Kendi eviniz ya da kiralık daire olması fark etmeksizin konutlar için deprem sigortası yaptırılması gerekmektedir. Doğalgaz, elektrik ve su abonelikleri sırasında DASK talep edilmektedir. Bu nedenle DASK olmadan söz konusu abonelik işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi mümkün değildir.
Elektrik, su ve doğal gaz abonelik işlemleri: 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince elektrik, su ve doğalgaz abonelik işlemleri için zorunlu deprem sigortası yaptırmak gerekiyor.
DASK olmadan abonelik işlemlerinin yapılması mümkün olmamaktadır. Belediye sınırları içerisinde ikamet eden herkesten su, doğalgaz ve elektrik abonelikleri sırasında DASK poliçesi ya da poliçe numarası ve poliçe sahibinin T.C. Kimlik numarası istenmektedir.
Afet Sigortaları Kanunu'na göre DASK sigortası yaptırmayanlar devletin sunduğu konut kredisi ve depremde binanın zarar görmesi durumunda yapılan yardımdan yararlanamaz. Ayrıca evine elektrik, su ve doğal gaz da bağlatamaz.
DASK muafiyeti, sigorta şirketinin hasar durumunda sigortalıya ödeme yapmadığı durumlardır. Bu oran poliçe bedelinin belirli bir yüzdesini geçmeyen maddi kayıpların sigorta tarafından karşılanmaması demektir.
İlgili 30 soru bulundu
Deprem Sigortası Fiyatları 2023
Ayrıca Doğal Afet Sigortaları Kurumu iki yapı türü için de farklı metrekare bedeli belirlemektedir. Bu fiyatlandırma betonarme yapılar için 3.016 TL iken, diğer yapılar için 2.080 TL'dir.
Altyapı Hizmetlerinden Yararlanılamaz. DASK yenileme işlemi yapılmazsa altyapı hizmetlerine yönelik yeni abonelik işlemleri gerçekleştirilemez. Yani meskene elektrik, su ve doğalgaz bağlantısı yapılmaz.
DASK yani zorunlu deprem sigortası olmayan depremzedeler 7269 sayılı Kanun'un 29/8. maddesi gereğince hak sahipliği olmadığı için konut ve kredi alamayabilirler. Bu konuda acilen bir düzenleme yapılarak bu imkan sağlanmalı ve DASK olmayan depremzedelere de konut yaptırılmalı ve kredi verilmelidir.
“DASK zorunlu mu, cezası var mı?” sorusunun yanıtı ise hem evet hem hayır. DASK yaptırmayanlara maddi bir yaptırım uygulanmıyor ancak geçerli bir DASK poliçesi bulunmayan evlere elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetler verilmiyor.
e-Devletten DASK Yapılır mı? Kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “E-devlet üzerinden DASK yapılır mı?” yer almaktadır. DASK poliçesi e-devlet üzerinden satın alınamamaktadır. Sigorta şirketleri ile kamu ve özel bankalar aracılığıyla düzenlenen sigorta poliçeleri e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.
Bu doğrultuda betonarme yapılar için geçerli olan DASK metrekare bedeli, 2023 yılı içerisinde 3.016 Türk lirası olarak ödenecektir. 2023 yılında diğer yapıların DASK sigorta bedeli hesabında geçerli olacak esas metrekare bedeli ise 2.080 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
e-Devlet Kapısı ile 81 ilimizde bulunan 21 elektrik görevli tedarik şirketlerinin serbest olmayan tüketiciler ile son kaynak tedariki kapsamındaki tüketicilere sunduğu bilgilendirme hizmetlerinin yanı sıra abonelik ve fesih başvuru hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.
E-devlet üzerinden elektrik aboneliği açmak için öncelikle T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız. Sonrasında açılan sayfada bulunduğunuz bölgenin elektrik şirketinin adını yazarak Bireysel Abonelik Başvurusu bölümüne ardında da “Yeni Başvuru” butonuna tıklayabilirsiniz.
DASK'ta az hasarlı binalara sigorta bedeli üzerinden %15 ödeme yapılıyor fakat evim az hasarlı olmasına rağmen yatan miktar % 15 den çok çok az miktarda.
“YENİ BİR YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR”
Yasaya göre yıkılan evlerde DASK poliçesi olmayan depremzedeler evleri yıkılmış, ağır veya orta hasar görmüş olsa bile hiçbir şekilde hak sahibi olamıyor.
Köy nüfusuna kayıtlı ve köyde ikame eden kişilerin yaptırdığı binalar, Mesken olarak kullanılmayan yıkım kararı alınmış, bakımsız ve metruk binalar, Herhangi bir mühendislik hizmeti görmeden tamamlanmış binalar, Proje kapsamı dışında çalınarak inşa edilen yapılar DASK kapsamı dışında kalır.
Bu kapsamda afetzedelerin, bu haklardan faydalanabilmesi için deprem öncesinde ilgili bina veya bağımsız bölümlerde 'Zorunlu Deprem Sigortası' yaptırmış olması gerekiyor. Depremzedeler, sigorta yaptırmadıysa hak sahipliğinden yararlanamaz.” dedi.
Taşınmaz sahipleri veya hak sahipleri, sigorta sözleşmelerini her yıl yenilemek zorundadır. Sigorta sözleşmesinin poliçe bitiş tarihine kadar yenilenmemesi durumunda DASK'ın teminata ilişkin sorumluluğu poliçede belirtilen bitiş tarihi itibariyle sona erer.
Zorunlu Deprem Sigortası poliçesinin her yıl yaptırılması gerekli olmakla birlikte mevcut düzenleme çerçevesinde, poliçenin geçmiş yıllarda yaptırılmamış olmasından dolayı her hangi bir ceza ödenmez.
Buna göre 100 metrekare bir daire için deprem olması durumunda alınacak teminat 150 bin 800 lira. Yıllık DASK poliçesine ödenecek tutar ise 354 lira.
Eğer geçerliliği devam eden bir DASK poliçeniz yoksa, DASK zorunlu deprem sigortanızı, Enerjisa İşlem Merkezine giderek iş birliğimiz kapsamında Sigortayeri web sitesi üzerinden de yaptırabilirsiniz.
DASK ve Zorunlu Deprem Sigortası hakkında daha fazla bilgiye, DASK'ın dask.gov.tr adresli internet sitesinden veya “Alo DASK 125”ten ulaşmak mümkündür.
E-Devlet üzerinden poliçeni sorgulamak için öncelikle www.turkiye.gov.tr sitesine T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifreni kullanarak giriş yapman gerekir. Fakat buradan yalnızca DASK poliçenin olup olmadığını öğrenebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri