir. 1.Beyin ve omurilik sinirleri ile deri ve iskelet kasların giden sinirler miyelinli , otonom sinirler miyelinsizdir.
Miyelin tabakası kendini yenilediğinde belirtiler görülmese de ataklar farklı zaman aralıklarında tekrarlayabilmektedir. İlaçlar ve çeşitli yöntemlerle atakların sıklığı ve şiddeti azaltılabilmektedir.
Zamanla biriken bir kötüleşme olmaz ve kalıcı bir hasar bırakmaz.
Miyelin kılıf yağ ve protein içerir, yaklaşık % 75'i lipid, %25'i proteindir (2). Miyelinin protein komponentleri santral sinir sisteminde ve periferik sinir sisteminde birbirinden farklıdır.
Myelin kılıfları; merkezi sinir sisteminde oligodentrositler, çevresel sinir sisteminde ise schwann hücreleri üretir.
Multiple Skleroz hastalığında genellikle uyuşma ve karıncalanma, duyularda eksiklik, yürüme zorluğu gibi denge ve koordinasyon güçlüğü, halsizlik, kas spazmları, bulanık görme, idrar kaçırma titreme belirtileri görülür.
Kök hücre tedavisi ile tamamen hastalığın ortadan kalktığını söylemek mümkün değildir. Ancak tedaviyle MS'de oluşmuş olan plaklar kaybolmaya başlar ve bu MR görüntüleriyle de ortaya koyulur.
✔ Miyelin kılıf taşıyan nöronlarda, aksiyon potansiyeli nöronun her bölgesinde meydana gelmez. Sadece ranvier boğumlarının olduğu bölgede oluşur. Bu durum impuls iletim hızını artırır.
Miyelin kılıf, akson etrafını ortak merkezli olarak dolaşan Schwann hücre membranlarının birkaç katlı olan tabakalarından oluşur. Miyelin kılıfı oluşturmak için, her bir Schwann hücresi ak- sonun kısa segmenti (0.08–0.1 mm) etrafında spiral biçiminde döner.
Miyelin, birçok sinir hücresinin çevresini saran yağlı, beyaz bir maddedir.
MS (Multiple Skleroz) beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
Buğday tohumu yağ ay çiçek yağı, badem yağ ay çiçek çekirdeği, fındık, kanola yağ}, yer fıstığı, cevizde bol miktarda bulunur. B 12 vitamini miyelin formasyonunda anahtar rol oynar ve sinir hücrelerinin korunmasında esansiyeldir, aynca immunmodülalör bir etkisi de vardır.
Sinir kılıfı bir kez onarıldığında, sinir lifleri genelde üç ya da dört hafta sonrasında onarım alanı boyunca büyümeye başlar. Sinir lifleri daha sonra her ay hastanın yaşına ve diğer faktörlere bağlı olarak boş sinir tüplerinde 2,5 cm'ye kadar bir uzama gösterir.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Ancak sinir hücreleri yani nöronlar bu durumun bir istisnasıdır. Sinir hücrelerinin bu yeteneklerini doğumdan itibaren kaybetmeye başladıkları düşünülüyor. İnsanlarda sinir hücrelerinin yenilenme sürecinin tam olarak durduğunu söylemek doğru olmasa da sinir hücrelerinin kendini yenileme yeteneği çok sınırlıdır.
Eğer şikayetler ileri düzeyde değilse hastanın şikayetleri genellikle kendiliğinden bir ay içinde düzelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri