Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Bunun sebebi, kalp atım hızının artması, kan hacminin artması ve tüm vücuttaki damarlarda, kan akımına karşı direncin azalmasıdır. Kalp atım hızı istirahatta ortalama dakikada 10 atım artar. Büyüyen rahmin etkisiyle, ortalama 4 cm yukarı itilen diyafram, kalbi sola ve yukarı doğru ittirerek, kalbin aksını değiştirir.
Hamileliğin 7-9. haftaları arasında tüm vücut birlikte zıplama şeklinde hareket eder. Omurgadaki nöronların gelişimi ile 9. haftadan itibaren kol, bacak ve vücut ayrı ayrı hareket edebilir. 11. hamilelik haftasından itibaren ağzını açabilir ve parmağını emebilir.
Embriyonun ilk hareketleri kendiliğinden seğirme şeklinde ve refleks hareketlerdir. Bu haftada bebeğin ağız kenarına hafifçe dokunulduğunda, refleks olarak başını çekecektir. Gövdesini de kendi ekseninde hareket ettirmesi sık yaptığı hareketlerdendir.
İlk gebelikte genellikle 18. haftadan sonra, ikinci gebelikte ise 15-16. haftadan sonra bebek hareketleri hissedilir. İlk hareketler seyirme gibidir, bebek büyüdükçe daha belirgin olur. Annelerin yorulması, üzüntülü ortamlarda bulunması veya öğün atlamaları bebek hareketlerinin az algılanmasına yol açar.
İlgili 43 soru bulundu
Hamileliğin 7 ve 9. haftaları arasında bebeğin anne karnındaki hareketleri bütün vücut ile birlikte zıplama şeklinde hareket eder.
Anne karnında gelişen bebeğin ilk oluşan duyusu “dokunma duyusudur”. Bebek daha 7 buçuk haftalık iken dokunma duyusuyla hissetmeye başlar.
İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebilir. Bebek hareketleri, ilk hissedildiğinde, kelebek kanat çırpıyor gibi, bağırsak gazı rahatsız ediyormuş gibi ya da patlayan mısır gibi hafif hareketler olarak algılanacaktır.
Gebelikte Bebeğin Vajinaya Vurması
Bu nedenle bebeğin kasıkta hareket etmesi ya da bebek hareketlerini pelvik tabanda veya vajinada hissetmek oldukça doğaldır.
Gebelik döneminin 4. Ayından itibaren başlayan, karnınızdaki miniğin sizi tekmelemesi, olması gereken ve çok doğal sürecin bir parçasıdır. Bebekler anne karnında neden tekme atar sorusunun cevabını özetlememiz gerekirse; büyümekte ve gelişmekte olan yavrunuzun dış dünya ile iletişim kurmaya çalışır.
Bebeğin normal sınırlarda hareket etmesi yeterlidir, daha fazla hareket etmesi yada 2 saatte 10 defadan daha çok hareket etmesi bebek hakkında iyi yada kötü bir anlam ifade etmez. Anne yemek yediğinde ,tatlı yiyecek ve içecekler tükettiğinde bebek hareketlerinde artma olması sık rastlanılan bir durumdur.
Erkek çocuğa hamile olan anne adaylarının bebeğin hareketlerini, gebeliğin 15. haftasından itibaren hissetmeye başladıkları söyleniyor.
Erkek bebekler anne karnında çok daha az hareket edecektir. Özellikle de annelerin cildinin güzelleşmesine de çok dikkat edilmelidir. Erkek bebek bekleyen anne adayları çoğu zaman protein temelli yiyeceklere aşerme ihtiyacı duyarlar. Bu aşermeler sayesinde bebeğin cinsiyeti hakkında fikir sahibi de olunabilir.
Bebeklerin gebelik muayenesi sırasında kalp atışlar doppler ultrason ile sorunsuz olarak dinlenebilir. Ultrason anne karnına tutulduğunda bebeğin kalp atışları duyulur. Normal durumda bebeğin kalp atışları 6 haftalık muayenede duyulabilir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Gebelik sürecinde karın guruldamasının nedeni genellikle yemek yeme biçimidir. Anne adayları hızlı bir şekilde yemek yerken hava yutabilirler. Midede toplanan hava ise karın guruldaması yaratacaktır.
Bebek kanala doğru indiğinde karnınızın üst kısmında bir boşluk hissi meydana gelmektedir. Aşağıya doğru inişin gerçekleşmesiyle, akciğerlerinizdeki basınç azalacak ve daha kolay nefes alıp vermeye başlanacaktır. Vajinal akıntı miktarında artış gözlemlenebilmektedir. Mide yanması şikayetinde azalma görülmektedir.
Aşağı İnme / Bebeğin Yerleşmesi
Gebeliğin artık 37. haftalarına gelindiğinde bebek, anne karnında aşağı doğru pozisyon almış ve doğum kanalına doğru yönelmiştir. Aşağı inme durumu yaşandığında annenin karnında belirgin bir değişikliği olur ve bebeğin aşağı doğru indiği dışarıdan bakıldığında da anlaşılabilir.
Erkek bebekler daha hareketli olur, kız bebekler daha az hareketli olur, kesinlikle doğru değil.
Anne karnında bebekler uyurken hareketleri azalır bu nedenle bebek hareket sayımını uyanık olduğu zamanlarda uygulamak daha doğru sonuç verecektir.
Daha az kilo alırlar, daha az terlerler, daha az aş erirler ve daha az hormonel değişiklik yaşarlar. - Erkek bebeğe hamile kadınların uyku kalitesi, kız gebeliğine göre daha iyidir. Uyku sorunları pek yaşanmaz ve anne adayları daha çok, sol tarafına yatarak uyumayı tercih ederler.
Gebeli süresince anne ve bebek koordineli bir şekilde hayatlarını sürdürürler. Bebeğin, senden beslendiği için senin beslenmene göre hareket eder. Bebeğin açlık gösterdiğinde sen de açlık hissetmiş olacağın için yemek yeme refleksi dürtüsel olarak gelişir.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
9. haftadan itibaren bebek hıçkırabilir ve gürültüye tepki verebilir. 12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir. 5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri