Kalça, karın bölgesi ve memede meydana gelebilecek çatlaklar için düzenli olarak bu bölgelere badem yağı, kakao yağı veya çatlak kremleri sürülerek masaj yapılması önemlidir.
Cildinizi nemli tutun. Hamileliğinizin başından itibaren çatlak kremlerini kullanabilirsiniz. Kremler, deriye elastikiyet kazandırdığından oluşumları engellemeye yardımcıdır. Ancak bu tür kremler alınamıyorsa vitamin ve mineral içeren yağlarla, badem, shea ve kakao yağı gibi losyonları kullanabilirsiniz.
AVOKADO VE HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI İLE ÇATLAKLARDAN KORUNUN
Kakao yağı ve avokado yağı, özellikle karındaki çatlak oluşumuna çok iyi geliyor.
Gebeler için kullanımı güvenli olan yağlar ise; kakule, papatya, günlük, geranium, mandali- na, limon, melisa, lavanta, ylang ylang, yasemin, sandal ağacı, gül, çay ağacı, biberiye, sedir ağacı, okaliptus, bergamut, paçuli, turunç, selvi, portakal çiçeği yağlarıdır (7, 9-14).
Çatlaklar daha çok kuru ciltleri tercih eder. Bu nedenle anne adayının cildini çok iyi bir nemlendirici ürünle nemlendirmesi gerekmektedir. Aynı zamanda alınacak bol sıvı da cildin nem dengesini düzenlemede oldukça etkilidir. Hamilelik süresince hareketli olmalı hatta spor yapmakta çatlakları oluşumunu azaltır.
İlgili 34 soru bulundu
Hamilelik çatlaklarının oluşmaması için özellikle banyodan sonra karın bölgesine nemlendirici sürülmesi tavsiye edilir. Zeytinyağı sürmek de bu uygulamalardan birisidir.
Karın bölgesinde oluşan çatlaklar, genellikle gebeliğin 3.ayında başlar. 3.ay itibari ile de yavaş yavaş bu çatlaklar artar. 6.ayda ise karın bölgesinde derin çatlak oluşumu başlayabilir. Çünkü bu dönem de bağ dokusu daha da gerilir. Bunun sonucunda da kırmızı renkli çatlaklar oluşum gösterir.
Hamilelikte ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır çünkü bu koşullarda sarı kantaron kullanımına ilişkin bilimsel veri yoktur.
Kalça, karın bölgesi ve memede meydana gelebilecek çatlaklar için düzenli olarak bu bölgelere badem yağı, kakao yağı veya çatlak kremleri sürülerek masaj yapılması önemlidir. Ciltte meydana gelen renk değişiklikleri ve lekeler çoğunlukla kalıcı değildir ve doğumdan sonra geçerler.
Nemlendirici ve tazeleyici bir serum gibi kullanabileceğiniz bu yağı, aynı zamanda makyaj temizleyici olarak da tercih edebilirsiniz. Küçük bir pamuk ve az miktarda bebek yağı, makyajınızı en başarılı şekilde temizlemeniz için yeterlidir. Bebek yağı, cilt çatlaklarından şikayetçi olanlar için de kurtarıcı bir üründür.
Cilt bakım yağları arasında hyaluronik asit ya da bitkisel bir bileşen olan centella içeren ürünler çatlakların görünümünü azaltmada birebirdir. Bunun yanı sıra, hamile çatlakları için yağlar arasından sıkça tercih edilen argan yağıdır. Sıkça kullanılan bir başka yağ da, doğumdan sonra önerilen acıbadem yağıdır.
Karın çatlağı tedavisi dermatoloji doktorunun değerlendirmesi ile farklı yöntemlerle yapılabilir. Sıklıkla krem, lazer, mezoterapi ve plazma enerjisi yöntemleri kullanılmaktadır. Mezoterapi, çatlak tedavilerinde başarılı iyileşmeyi desteklemekte, etkili sonuçlar elde edilmektedir.
Nemlendiriciler arasında doğal ve etkili olan vazelin, gerginleşen cildi rahatlatmada adeta bir kurtarıcı niteliğinde. Özellikle karın ve göbek bölgesindeki gerilmeleri hızlı bir şekilde ortadan kaldıran vazelin, vücudun ihtiyaç duyduğu nem dengesini de karşılamaktadır.
Vücutta çatlak oluşumunun önüne geçmek için çatlak giderici krem ürünleri, hamilelik döneminin ardından, doğumun 3. ve 4. ayından itibaren kullanabilir. Hamilelik döneminde cilt ve vücut sağlığı için dikkat edilmesi gerekilen konulardan biri çatlak oluşumu olarak karşımıza çıkıyor.
İçeriğindeki doğal bitki özleri (Papatya, Biberiye, Kalendula, Lavanta Çiçeği), A ve E vitaminleri ile cilde ihtiyacı olan nemi sağlamaya, çatlak ve yara izi görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur. Hamilelik döneminde 4. ayın başlangıcından itibaren kullanılması tavsiye edilir. Paraben içermez.
Gebelikte hormon değişikliğine bağlı olarak karın, bacak, meme ucu ve diğer bölgelerde tüylenmede artış olur. Bu tüylenmelerden tıraşla kurtulmanın herhangi bir sakıncası olmaz.
Kabuklu görünüme sahip konak elle soyulmamalıdır, kabuklu yapı sık sık nemlendirilmelidir. Bunun için de bebe yağı, saf zeytinyağı ya da badem yağı kullanılabilir. Sorunlu bölgeye yağ sürülüp 1 saat bekletilir ve ardından bebe şampuanıyla yıkanıp temizlenilir.
Doğum Çatlaklarına İyi Gelen Bitkisel Yağlar
Eşit oranda kayısı yağı, kantaron yağı ve melisa yağını karıştırıp düzenli olarak göbek ve basen çevrenize sürebilirsiniz. Doğum sonrası karın çatlakları bitkisel tedavisi için ise, çilek yağı ve susam yağı karışımı tavsiye edilmektedir.
Gebelik döneminde Hindistan cevizi yağı sayesinde hamilelik çatlaklarını ortadan kalkabilir. Hindistan cevizi yağı troid bezinin düzgün çalışmasını sağlar. Hindistan cevizi yağı kalp ve damar hastalıklarında faydalıdır. Reflü başlangıcında mideye iyi gelir.
Aloe vera: Yerel-bölgesel olarak vücut çatlaklarına uygulanır. Bu yolla kullanımında gebeler üzerinde olası bir zararı bulunmamakta, ancak Aloe lateksi uterusu uyararak erken doğumu başlatacak veya düşüğe neden olabilecek antrakinonlar içerdiğinden gebelikte dâhilen kullanımından kaçınılmalıdır (2).
Selülit ve Çatlak Bakımı
Selülit ve çatlakların görünümünü azaltmaya yardımcı olan kantaron yağı, düzenli kullanımda etkisini gösteriyor. Etkilenen bölgelere doğrudan kantaron yağı uygulayıp masaj yaparak cilde yedirebilirsiniz.
Hamilelik çatlakları özellikle alt karın bölgesinde ayrıca kalçalarda, bacak ve kollar ile göğüslerde oluşur. Hamileliklerin yarısından fazlasında görülen ciltteki bu çatlaklar önce pembemsi-mor renkte çizgiler şeklinde görülür ve bazen de kaşıntı yapabilir. Zaman içerisinde ise bu renk beyaza dönebilir.
Yüzeysel damarda genişleme ile lenf hücrelerinin fazlalaşması, bölgede kırmızı çatlaklar meydana gelmesine neden olabilir. Kolajen liflerinin azalması ile birlikte bölge kendisini tedavi edemez. Halk arasında deri çatlağı olarak da bilinen bu rahatsızlık genellikle fazla gerilmeye bağlı olarak ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri