Kanal tedavisi yaptıranların tedavi seansları arasında ağrı veya yüzde şişme gibi nadir şikayetleri olabilir. Bu tarz şikayetlerin kaynağı bakterilerin oluşturduğu reaksiyondur ve hekiminizin yapacağı pansumanlarla düzeltilir. Pansuman araları gereğinden fazla uzatılmamalıdır. Aksi takdirde yeni bakteriler oluşabilir.
Diş ve çevresinde şişlik: Kanal tedavisinin ardından bir veya iki gün boyunca tedavi edilen dişin çevresinde veya yüz bölgesinde hafif bir şişlik hissedilir. Ancak iki günün ardından bu şişlik iner. Şişlik devam ediyorsa kanal tedavisi başarısız olmuş olabilir.
Eğer şişlik dayanılmaz bir boyuta gelmişse doktorunuza başvurabilir ve tıbbi müdahale alabilirsiniz. Kanal tedavisi sonrasında oluşan bu şişlikler, antibiyotiklerin kullanılması ile beraber 1 hafta içerisinde geçecektir.
Tedavi sonrası ağrı ve şişlik:
Örnek olarak Majezik, Apranax, Aprol, Cataflam, Dolorex, Surgam, Artril vb. Hangi ilacı alacak olursanız olun kullanım şekli, yan etkileri, uygunluğu ile ilgili olarak hekiminize danışmanız ve onay almanız gerekmektedir.
Apse olan bölgenin temizlenmesi ve düzenli antibiyotik kullanımı sonrasında diş etinde oluşan apse yaklaşık 6 ila 7 gün içerisinde tamamen ortadan kaybolacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Dişten kaynaklı olan ağrıyı ve yüzün şişliğini azaltmayı arzu eden kişilerin belirli aralıklarla tuzlu su ile gargara yapmaları fayda sağlar. Bunun yanı sıra hem yüzdeki şişkinliğe hem de apsesinin bulunduğu bölgeye soğuk kompleks yapmak da şişkinliği ve ağrıyı azaltıcı etki ortaya koyacaktır.
Sabahları yüz şişmesinin en yaygın sebepleri arasında uyku pozisyonu yer alır. Bir diğer sebep ise aşırı tuza bağlı olarak vücudun su toplaması geliyor. Alerji ve regl dönemi de diğer nedenler arasındadır. Yüz üstü uyumak veya sağa sola doğru yan uyumak yüzün kırışmasına ve şişmesine neden olabiliyor.
Kanal tedavisi yaptıranların tedavi seansları arasında ağrı veya yüzde şişme gibi nadir şikayetleri olabilir. Bu tarz şikayetlerin kaynağı bakterilerin oluşturduğu reaksiyondur ve hekiminizin yapacağı pansumanlarla düzeltilir. Pansuman araları gereğinden fazla uzatılmamalıdır. Aksi takdirde yeni bakteriler oluşabilir.
Diş kökünün bitiminde kan damarlarının dişe giriş yapmasını sağlayan küçük bir delik bulunmaktadır. Bazen kanal tedavisi sırasında bu küçük delikten dişi çevreleyen dokuya ulaşabilir. Bu durumda çevreleyen doku enfekte olur ayrıca iltihaplanması da olasıdır.
Doğru yapılmayan kanal tedavisi sonrası bakteriler kök kanallarına yeniden girerek enfeksiyon oluşturabilir ve şiddetli ağrı meydana getirebilir. Diş üzerinde renk değişimleri gözlenebilir. Artan enfeksiyon sonrası dişte ve diş etlerinde şişlik oluşabilir. Apse oluşumuna bağlı olarak enfekte dişte akıntı oluşabilir.
Başarısız bir kanal tedavisi dişin kök ucunda şişlik, yemek sırasında ağrı, diş etinde kızarıklık ve sponton ağrı gibi belirtilerden anlaşılabilir. Başarısız bir şekilde yapılan kanal tedavisi yenilenebilir ve tekrar tedavi edilebilir.
Tedavi sırasında temizlenmeyen sinir dokusu kaldıysa, kök kanal dolgusunun ve üst dolgusunun yeterli yapılmadığı durumlarda kanal içerisine mikroorganizmaların sızmasıyla, tedavi sırasında perforasyon ya da kırıkların oluşmasıyla kök kanal tedavisinin başarısızlığından bahsedilir.
Kanal tedavisi öncesi ve sonrasında mutlaka antibiyotik kullanmak gerekir. DOĞRUSU: Kanal tedavisi yapılacak dişin özünün canlı olduğu durumlarda, kişinin genel bir sağlık problemi, sistemik bir hastalığı yoksa tedavi yapılmadan önce antibiyotik kullanmaya gerek duyulmaz.
Kanal tedavisinden sonra dişte kırılmalar meydana gelebilir. Bunun sebeplerinden biri pulpanın diş kanalından tamamen temizlenmesidir. Dişin nemini kaybetmesi ve kuruması sebebiyle diş kırıkları ortaya çıkabiliyor. Bu komplikasyonu önlemek amacıyla dişlere kuron kaplama yapılabiliyor.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Kanal tedavisi sonrası en az 2 saat soğuk veya sıcak gıdalardan uzak durulmalıdır. Yapılan tedavi iki üç gün içinde tam olarak oturacaktır. Bu sağlanana kadar sakız gibi dişe yapışabilen ve dişi zorlayan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca sert olup çiğneme sırasında dişi yoracak yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.
Bu süreç ortalama olarak 2 ila 3 hafta arasında sürebilir. Eğer ağrı kesiciyle geçmeyen herhangi bir ağrınız bulunuyorsa; hekiminizle bu noktada iletişime geçmek faydanıza olacaktır. Tek seans ya da çoklu seanslı tedavi olmasına göre de; ağrı durumu tekrar tekrar boy gösterebilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Dönem
Uygulama ertesinde diş ve ağız sağlığında bazı komplikasyonlar görülebilir. Yan etkiler arasında hafif ağrı, hassasiyet, şişlik, çene güçleri, diş eti kanaması ve hafif ısı kontrolü yer alabilir. Bu problemler genellikle birkaç gün içinde azalır ve tamamen yok olur.
Kanal tedavisinden bir hafta sonra tüm rahatsızlığınızın ve ağrılarınızın geçmesi beklenir. İşlemden sonra iyileşme süreciniz bir haftadan fazla sürerse kanal tedavisinin başarısız olduğu anlamına gelebilir. Enfeksiyon tamamen ortadan kalkmamış ya da dişinizde bulunan bir hasar tedavi sırasında fark edilmemiş olabilir.
İlk seansta dişin içerisine dolgu yaparken olduğu gibi bir kavite hazırlanır ve beyazlatma ilacı yerleştirilerek bu kavite geçici bir dolgu ile kapatılır. Yaklaşık 1 hafta sonra dişin rengi kontrol edilir. Yeterli diş beyazlaması sağlanmış ise işlem sonlandırılır.
Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez.
Tahmin edebileceğiniz üzere olarak sıcak bir gıda tüketmemeniz, sert, çıtır çıtır ve yapışkan yiyeceklerden kaçınmanız ve ağzınızın tedavi edilen tarafıyla yiyecekleri çiğnememeniz önerilir. Gıdaların kaygan, yumuşak, serin veya ılık yiyeceklerden oluşması en ideal çözümdür!
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Yüzde meydana gelen tombullaşma ve pembeleşmayi ciddiye almakta fayda var. Çünkü bu durum, beyin felci ve kalp krizi riskini de beraberinde getiren Cushing sendromunun bir işareti olabilir.
Soğuk su: Göz kapağı şişmelerinde gözün ve çevresinin soğuk su ile yıkanması ya da kompres yapılması şişliğin inmesini sağlar. Bu yöntem ile gözdeki şişliğin giderilmesine yardımcı olmak için bir havlunun içerisine buz koyarak ve göze soğuk kompres uygulayarak şişliğin inmesini sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri