Hamilelikte su tüketiminin yeterli olmadığı yani anne adayının vücudunun susuz kaldığı durumlarda; bebeğin beyin ve omurilik gelişiminde bozukluk, düşük amniyotik sıvısı nedeniyle erken doğum, annenin yetersiz süt üretimi gibi sorunlar görülebilir2.
Anne adayının oruç nedeniyle gün içinde yeterince sıvı alamaması zaman zaman tansiyon düşmeleri ve hatta bayılmalara neden olabilmektedir. Gün içinde sıvı alınamaması annenin kan hacmini azaltacağı için bebeğin idrar çıkışı da azalır ve bebeğin içinde bulunduğu kesenin suyu azalabilir.
Fakat mide bulantısı gibi sebeplerle “Gebelikte su içemiyorum.” diyenlerin sayısı da hiç az değil. Bu durumda doktorunuza danışarak suyun içerisine salatalık, çubuk tarçın, limon gibi sebze ve baharatlar ekleyerek suyun tadını değiştirebilirsiniz.
Hamilelikte ne kadar su içilmelidir? Hamilelik döneminde anne adayının su ihtiyacı artmaktadır. Normal bir insan günde 2- 2,5 litre suya ihtiyaç duyarken bu sayı gebelerde 3- 3,5 litreye kadar çıkmaktadır. Çünkü anne adayının fizyolojik durumuna fetal büyüme eklenmektedir.
Anne sütünün %88 gibi bir kısmı su olduğu için bebeğin de su ihtiyacını karşılamada su içmek büyük önem taşıyor. Sonuçta sağlıklı anne ve sağlıklı bebek için hem beslenme hem su tüketimi beraber doğru uygulanırsa etkisini gösteriyor.
İlgili 36 soru bulundu
Bu dönemde amnion sıvısının azlığının nedenleri; bebeğin üriner sistem anomalileri (böbreğinin oluşmaması, böbrek kanallarında tıkanıklık), amnion sıvı kesesinin erken açılması (suyun erken gelmesi), plasental (bebeğin eşi) ile ilgili nedenler rol oynar.
Bunu şöyle düşünebiliriz; Bebeğin suyu, böbreklerinden süzülen idrardan oluştuğu için, suyun azalması, böbreklerin yeterli idrar üretemediğini yani, iyi kanlanmadığını gösterir. Bu da bebeğin oksijenlenmesinde sıkıntı olduğu ve bebeğin rahim içinde stresde olduğunu gösterir.
Bunun yanı sıra vücudun fetal dönüşümü, amniyotik sıvıyı (bebeklerin anne karnında içerisinde büyüdüğü sıvı) ve daha yüksek bir kan hacmini destekleme gereksinimi nedeniyle hamilelikte, daha çok su içmek gerekir8.
Hamilelikte Su Tüketmenin Faydaları
Gebelikte su içmenin faydaları şu şekilde özetlenebilir: Artan metabolizma hızı nedeniyle vücuttaki sıvı kaybı fazlalaşıyor. Dehidrasyon riskinin azaltılması yeterli su tüketimi ile mümkün oluyor. Gebelik sürecinde vücuttaki kan miktarı artıyor ve suya duyulan ihtiyaç artıyor.
Gebelikte alınan kiloların dağılımı
Bu kilonun 3-4 kilogramı bebek, 1 kilogramı plasenta, 1 kilogramı bebek suyu, 1 kilogramı rahim büyümesi, 1,5 kilogramı anne adayının artan kan miktarı, 1 kilogramı büyüyen göğüsler, 1-2 kg anne adayının su deposu, geri kalan ise anne adayının yağ deposudur.
Gebelikte suyun azalması belirtileri
Gebelikte suyun azalması olarak da bilinen bu duruma tıp dilinde oligohidramnios denir ve kendini şu belirtiler ile gösterir: Bebek kilosunda ve gelişiminde gerilik. Bebek hareketlerinde azalma. Bebek kordon kan akımımda bozulma.
Hamilelik Döneminde Bol Miktarda Su Tüketilmelidir
Hamilelik döneminde sık sık ve bol miktarlarda su tüketilmesi gerekiyor. Bu dönemde tüketilen suyun miktarı ve sıklığı daha fazla olmalıdır. Bol su tüketimi annenin rahim kasılmalarını engeller ve erken doğum riskini en aza indirger.
Bu bağ kordon adıyla bilinir ve bebeğin her şeyidir. İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar. Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Su miktarı 500 ml altına düşmesi durumunda gebenin yakın takibe alınması ve gidişata göre ne yapılacağına karar verilmesi gerekir. Anne adayında oligohidramniyoz varsa durumun ciddiyetine göre aşağıdaki tedavi yöntemleri ile suyun artışı sağlanır. Doktor, yatak istirahati ve bol sıvı tüketimi önerebilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Bahar Çelen, gebelik döneminde az su tüketiminin düşüğe sebebiyet verebileceğini söyledi. Gebelikte kilo kontrolünü sağlamak beslenme kalitesinin çok önemli olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.
Anne adayının sancılarını azaltmakla beraber daha kolay bir doğum gerçekleştirmesine destek olur. Hamilelikte süt tüketimi, anne adayının metabolizmasına ve isteğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak günde en az 3 bardak olacak şeklinde tüketilmesi en idealidir.
Gebelikte Yürüyüş Ne Kadar Yapılmalı? Haftada 3-4 gün yürüyüş yapılabilir.İki üç gün yürüdükten sona bir gün ara vererek dinlenilmelidir. Yürüyüş 20-30 dakika sürebilir.Çok hızlı bir tempo ile olmamalıdır. Aşırı terleyecek kadar yürüyüş yapılmamalıdır.
* Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
Hamilelik dönemi süresince en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Ayrıca hamileler sıcak içecek olarak süt, sıcak çikolata, salep gibi süt içeren içecekleri tüketebilirler.
Gebelik başında çok zayıf olan gebelerin yani 18 kg dan düşük vücut kütle indeksi olanlarda gebelik boyunca 12-18 kg kadar kilo alması normal kabul edilir.Gebelik başında çok kilolu olan anne adaylarının ise gebelik boyunca 5-9 kg kadar kilo almaları yeterlidir.
Hamilelikte soğuk su içmek zararlı mı? Bebeğe direkt zarar vermez ancak bağışıklığı düşük kadınların soğuk su tüketmesi, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi belirtilere neden olur. Bu nedenle de vücudu soğuk suya alışık olmayanlar, suyu tüketirken soğuk olup olmadığına dikkat etmeliler.
Gebelikte suyun azalmasının en önemli risklerinden biri plasental yetmezliğe bazlı anne karnında bebek ölümleri, bebeğin anne karnında kakasını yapması yada bebeğin kalp atımlarının bozulması gibi anormalliklerin yaşanabilmesidir. Bu nedenle suyu azalan gebeler sıkı ve dikkatli bir takibe alınmalıdır.
Gebeliğin 20-30. haftalarında en yüksek düzeylerine çıkan bebek suyu, 34-36. haftadan sonra azalmaya başlar. Bu azalma normal olan bir durumdur. Bebeğin suyunun doğuma yakın dönemde zaten azalacağını unutmamak gerekir.
Bebeğin yutma mekanizmasının bozulmasıyla kaynaklı olarak amniyotik sıvının hacminde artış olabilir. Annenin diyabet hastalığına sahip olması amniyotik sıvının hacminde artışa sebep olabilir. Kötü şeker ve fetal anomalilerle birlikte saptanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri