Bir çocuğu evlat edinen veya eşinin kendinden olmayan çocuklarına annelik yapan kadınlara üvey anne denir. Tanımlama amacıyla kullanılan bu terim çocuklar veya ebeveynler tarafından tercih edilmeyebilir. Bu durumda üvey olsun ya da olmasın ilgili şahıs, anne olarak adlandırılır.
Standart dilde üvey ana yerine üvey anne veya cici anne tercih edildiği gibi, sütana yerine de sütanne tercih edilir” (Sağol Yüksekkaya 2009: 602).
Cicianne 'üvey anne' ifadesi Türkçede yeni bir kullanımdır. Tahminen 20. yy.'ın başlarında ortaya çıkmıştır.
Üvey anne, bir kişinin babasıyla evlenen ve biyolojik annesi olmayan kadın. Mecaz olarak çocuğuna iyi davranmayan anne anlamında da kullanılır.
Bir çocuk, biyolojik veya evlat edinen ebeveynin yeni eşinin üvey kızı veya üvey oğlu olarak anılır ve eş ise çocuğun üvey ebeveyni (üvey baba veya üvey annesi) olarak anılır. Bir üvey ebeveyn çocuğun ebeveyninin eşidir ve biyolojik ebeveyni değildir, üvey baba erkek eş ve üvey anne kadın eştir.
İlgili 36 soru bulundu
2-Türk Medeni Kanununun 338/1. maddesine göre “Eşler, ergin olmayan üvey çocuklarına da özen ve ilgi göstermekle yükümlüdürler.” Tanık beyanlarına göre üvey çocuklarına özen ve ilgi göstermeyen davalı kadın boşanmaya neden olan hadiselerde tamamen kusurludur.
Üvey Çocuğun Miras Hakkı
Eşlerin önceki evliliklerinden olan çocukları, sonradan evlendikleri eşin mirasçısı olmaz. Yani üvey anne veya üvey babadan üvey çocuğa doğrudan miras geçmez. Üvey anne veya babadan ilk evlilikteki çocuğa miras geçmesi için önce eşin ölerek sağ kalan eşe miras bırakması gerekir.
Üvey evlatlar, resmiyette nüfus kütüğüne kayıtlı oldukları üvey annelerinin çocuğu görünmelerine rağmen gerçekte onun çocuğu değildirler. Bu durumda, İslâm miras hukukuna göre onun bıraktığı mala mirasçı olamazlar.
Kardeş tipleri
Aynı anababadan olanlara öz kardeş denir. Kısmen aynı kısmen farklı anababadan olanlar, ana bir kardeş (anaları aynı, babaları farklı) ya da baba bir kardeş (babaları aynı, anaları farklı) olarak adlandırılır. Farklı anababadan olanlara ise üvey kardeş denir.
dul bir kadın yeniden evlenirse bu kadının önceki kocasından olan çocukları, ikinci kocanın "üvey çocuğu" olur. ikinci kocanın başka kadından olma çocukları da sonradan evlendiği kadının üvey çocuğu olur. bu gibi çocuklara türkçe'de "üvey evlât" denir. tuluhan tekelioğlu belgeseli.
CİCİANNE KELİMESİNİN ANLAMI
Bazı çocukların, büyükannelerine veya o yaştaki kadın yakınlarına verdikleri ad. Üvey anne anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle cici anne şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Anneleri farklı, babaları aynı olan kardeşler üvey kardeş olur.
cici anne, bir üvey annenin iyimserleştirilmiş halidir. üvey annenin şekerli olanıdır, etraftaki insanlarca küçücük minicik halinizle kendisine tepkili olmayın diye, "üvey anne" değil "cici anne" denir, bir nevi telkindir.
Kayınvalide, kaynana, kayınanne, veya hanımanne; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin annesi için kullandığı sözcüktür.
bu durumda genelde teyze denir zaten.
Kayınpeder, kayınbaba veya kaynata; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin babası için kullandığı sözcüktür.
Buna göre, öz kardeş, ana baba bir kardeştir.
Evlilik yasası kardeşle, üvey kardeşle ve aynı soydan kişiyle evliliği yasaklar.
Bu açıdan kardeş ifadesini kullanmak yanlış anlamaya neden olabilir. Buna göre, senin de o kızımızın da anne ve babanız farklı olduğu için -başka bir engel yoksa- evlenmeniz helaldir, ikiniz de uygun görüyorsanız evlenebilirsiniz.
TMK 499 uyarınca, çocuğu olmayan kişinin ölümü halinde eş dışında mirasçı yoksa, eş mirasın tamamını alır. Mirasbırakanın kendi anne-babası hayattaysa, eşi ile birlikte anne-baba veya onların çocukları yani mirasbırakanın kardeşleri de mirasa hak kazanır. Kimse yoksa nene-dedesi veya çocukları mirasçı olurlar.
Çocuğu olmayan kadının mirası, kadın evli ise eşi ve diğer yakınları Türk Medeni Kanunu'na göre yasal mirasçılarıdır. 1. Derece mirasçısı (çocukları- torunları) bulunmayan kadının eşi ile birlikte 2. Derece mirasçısı olan anne, baba ve kardeşleri mirastan paylarını alabilmektedir.
Çocukların üvey annesinin miras paylaşımında herhangi bir dezavantajı bulunmaz. Yine verilen detaylara göre ona miras sağ kalan eş kontenjanından düşer. Üvey anne ile miras paylaştırılıyorsa babanın tüm mirasının dörtte birlik kısmı onun olur. Kalan bölüm ise çocuklar arasında eşit paylarla paylaştırılır.
Burada üvey annenin vefatı sonrasında eşinin hayatta olup olmadığına bakılır. Eş hayattaysa mirasının bir kısmı eşe kalacaktır. Eş hayatta değilse o zaman mirasın tamamı üvey annenin alt soyu olmadığı için anne ve babasına kalır. Anne ve baba hayatta değilse yasal mirasçılar üvey annenin kardeşleri olurlar.
Miras hukuku üvey anne konusu miras ilgili merak edilen konulardan biridir. Miras hukukuna göre üvey anne mirasbırakanla ölüm anında resmi olarak evli ise mirastan alacağı pay yine dörtte bir orandır...
Ölen eşten kalan mirasın dörtte biri ikinci eşe verilir. Burada dikkat edilecek husus, ikinci evlilikte, evlilik süresi boyunca edinilmiş olan mallar üzerinde miras hakkının olmasıdır. Sağ kalan eş miras bırakanın diğer mirasçıları ile hukuken belirlenmiş oranlarda mirastan pay alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri