Gaz sancısı erken ya da geç gebelik dönemlerinde görülebilir. Hamileliğin ilk üç ayında, vücutta önemli hormonal değişiklikler meydana gelir.
Hamileliğin ilk zamanlarında hormonal değişiklikler kalın bağırsakta kaosa neden olabilir. Bunun sonucu olarak şişkinlik, gaz ve kabızlık görülebilir.
Gaz sancısının gebeliğin kaçıncı haftasında başladığı sorusu çok merak edilse de bu soruya kesin bir cevap vermek mümkün değildir; çünkü her kadının hamilelik serüveni birbirinden farklıdır. Ancak, gaz sancısı genellikle hamileliğin erken dönemlerinde ortaya çıkar ve doğum yaklaştıkça yeniden artma eğilimi gösterir.
Gebeliğin İlk Haftası Yaşananlar
Adet döneminden kaynaklı olarak karın, bel ve kasıklarda ağrı sorunu söz konusu olabilir. Ayrıca şişkinlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve duygu değişiklikleri gibi adet kanamasına bağlı belirtilerin görülme olasılığı da yüksektir.
Hamilelikte gaz sancısı belirtileri
Karın ve bağırsak bölgesinde yaşanan rahatsızlık hissi, şişkinlik ve gaz çıkarma isteği, gaz sancısının habercisidir. Bu durumlarda gaz sancısına karşı önlem alınmaya başlanmalı, anne ve bebek için rahat bir ortam sağlanmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Aynı zamanda prenatal vitaminler kabızlığa katkıda bulunur ve yoğun bir gaz sancısı yaratabilir. Bu nedenle osurmak hamilelik belirtileri arasındadır. Yoğun gaz birikimi, her ne kadar yorucu olsa da hamileliğin sağlıklı olduğunu işaret eder.
Çoğu hamile, özellikle hamileliğinin ilk aylarında karın ve bağırsak bölgesinde yaşanan rahatsızlık hissi, şişkinlik, gaz sancısı ve gaz çıkarma isteği şikayetinde bulunur. Hamilelikteki gaz sancısı; karın ve kasık bölgelerinde ağrıya da sebep olabilir.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu hormon önce kanda sonra idrarda yükselmeye başladığından dolayı gebelik önce kanda sonra idrarda belli olur.
Yani genel olarak ilişkiden 1 ila 3 gün içerisinde kişi hamile kalır. Bu durum genel olarak 3. gün gerçekleşir. Daha sonra hamilelik belirtileri ise ikinci haftadan itibaren fiziksel ve testler üzerinden kendisini göstermeye başlar.
Şişkinlik tüm hamile kadınlar tarafından yaşanan bir durumdur. Hamileliğin ilk haftalarında rahatsızlık hissettirecek derecede fazla olabilir.
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur? Başarıyla döllenen bir yumurtanın embriyoya dönüşmesi ve akabinde rahime tutunabilmesi için 4-5 günlük bir süre gerekir. Ancak bu süre de değişebilir. Tüm gebelik belirtilerinin çıkması için ilişkinin ardından iki hafta geçmesi beklenir.
15 günlük hamilelik belirtileri nelerdir? Bu dönemde belirtiler daha belirgin olmaya başlar. Kasık bölgesinde kramplar meydana gelebilir ve vajinal akıntı gözlenebilir. Aynı zamanda kokulara karşı bir hassasiyet gelişebilir.
Gebelik testi ne zaman yapılmalı? Şüpheli ilişkiden 10-12 gün sonra bile yapılabilir. Düzenli adet görenlerde adet gecikmesi olduktan sonra yapılabilir. İlk yapılan test negatif çıkar ve adet olmazsa 3-5 gün sonra test tekrarlanabilir.
Anne adaylarının sıklıkla merak ettikleri konulardan biri “1 haftalık gebelik kan testinde belli olur mu?” şeklindedir. Beta HCG hormonu için yapılan bir kan testi, hamileliği gebe kaldıktan bir hafta sonra yüzde 99'dan fazla doğrulukla tespit edebilir.
Oluşan embriyo yaklaşık 7 ila 10 gün süren bir yolculuk sonunda anne rahmine ulaşır ve oraya yerleşir.
Bulantı, halsizlik ve yorgunluk
Anne adaylarının hamileliğin ilk günlerinde en sık yaşadığı sorunlar; mide bulantısı, uyku hali, yorgunluk gibi şikayetler olur. Çünkü döllenen yumurtanın tutunması aşamasında vücut embriyoyu tehdit olarak algılayıp, bu belirtileri yaşatabilir.
Sperm yumurtayı başarıyla döllerse döllenen yumurta hücresi-embryo fallop tüplerinden rahim boşluğuna doğru ilerler ve rahim içine giderek rahim duvarına tutunur. Embryonun rahim duvarına yerleşmesi ile gebelik gerçekleşmiş olur. Döllenme sonrası rahim duvarına tutunma yaklaşık 5-6 gün sürer.
Gebelik dönemlerinde anne adaylarında farklı pek çok durum değişikliği yaşanmaktadır. Bazı kadınlarda ağrılı dönemler yaşanır iken bazı kadınlarda ağrılar görülmemektedir. Fakat adet sancısı gibi görülen ağrılar her zaman hamileliğin belirtisi olmayabilir.
Bebeğin rahime yerleşmesi kasık ağrıları ile hissedilebilir. Bunun yanı sıra rahime yerleşmesinin kaç gün süreceği de merak konusudur. Kadınlarda hamilelik hormonu denilen Beta HCG hormonu döllenmeden yaklaşık 7 ila 10 gün arasında gerçekleşir.
Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır. İlk aşama 6. günde başlayan, yapışma, tutunma aşamasıdır. Hücre topunun en dışındaki hücreler özelleşerek bu tutunmayı sağlayan özel kimyasal maddeleri salgılarlar ve rahim iç tabakasına tutunurlar.
Bağırsak yapısındaki bozulma gaz sıkışmasının nedenidir. Bağırsak fıtıkları, kabızlık, kolon kanseri, peptik ülser de gaz sıkışmasının nedenleri arasındadır. Ayrıca pankreasın iltihaplandığı 'pankreatit' durumunda da gaz sıkışması görülebilir.
Bağırsakta ki yararlı bakterilerin solunum esnasında yutulan hava ile beslenmede tüketilen gıdaların fermente edilmesi sonucu, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumu gerçekleşir. Oluşan gaz sağlıklı bir şekilde dışarı atılamadığı takdirde birikir ve gaz sancılarına sebebiyet verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri