Hamilelik öncesi ciltle aynı renk olduğundan fark edilemeyen göbek deliğinizden kasık kemiğinize kadar uzanan beyaz çizgi (linea alba) hamilelik sırasında artan melanin üretiminden kaynaklanan renk koyulaşması ile linea albayı linea nigraya (siyah çizgi) dönüştürür.
http://www.gebelik.org/tr/tibbi-bilgi... Gebelik döneminde %70 anne adayında karında pubis kemiğinden başlayan, bazen göbek deliğine kadar, bazen de göğüs kafesi seviyesi seviyesine kadar uzanan çizgi şeklindeki cilt değişikliği linea nigra tıbben bir duruma işaret etmez ve gebelikten sonra kaybolur.
Gebelikte artan östrojen hormonu vücudu doğuma hazırlamakla görevlidir. Ayrıca bu hormon arttıkça anne adayının cildindeki pigmentler de artacaktır. Ciltte lekelenmeler görülebilir, göğüs uçları koyulaşabilir. Bunun yanı sıra göbek çizgisi de oluşur.
Doğum Sonrası Göbek Çizgisi
Gebeliğin 4. Ayından itibaren oluşmaya başlayan nadirende 1. Ayında oluşmaya başlayan göbek çizgisi Linea Nigra olarak adlandırılır. Kadınların %70 inden fazlasında oluşur.
Göbeğin orta hattındaki dikey çizgiye, linea alba (beyaz çizgi) denir. Gebelikte bu çizgide belirgin bir koyulaşma hissedeceksiniz. Bu koyulaşma nedeniyle, bu çizgi gebelikte linea nigra (siyah çizgi) olarak adlandırılır. Bazı dermatolog kontrolünde alacağınız ilaçlar azaltmada işe yarayabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Hamilelik testinde kadınlar için tek bir çizgi testin negatif sonucunu gösterir. İki tane çizgi varsa gebelik süreci tescillenmiş olur. Ancak bir çizgi netken bir çizgi silik oluyorsa anne adayları biraz strese girebilir. Çünkü bu durumda hamile olup olmadığınız düşüncesi kafanızda yer edinir.
Hamileyken vücudunuz hormonlarla dolup taşar. Daha yüksek östrojen ve androjen seviyeleri, özellikle son üç ayda daha önce hiç kıl görünmeyen yerlerde kılların büyümesine neden olabilir. Aniden karnınızda, yüzünüzde, boynunuzda, göğüslerinizde ve kollarınızda kılları fark edebilirsiniz.
Karın bölgesinin üst tarafı erkek doğuracak annelerde daha belirgin bir şekildedir. Bu görüşe göre karın yuvarlaksa bebeğin kız olma ihtimali yüksektir.
Hamilelikte Memede Renk Değişimi Ne Zaman Olur? Özellikle gebeliğin ilk aylarında meme yüzeyindeki damarlar belirginleşir ve renkleri daha koyu bir hale gelir.
Tam sol ya da sağ yanınıza yatmanız gerekmezken, karnınızı biraz da olsa yana çevirerek yatmanız, bu basıyı azaltır. Çünkü devamlı aynı pozisyonda yatmanız mümkün değildir ve gece boyunca dönmeniz normaldir. En çok önerilen, sol yan yatıştır.
Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
20 hafta hamilelik şu şekilde hesaplanır. 20 hafta – 2 hafta= 18 hafta hamilelik etmektedir. Yani 4 ay 2 haftalık hamilelik dönemidir. Bu da 4,5 aylık gebeliktir.
Rahime baskı ve gerilme ile birlikte hamilelikte göbek deliği ağrısı gelişebilir. Vücudun gerçek doğuma hazırlanmasını da sağlayan Braxton Hicks kasılmaları düzensiz ve kısadır.
Oğlan ana karnında, sağ tarafta; kız, sol tarafta durur. Kadının hamileliği sırasında alttan başlayarak yukarıya doğru bir çizgi oluşur. Çizgi göbeği geçerse oğlan, göbekte kalırsa kız doğar. Doğum esnasında; kız yukarı, oğlan aşağı bakar.
Her gebelikte karın sertleşmesi sorunu doğal semptomlar arasında yer alır. Bazı anne adaylarında gebeliğin 12. haftası görülebilir. Bazı anne adaylarında da daha ileri zamanlarda ortaya çıkabilir. Karında yer alan sertliğin yaşanması anne adayının vücut tipine bağlı olarak değişebilir.
Gebelikte sivilce oluşması, hamileliğin ilk üç ayında daha sık görülür ve nedeni bu dönemde yaşanan hormonal değişikliklerdir. Sivilce oluşmasına neden olan androjen hormonları hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunur. Hormonların yükselmesi cildin doğal yağ üretimini artırarak akneye sebep olur.
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
Hamilelikte memede kitle oluşur mu? Hamilelik sırasında memelerde kitle gelişimleri olabilmektedir. Ancak hamilelik memede kitle gelişmesini arttırıcı bir dönem değildir. Daha çok mevcut olan iyi huylu ya da kanser kitlelerinin hamilelikte çok daha hızlı olarak gelişebildiklerini ve büyüyebildiklerini görüyoruz.
Memelerin gelişmesi (telarş) başlarken, menarş, bundan yaklaşık iki yıl sonradır. Son yıllarda genç kızlarda telarş yaşında daha erken yaşlara kayma olduğu bildirilmektedir. Meme gelişinin başlaması ortalama 9–8 yaşındadır. Ortalama 8–13 yaşlar arasında başlaması olağandır.
Çin takvimine göre cinsiyet belirlerken 2023 yılında 23 yaşındayken hamile kalmış bir annenin kız bebeği olma ihtimali Aralık, Eylül, Nisan, Temmuz ve Ağustos aylarında daha yüksektir.
16. haftada ultrason ile cinsiyet kesin olarak tespit edilebilir. Fetal DNA Testi: 12. haftadan önce bebeğin cinsiyeti kesin olarak öğrenilebilir. 6. haftada bile bebeğin kromozomlarının anne kanında tespit edilebilmesine rağmen kesin sağlıklı sonuç için 10. haftaya kadar beklemek gerekir.
Ortada dolaşan söylentilere göre, anne karnında çok hareket eden bir bebeğin, ileride hiperaktif olması bilgisinin doğruluğu ispatlanmamıştır. Aynı zamanda, bazı söylentilerin aksine, bebek hareketleri ile cinsiyetinin de herhangi bir bağlantısı yoktur.
İstenmeyen tüyleri almak için gebelikte ağda kullanmanın bir sakıncası yoktur.
Hamilelikle birlikte ortaya çıkan açık veya kahverengi lekeler, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde artar. Son üç aylık dönemde iyice belirginleşen lekeler, vücudun herhangi bir noktasında kendine yer bulabiliyor. Bu lekeler doğumdan sonra çoğu zaman kendiliğinden kaybolabiliyor.
Gebelik sırasında yüz derisi rengindeki koyulaşmaya gebelik maskesi, kloazma veya melazma denilmektedir. Yüzdeki pigment (cilt rengi) değişiklikleri sıklıkla yanaklar, alın, dudak üstü, burun ve çenede simetrik düzensiz keskin sınırlı kahverengi lekeler şeklindedir ve gebelik maskesi adını alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri