Karnın belirginleştiği 20-23. haftalardan itibaren kaşıntı hissi iyice hissedilmeye başlar ve bu gayet normaldir. Göğüs ve karın bölgesinde oluşan çatlaklar da zaman zaman kaşıntıya neden olabilir.
Hamilelikte Kaşıntı En Çok Hangi Dönemde Olur? Gebelikte kaşıntı gebeliğin her döneminde görülebileceği gibi çoğunlukla karnın büyüdüğü gebenin kilo aldığı dönem olan son trimesterde ortaya çıkar. Her kadının vücudu ve vücut reaksiyonu aynı değildir.
Puppp(Gebeliğin Kaşıntılı Ürtiker Papül Ve Plakları)
Genellikle ilk gebelikte görülen ve özellikle 35. gebelik haftasında ortaya çıkan , en sık görülen gebelikte kaşıntı nedeni olan durumdur. Sıklıkla ilk gebelikte ortaya çıkar ve sonraki gebeliklerde pek görülmez.
Kaşıntı tüm vücutta olabileceği gibi karın bölgesi, ayaklar ve avuç içlerinde daha yaygın ve yoğun hissedilebilir. Ayrıca idrar renginde koyulaşma, gaita (dışkı) renginde açılma, gözlerin veya derinin sarı renge dönüşmesi de gözlemlenebilir.
Kaşıntı genellikle erken gebelik belirtisi olarak kabul edilmez. Aslında, birçok döküntü tipi genellikle sadece hamilelikte ortaya çıkar ve bazıları bebeğiniz doğana kadar düzelmeyebilir. Bununla birlikte, hamileliğiniz sırasında yoğun veya uzun süreli kaşıntı ortaya çıktığında, doktorunuza bildirilmesi gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Genellikle hormon artışı ve koku hassasiyeti sebebiyle mide bulantısı hamileliğin erken dönemi kabul edilen 4 ila 8. haftalar arasında görülebiliyor. Normal şartlarda gebeliğin 16. haftasından itibaren düzelmeye başlar. Ancak her anne adayı farklı süreçler yaşadığından 6. ayında bile mide bulantısı yaşayanlar vardır.
Hamilelik süresince vajinal kaşıntı ortaya çıkabilir. Vajinal kaşıntının ise bazı nedenleri bulunmaktadır. Genellikle hamileliğin gelişim sürecinde meydana gelen olaylar vajinal kaşıntıyı tetikler. Özellikle kilo alımı ve göğüz şişliklerinden dolayı vajinal kaşıntı ortaya çıkabilir.
Gebelik kolestazı, çok sık görülmemek ile birlikte anne adaylarında yaygın kaşıntı şikayetiyle ortaya çıkmaktadır. Bebeğe ciddi zararlar verebilen gebelik kolestazı, genellikle gebeliğin son 6 ayında görülmektedir.
Vajina bölgesi çok hassas bir bölgedir. Bu bölgede öncelikle PH değerlerinde bir değişim olması ya da tahriş oluşması sonucunda öncelikle kaşıntı görülür.
Bu hormonların artışı da anne adayının vajinasında ağrı hissetmesine neden olabilir. Gebeliğin ilk haftalarında, gebeliğin rahim iç duvarına yerleşmeye çalışmasından ötürü bölgede ağrı hissedilebilir. Ayrıca gebeliğin son 3 ayında, anne karnındaki bebeğin büyümesine bağlı olarak vajinaya binen yük artar.
Hamileliğin özellikle son 3 ayında ortaya çıkan kaşıntılar gebelik sarılığının işareti olabiliyor. Genetik ve hormonal nedenlerden kaynaklanabilen gebelik sarılığı kontrol altına alınmazsa anne adayında ciddi karaciğer hasarına yol açabiliyor.
Gebelik kolestazı; yalnızca gebelik dönemine özgü, vücuttaki safra yollarının işlevindeki bozukluk nedeniyle kandaki safra asit miktarındaki artışa bağlı olarak çeşitli şikayetlerin ortaya çıkmasıdır. Bu şikayetlerin başında ise ciltte döküntü ve kızarıklık olmadan kaşıntı yaşanması gelir.
Hamilelik belirtileri akıntı şeklinde kendini belli edebilir. Özellikle ilk 3 haftada vajinadan beyaz yapışkan sıvı gelebilir. Bu vücudun kendini hamileliğe hazırladığının bir göstergesidir. Ancak akıntı dışında vajinada kaşıntı ve yanma varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Cilt esnek bir yapıya sahiptir. Hamilelik döneminde büyüyen karın ve memeler ekstra bir esnemeye neden olur ve cilt gerilir. Bu gerilme nedeniyle cilt nem kaybeder ve kaşınma ihtiyacı duyulur. Karnın belirginleştiği 20-23. haftalardan itibaren kaşıntı hissi iyice hissedilmeye başlar ve bu gayet normaldir.
Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir. Bunun dışında regl kanamasına benzemeyen ve az az gelen kanamalar da erken dönem hamileliğin belirgin bir belirtisidir.
Hamilelikte vajina şişmesi görülebilir.
Gebelikte ince, beyaz ve hemen hemen kokusuz akıntı normal olarak değerlendirilir. Gebelik ilerledikçe akıntı miktarında artış olur. Adet öncesi dönemde oluşan akıntıdan daha ağır olur. Gebelik devam ederken artan öströjen oranı pelvik bölgeye kan akışını arttırır.
Özellikle hamileliğin üçüncü ayından sonra annede iştah artışı, sürekli açlık hissi gibi etkiler baş gösterebiliyor. Sağlıklı hamilelik geçirmek isteyen anne adaylarının gebelikte beslenme düzenini çok iyi bir şekilde yönetmesi gerekiyor.
Dolaptaki o bitter çikolatayı yemeden duramıyorsanız, aşerme periyoduna girmişsiniz demektir. Başlangıç zamanıyla ilgili keskin bir çerçeve çizilemeyen gebelikte aşerme, genellikle 7 ila 16'ncı haftalar arasında kendini gösterir. Hamilelikte aşerme 4'üncü aydan itibaren kesilmektedir.
Bazı kadınlarda ise bu durum tam aksi şekilde gerçekleşir. Yani özetle bir kadın yumurtlaması gerçekleşip hamile kaldıktan sonra da adet olmaya devam edebilir. Yine de hamileyken adet olmak istisnai bir durumdur.
Yani genel olarak ilişkiden 1 ila 3 gün içerisinde kişi hamile kalır. Bu durum genel olarak 3. gün gerçekleşir. Daha sonra hamilelik belirtileri ise ikinci haftadan itibaren fiziksel ve testler üzerinden kendisini göstermeye başlar.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin nedeni döllenmeden sonra, anne kanında beta hCG, östrojen ve progesteron hormonlarının artmaya başlamasıdır.
“3 günde hamilelik belirtileri olur mu?” diye merak ediyorsanız vakit kaybetmeden hamilelik testi yapmalısınız. Ancak idrar ile yapılan test kitinin bazı durumlarda 3 günlük hamileliği gösteremeyeceğini de bilmelisiniz. Bu durumda sağlık ocağında kan testi yaptırarak en doğru sonucu öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri