Hamilelikte İdrar Rengi Gebelikte idrar rengi genellikle açık tonlardadır. Su tüketimini artıran gebelerde idrar rengi açılır ve sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedilir. Vücudun susuz kaldığı zamanlarda idrar rengi koyulaşır. Gebelik süresince böbreklerde normalden fazla kan süzülür.
Normal idrarın rengi sarının her tonudur. İdrara rengini veren, ürokrom maddesidir. Açık sarı veya suya yakın renk çok sıvı tüketildiğini ve idrar yoğunluğunun en düşük seviyede olduğunu gösterirken, en koyu sarı ise sıvının az tüketildiğini veya böbreğe az sıvı geldiğini işaret eder.
4.Doğum Öncesinde İdrar Rengi Değişir!
Bu süreç boyunca idrarınız da kahverengi ve kanlı bir şekilde olacaktır. Bunun sebebi rahim boynunun önündeki mukusun kalkmasıdır, bu doğum başlangıcı için hazır olduğunuzu gösteren bir işarettir.
Bulanık kırmızı-pembemsi kirli renk idrar ise en ciddi böbrek iltihaplarında görülür. Koyu bordo renkli idrar ise yine nefrit adı verilen böbrek iltihabının veya vaskülit adı verilen ciddi ilerleyici böbrek hastalığının belirtisi olabilir. Kanlı idrar, her zaman anormaldir, acilen tetkik edilmesi gerekir.
İdrar rengi koyu ve ağrı varsa dikkat!
Hamilelikte rahim büyüyüp idrar torbasına bası yaptığı için sık idrara gitme normal bir hamilelik bulgusudur. Ancak beraberinde idrar yaparken yanma sızı, kasıklarda baskı hissi ve ağrı da varsa idrar rengi koyu ise idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Gebelik süresince idrar renginde değişimler görülmesi normaldir. Gebelikte idrar rengi genellikle açık tonlardadır. Su tüketimini artıran gebelerde idrar rengi açılır ve sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedilir.
Kadınlarda hamilelik öncesinde idrar rengi genellikle açık sarı renklerindedir. Hamilelik sırasında ise idrar rengi daha koyu tonlarda olabilir. Kişiden kişiye idrar renginde değişiklik de görülebilir. Gebelikte idrar rengi daha koyudur.
Sık İdrara Çıkma
Eğer normalden çok daha fazla tuvalete uğruyorsanız ve idrarınızın kıvamı koyu sarıysa hamileliğin bir belirtisini daha yaşıyorsunuz demektir.
Sabah ilk idrara bakarak, asit yükünüzü anlayabilirsiniz. Açık sarı ve kokusuz idrar, alkalidir. İdrarınızın rengi çok koyuysa ve kokusu iyice ağırlaşmışsa, asitlenmeniz yüksek demektir.
Araştırmacılara göre normal bir idrar saman renginde olmalıdır. Ancak pancar gibi yiyecekler doğal boyalardır ve idrar renginizi aniden kırmızıya çevirebilirler. Pancar dışında bazı ilaçlar ve vitamin takviyeleri de idrar renginizi değiştirebilir.
Gebeliğin son aylarında görülen düzensiz aralıklarla gelen, alt karın ve kasıkta hissedilen, şiddeti değişken, karında sertleşme ile birlikte olan, pozisyon değişikliği ile azalan ya da kaybolan, kısa süreli kasılmalar yalancı doğum ağrıları olarak bilinir.
Gebeliğin son ayı (36-40 hafta arası) annenin şikayetlerinde bazı değişiklikler olur. Karnın artık fazlasıyla büyümesi yürümede ve hareket etmekte zorlanma, nefes almakta zorlanma, rahat uyuyamama gibi şikayetlere neden olabilir.
Polikistik böbrek hastalıkları, Zehirlenme ve yaralanma durumlarında da idrar renginin koyu olması beklenen bir durumdur. Bu sağlık problemlerinin dışında uzun süreli ilaç kullanımı, B ve C vitamini gibi laksatif özellikleri bulunan vitaminlerin uzun süredir tüketilmesi de idrar rengini koyulaştırabilir.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
6-Hamilelik:Hamile kadınların idrarında hormon içeriği ve diğer maddelerin yoğunluğu nedeniyle idrar yaparken köpüklenme ve baloncuk oluşumu görülebilir, ancak buna eşlik eden başka bulgular varsa araştırmak gerekir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Su molekülleri ışıkla etkileştiğinde ışık tayfının görünür bölgesindeki kırmızı dalga boyundaki (~700 nm) ışınları soğurur. Suyun renginin mavi tonlarda olmasının sebebi budur.
Sağlıklı bir idrar, şeffaf ve sarı renklidir. Ancak renksiz ve şeffaf ise bu durum çok fazla su tüketimi ya da idrar söktürücü ilaç kullanımı ile ilişkili olabilir.
1 aylık hamilelikte adet benzeri kramplar görülebilir. Bu karın ağrısı yerleşme ağrısı olarak da bilinir ve adet döneminde daha çok hissedilir. Hafif sancılar ve hafif yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sürecinde yaşanır.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilirse bebeğe herhangi bir zarar vermez. Piyelonefrit hastanede yatarak tedavi edilmesi gereken bir sağlık bir problemidir.
Mide içeriklerinin yemek borusundan geri kaçması sonucunda oluşan reflü, hamilelikte de can sıkıcı problemlerden biri olabilmektedir. Reflü, gebelik döneminde göğüste oluşan yanmalarla, midede ekşime hissiyle ve ağıza acı su gelmesi gibi şekillerle kendini belli eder. Buna genel olarak hamilelik reflüsü adı verilir.
Hamilelik (Gebelik) Döneminde İdrar Yolu Enfeksiyonu Zararları Nelerdir? Hamilelik esnasında idrar yolu enfeksiyonu gerçekleştiğinde idrar yaparken yanma hissi, sık sık idrara çıkma, yoğun idrar çıkışı, kötü kokulu idrar, ateş, kasıklarda ağrı ya da rahatsızlık, mide bulantısı, kusma gibi problemler yaşayabilirsiniz.
Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir. Diğer gebelik semptomları şöyle sıralanabilir: Mide bulantısı ve kusma.
Hamilelik sürecinde kusmayla birlikte vücut çok su kaybedir. Bu idrarın bulanık olmasına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri