Anne adayının vücudunda oluşan hormonal ve fiziksel değişimlere bağlı olarak iştahın kapanması, son derece normaldir. Ayrıca bu dönemde görülen ve gebelik belirtileri arasında yer alan kabızlık, mide bulantısı ve kusma da iştah kaybına yol açabilir.
Genelde gebeliğin en rahat geçen dönemidir gebeliğin balayı da denebilir . İlk üç ayda görülen bulantı, kusma, iştahsızlık, halsizlik gibi problemler geride kalmıştır. Vücudunuz gebeliğe uyum sağlamıştır. Bu rahatlama, anne adayında iştah artışı ile beraber gıdalara ilgiyi arttırabilir.
Gebelikte iştahsızlık, ilk üç aylık dönem olan birinci trimesterda sıklıkla meydana gelir. Vücutta hormonal ve fiziksel değişimlere bağlı olarak iştah kapanması bu dönemlerde gayet normaldir. Aynı zamanda kabızlık, mide bulantısı ve kusma da iştahsızlığa neden olur.
Ayrıca, hamilelik ve adet öncesi yaşanan belirtilerin birbirine benzeyebileceğinden, bu iki durum birbiriyle karıştırılabilir. En yaygın görülen belirtiler mide bulantısı, koku hassasiyeti, iştah kaybı, hassas göğüsler ve sık idrara çıkma olarak sıralanabilir.
İştahsızlık çoğunlukla fizyolojik nedenlerden kaynaklansa da psikolojik nedenler de büyük ölçüde iştahsızlığa yol açabilir. Stres ve can sıkıntısı iştahla bağlantılıdır ve stresli durumlarda kişilerde yemek yeme alışkanlığının değişmesine yol açar.
İlgili 32 soru bulundu
Tatlı bir içecek olarak ayva kompostosunun iştah açıcı niteliklerinden yararlanılabilir. Meyve olarak portakal, greyfurt, kayısı gibi meyveler tüketilebilir. Havuç içeren yemeklerin yanı sıra domates ve enginar içeren yemekler de iştah açıcıdır. Kişinin ağız tadına uygun baharatlar yeme isteğini artırır.
Baş dönmesi, enerji kaybı, uyku bozuklukları ve stres gibi faktörler de halsizliği artırır. Ayrıca, bazı kişilerde vertigo nedeniyle iştah kaybı veya iştahsızlık ortaya çıkabilir. Baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi semptomlar iştahı etkileyerek kişilerin yemek yeme isteğini kaybetmesine neden olur.
Hamilelikte iştahsızlık, gebeliğin ilk üç aylık dönemi olan birinci trimesterda yaygın olarak görülür. Anne adayının vücudunda oluşan hormonal ve fiziksel değişimlere bağlı olarak iştahın kapanması, son derece normaldir.
Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir. Diğer gebelik semptomları şöyle sıralanabilir: Mide bulantısı ve kusma.
İştahsızlık özellikle hamileliğin ilk 3 aylık döneminde sık karşılaşılan bir durumdur. 17 hafta hamilelikte iştahsızlık genellikle çok yaşanmamaktadır. Genellikle bu dönemde anne adayının iştahı eski haline dönmektedir.
Normal şartlarda gebeliğin 16. haftasından itibaren düzelmeye başlar. Ancak her anne adayı farklı süreçler yaşadığından 6. ayında bile mide bulantısı yaşayanlar vardır. Hatta bazı gebelerde bu süreç doğuma kadar da sürebilmektedir.
İştah artışı gebeliğin 2. trimesterin döneminde yani 3. ayın sonundan 6. ayın sonuna kadar olan dönemde gözlenmektedir. Anne adaylarının bu dönemde iştahları oldukça açılmıştır. İlk 3 ayda nasıl yemeklerden tiksiniyor ise bu dönemdede tam tersi olarak çok yemek yiyebiliyorlar.
5. ayın içerisinde olan annemizin o ay içerisinde haftada yarım kilodan toplamda 2 kilo alması beklenir. Annemiz 20 haftalık gebeliğin sonunda gebeliğin başından beri ortalama olarak toplamda 4,5 kilo civarında kilo almış olmalıdır. Hamilelik boyunca toplam kilo alımı ortalama 11 – 14 kilo aralığında olmalıdır.
Gebeliğin doğal seyrinde oluşan hormonal değişiklikler, mide bulantıları ve reflü gibi nedenler; anne adaylarında midede yanma ve kazıntı, sık acıkma hissi veya sürekli atıştırma isteği uyandırabilir. Bu durum da kilo alımına neden olur.
Üç aylık dönemlerde ortalama kilo artışı nasıl olmalıdır? - 1'inci Trimester: Toplam 900 gram – 1.8 kilogram. - 2'nci Trimester: 4-6 ay arasında 500 gram/hafta olmak üzere toplam 5-6 kilogram. - 3'üncü Trimester: Yaklaşık 500 gram/hafta üzerinden toplam 3-5 kilogram.
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
Örneğin ilk 3 ayda aile, arkadaş ve partner desteğinin azlığının düşük riskini arttırdığı görülmüştür. Yani nazar değer de düşük olur diye bu haberi paylaşmamak bilakis düşük riskini arttırabilir.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Vücut tipine göre hamilelikte karın sertleşmesi farkı olabilir. Zayıf ve ince vücut yapısı olan anne adaylarında gebeliğin erken döneminde sertleşme görülür. Kilolu anne adaylarında ise üçüncü trimester sonrası bu sorunlar ortaya çıkmaya başlar.
Gebeliğin ilk 3 ayında anne adaylarının bulantısı çok olduğundan dolayı, iştahları çok açık değildir. Yedikleri her şeyden mideleri bulanır ve yediklerinin nerdeyse hepsini çıkartırlar. Bunun için anne adayları ilk 3 ay bittiği zaman rahata kavuşurlar ve bulantılar bittiğinden iştahta da artış gözlemlenir.
Hamilelikte ilk trimester'de görülen karın ağrısı düşüklerde sancılı adet dönemlerindeki ağrılara benzer bir özellik gösterebilir. Genellikle bel ve karın bölgesinde oluşur. Kanama ile birlikte gelebilir. Düşükler ikinci trimester'de de yaşanabilir.
Gebeliğin ilk aylarında mide bulantısı, uykusuzluk, stres; doğuma hazırlıkta ise artan progesteron, östrojen gibi hormonlar, düşük kan basıncı, kilo, bebeğin besin ihtiyacının artması gebelikte halsizlik oluşmasına yol açan temel etkenlerdir.
B VİTAMİNİ: İştahsızlık, kalp çarpıntısı, kas zayıflığı, ellerde uyuşma varsa ve sık sık depresyon geçiriyorsanız B vitamini eksikliği var demektir. Yulaf ezmesi, kepek ekmeği ve pirinç mamulleri yiyin.
Sürekli yorgunluk hissinin birçok sebebi olabilmektedir. Anemi, tiroit hastalıkları, kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, metabolik hastalıklar, kanser, uyku bozuklukları, depresyon ve stres sonucu sürekli yorgunluk hissi görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri