Dörtlü tarama testi hamileliğin 15. ve 22. haftaları arasında bir kan testi ile gerçekleştiriliyor. Dörtlü tarama testi ile 35 yaşın altındaki kadınlarda Down sendromu vakalarının yaklaşık yüzde 75'i ve 35 yaş ve üstü kadınlarda Down sendromu vakalarının yüzde 85- 90'ı tespit edilebiliyor.
Genetik bozuklukların tespit edilmesi için çeşitli tarama testleri uygulanır. Bu testlerden biri olan dörtlü tarama testi gebelik sürecinde anneden alınan örneklerin down sendromu, nöral tüp defekti, trizomi 18 ve spina bfida açısından incelenmesi için yapılan bir tarama testidir.
Gebelikte dörtlü test 16-20 (bazı merkezlerde 15-22) haftalar arasında yapılır.Bu testte dört hormon ölçümünün sonuçları, anne adayının yaşı, kilosu, sigara kullanıp kullanmadığı gibi değişkenler ve gebelik haftası özel bir bilgisayar programına girilerek değerlendirilir ve risk oranları saptanır.
İkili üçlü dörtlü tarama testi, özellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlar gibi yüksek riskli gebeliklerde, ailede genetik hastalıkların varlığı veya daha önceki gebeliklerde bu tür problemler yaşanmışsa önerilir.
Dörtlü tarama testi gebelik sürecinde yapılması gereken bir testtir. Dörtlü tarama testi gebeliğin 15 ve 22.haftaları arasında yapılmaktadır yani 3.ve 5.aylar arasına tekabül etmektedir. Gebelik boyunca sağlıklı bir yaşam sürmeleri adına ve bebeğin riskli bir yaşam sürmemesi adına çok büyük önem arz etmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
2'li test ilk trimester tarama testi olup 11-14. haftalar arasında, 3'lü test ise ikinci trimesterde 15-19. haftalar arasında yapılır. Diğer testler ise fetal DNA testi, CVS ve amniyosentez ise taramadan çok tanı testleri olup bize kromozom bozuklukları ile ilgili sonuç verir.
Gebeliğin 6. ayı olan bu muaynede diyabet taraması yapılır. Diyabet taraması şeker yükleme testi, tokluk kan şekerleri takibi gibi yöntemlerle yapılabir. Yine bu muaynede hemogram ve idrar kültürü testleri de yapılır.
Bu kapsamda, ikili testte aşağıdaki değerler incelenir: Anneden alınan kan örneğinde, gebelikle ilişkili plazma protein-A (PAPP-A) ve beta-hCG (insan koryonik gonadotropin) düzeylerine bakılır. Ultrasonografi yardımıyla bebeğin ense kalınlığı ölçülür ve diğer bulgular açısından bebeğin değerlendirilmesi yapılır.
Özellikle yüksek riskli gebelikleri önceden saptayabilmek, down sendromu gibi kromozom ilişkili hastalıkları doğumdan önce fark edebilmek ve doğumun hem anne hem de bebek açısından en sağlıklı şekilde gerçekleşmesini sağlamak için gebeliğin ikinci üç aylık sürecinde uygulanan üçlü tarama testleri son derece önemlidir.
Kesin tanı sadece bebeğin içinde yaşadığı sıvıdan iğne ile örnek alarak konabilir. Bu işleme Amniyosentez denir. Amniyosentez dışında hiçbir test kesin olarak tanı koydurmaz.
Dörtlü tarama testi hamileliğin 15. ve 22. haftaları arasında bir kan testi ile gerçekleştiriliyor.
Hamileliğin ilk 13 haftası birinci trimester, 14-26 haftaları arası ikinci trimester ve 27. haftadan sonrası da üçüncü trimesteri oluşturur. İkili tarama testi ilk trimesterin sonu ile ikinci trimesterin başı arasındaki dönemde yapılır. Daha spesifik olarak 11 ile 14. haftalar arasında yapılır.
Yaygın olarak kullanılan eşik değer 1/270'dir. oranı %57-67 olarak bildirilmiştir. Otuz-beş yaşın üzerindekilerde pozitiflik oranı da %25'ye yaklaşmaktadır. Eşik değerin üzerindeki sonuçlarda Down Sendromu riski 1/33-1/62 arasında değişmektedir(3).
1:10 ila 1: 250 oranı, yüksek riskli ve pozitif olarak adlandırılır. 1: 1000 veya daha yüksek bir oran, düşük bir risk oluşturan negatif sonuca işaret eder. Nukal saydamlık değeri ise ikili tarama testi ile birleştirildiğinde doğruluk oranı %80'e dek yükselir. 3,5 mm'den daha düşük NT değeri normal kabul edilir.
Düzeltilmiş MoM değerleri bilgi- sayar programı yardımı ile daha önce belir- lenmiş MoM değerleri ile karşılaştırılır ve trizomi 21, 18, 13 ve nöral tüp defekti için bir risk oranı rapor edilir. Daha önce yapılan çalışmalarda MoM değerlerinin ırk, köken ve bölgeye göre değiştiği tespit edilmiştir (13, 14).
İkili Tarama Testi Riskli Çıkanlar Ne Yapmalıdır? Yüksek riskli bir sonuç alındığında doktorlar genellikle daha kesin sonuçlar elde etmek için ileri tetkikler önerirler. Bu ileri tetkikler arasında amniyosentez ve koryon villus biyopsisi gibi kesin tanı sağlayabilecek yöntemler bulunur.
Bu testlerden Down sendromu konusunda en değerli bilgiyi ikili test verir. Eğer bu testi yaptırdıysanız, üçlü ve dörtlü testi yaptırmaya gerek yoktur.
Hamileliğin 16. ya da 20. haftaları arasında öncelikli olarak anne adayına ultrason muayenesi yapılır. Peki, üçlü tarama testi aç karnına mı yapılır? Bu tarama testi için anne adayının aç ya da tok olması önem taşımaz. Gebe, aç ya da tok karnına ve günün her saatinde kan tahlili yaptırabilir.
Devlet özel hastanelerde üçlü tarama test yaygın olarak yapılabilen bir testtir. Testin fiyatı ise testin yapılacağı hastane ve sağlık merkezine göre farklılık gösterir. Fiyatlar ortalama olarak 250 TL ile 500 TL arasında seyreder.
İkili testin pozitif çıkması mutlaka bebekte kromozom bozukluğu olduğu anlamına gelmez. Pozitif test sadece o bebekte riskin yüksek olduğunu ve tanıya yönelik ileri tetkikler yapılması gerektiğini belirtir. İleri tetkikler ile kastedilen detaylı ultrasonografi, koriyon villus örneklemesi ve amniyosentezdir.
Ense kalınlığı ölçümü, gebeliğin 11.-13. haftalarında baş-popo mesafesi 45 mm ile 84 mm arasındayken yapılır.
NT ('nuchal translucency' , ense kalınlığı/saydamlığı) gebeliğin ilk 3 aylık döneminde fetusta, boynun arkasında ciltaltında biriken sıvının ultrason görünümüne verilen isimdir.
NST kaçıncı haftada yapılır? NST hekim kararına göre değişmekle birlikte 32. haftadan sonra normal gebelik takibinde yapılabilir. Genellikle 15 günde bir tekrarlanır. 36. haftadan sonra haftada bir yapılabilir ve doğum esnasında devamlı takip yapılır.
Renkli ultrason olarak da bilinen ayrıntılı ultrason; gebeliğin ilk 11-13.haftalarında ve 18-23.haftalarında yapılmaktadır, yüksek riskli gebeliklerde ise 24.hafta sonrası uygulanmaktadır fakat yüksek riskli gebeliklerde ayrıntılı ultrason izlemi uzman bir perinotoloji tarafından yapılmalıdır.
Nonstres testinden önce özel bir hazırlık yapmanız gerekmez. Ancak, bebeğiniz siz yemek yedikten kısa bir süre sonra muhtemelen en kıpır kıpır halinde olacağı için, doktorunuz önceden bir şeyler atıştırmanızı önerebilir. Test 40 dakikaya kadar sürebileceğinden, teste girmeden önce tuvalete gitmeniz önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri