Gebeliğin ilk aylarında bulantı, kusma, iştahsızlıktan dolayı fazla kilo alınmaz,bunun bebeğe hiçbir sakıncası yoktur, bulantılar geçince anne normal kilo almaya devam eder. Gebeliğin ilk 3 ayında toplam 1 - 3 kilo alınması normaldir. Daha sonraki aylarda ayda 1,5 - 2 kilo alınması normaldir.
İlk 3 aylık dönem en az kilo almanız gereken dönemdir. Bu dönemde toplam 0.5 kilo ile 2.5 kilo arası almanız normaldir.
Doğru: Besin ihtiyacı artar ancak günlük ihtiyaç 2. ve 3. trimester boyunca günlük ortalama fazladan 300 kalori. Yanlış: Daha az kilo daha kolay doğum demektir. Doğru: Gebelikte yeteri kadar kilo alınmazsa bebek erken doğuma bağlı akciğer ve kalp sorunları gibi problemlerle karşılaşabilir.
Hamilelikte kilo alımı esas olarak 12. haftadan sonra başlar. Buda yaklaşık gebeliğin 3.5 ayına tekabül eder. İlk 3 ayda annenin kilo alımının bebeğin doğum kilosu üzerine etkisi yoktur. Gebeliğin ilk 3 ayında hızlı artan gebelik hormonu Bhcg etkisiyle bulantı ve kusma sık görülür.
Üç aylık dönemlerde ortalama kilo artışı nasıl olmalıdır? - 1'inci Trimester: Toplam 900 gram – 1.8 kilogram. - 2'nci Trimester: 4-6 ay arasında 500 gram/hafta olmak üzere toplam 5-6 kilogram. - 3'üncü Trimester: Yaklaşık 500 gram/hafta üzerinden toplam 3-5 kilogram.
İlgili 17 soru bulundu
Bu dönemde bebeğin çok fazla besine ihtiyacı yoktur. Daha sonraki dönemde yeterli kilo alımı olmazsa bebeğin yetersiz beslenmesine bağlı düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi komplikasyonlar olabilir.
İlk üç ay içerisinde, anne adayının zayıfsa 4-5 kilo, normal kilodaysa 3-4 kilo alması, eğer kiloluysa bu süreçte kilo almaması hamilelik döneminin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olacaktır.
Ancak anne adayında bu ürünlere hassasiyet başlamışsa tüketmek için kendisini zorlamasına gerek yoktur. Çünkü ilk 3 ay bebek, annenin beslenmesinden olumlu ya da olumsuz etkilenmez. Yani hamilelikte beslenme sürecinde ilk 3 ay anne adayı istediği gibi beslenebilir.
0-3 Aylık Bebek Kilosu: Bebekler 3 aylık olana kadar her hafta ortalama 140 ila 200 gram kilo alabilirler. 3-6 Aylık Bebek Kilosu: 3 ila 6 ay arasında her hafta bebeklerde yaklaşık 105-147 gram kilo artışı gözlemlenebilir.
Gebelikte kaçıncı haftada karın belirgin şekilde büyür? Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
Gebelik öncesi fazla kilosu olan kadınlarda gebelik sürecinde 5-6 kg alınması önerilirken, kadınlarda profesyonel destek ile kilo almadan gebeliği tamamlamak mümkündür. Gebelikte artan bazal metabolizma ile günlük enerji ihtiyacı yaklaşık 300-350 kalori artar.
Gebelikte yeterli kilo alımı,sağlıklı bir bebek gelişimi ve anne adayının sağlıklı bir gebelik geçirmesi açısından oldukça önemlidir.
Ayrıca annedeki kilo vücudunda depolanan yağ dokularıdır. Gebeliğin ilk aylarında bulantı, kusma, iştahsızlıktan dolayı fazla kilo alınmaz,bunun bebeğe hiçbir sakıncası yoktur, bulantılar geçince anne normal kilo almaya devam eder.
Hamileliğin ilk üç ayında ideal kilosunda olan anne adayları dahil olmak üzere, kusma ve mide ekşimeleri sebebiyle kilo kayıpları yaşanabilir. İdeal kilonuzda hamile kaldıysanız kilo kaybetmenizi genel olarak istemeyiz. Kilo fazlası varsa ve hamileliğin henüz başındaysak kontrollü kilo vermek zararlı değildir.
Hamilelik sürecinde enerji ihtiyacı da artmaktadır. Bu yüzden sık sık acıkma hissi olması son derece normaldir. Açlığınızı giderirken yiyeceklerle alınan karbonhidrat miktarını sağlıklı aralıklarda tutun.
Hamilelikte mide bulantısı genellikle gebeliğin ilk trimesterinde yani ilk 3 aylık döneminde yoğun olarak yaşanır. Özellikle 6-10. haftalar arasında görülen hamilelikte mide bulantısı ve kusma ilk 3 aylık dönemden sonra zamanla azalmaya başlar.
Cici Bebe Zararları
Sürekli ve aşırı tüketimde kilo artışına neden olur.
Ancak aşırı zayıf olan kişiler gece yatmadan 2 saat önce, bir bardak ılık ballı süt, haşlanmış sebze veya peynir gibi hafif şeyler yiyebilirler. Bu sayede öğün sayısı da artacağından alınan kalori miktarı da artacaktır.
Bebeğe Kilo Aldıran Gıdalar Nelerdir? Hamilelikte birkaç çeşit gıda özellikle tüketilmelidir. Çünkü bu besinler bebeğin ideal kiloda ve sağlıklı olması için önemlidir. Bu gıdalar ıspanak, kabak çekirdeği, yumurta, ceviz, doğal ürünler, sebzeler, kefir, yoğurt, ayran, süt ve et olarak sayılabilir.
Hamilelikte önerilen yatış pozisyonu sola doğru olan pozisyondur. Bunun nedeni vücudun ortasının hafif sağından büyük toplardamarın geçmesidir. Eğer sağa doğru yatılırsa rahim bu toplardamara bası yapar ve böylece kalbe dönen kan miktarında azalma olabilir.
Çalışmada, hamileliğin ilk aylarında haftada üç kez 30 gramlık porsiyonlar halinde ceviz, badem ve çamfıstığı tüketen annelerin çocuklarının bilişsel işlev, dikkat ve hafıza testlerinde daha başarılı olduğu belirlendi.
(İlk 3 aydaki kilo alımınız yeterli olmasa bile) 4. aydan itibaren haftada 250 gram; 6. aydan itibaren ise 250-400 gram kilo alımı normal kabul edilmektedir. Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.
Gebelikte alınan kiloların dağılımı
Bu kilonun 3-4 kilogramı bebek, 1 kilogramı plasenta, 1 kilogramı bebek suyu, 1 kilogramı rahim büyümesi, 1,5 kilogramı anne adayının artan kan miktarı, 1 kilogramı büyüyen göğüsler, 1-2 kg anne adayının su deposu, geri kalan ise anne adayının yağ deposudur.
İlk haftalarda bebeğin kilosu 1-2 gr şeklinde artarken daha sonraki haftalarda bebeğin kilosu haftada yarım kilo alacak düzeye ulaşmaktadır. Doğuma yaklaşılan haftalarda bebek daha hızlı kilo almaya başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri