İşletme aktifinde kayıtlı olan varlıkların ekonomik değerleri zaman içinde düşer. Düşen bu ekonomik değer hesaplanarak kayıt altına alınır ve gider yazılır.
VUK'nun 320. Maddesinde ise “Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar.” hükmü yer almaktadır: Bu hükümden de anlaşılacağı üzere yılın son günü aktife girmiş olsa dahi bir iktisadi kıymet için (binek otomobilleri hariç) o yıl bir tam yıllık amortisman ayrılması söz konusu olacaktır.
Amortisman, bir varlığın maliyetinin zaman içinde yaygın bir şekilde dağıtılmasıdır. Bir varlığın maliyeti, genellikle satın alma fiyatı ve varlığın kullanım süresi dikkate alınarak belirlenir. Amortisman süresi, bir varlığın tahmini ekonomik ömrüne dayanarak belirlenen bir süredir.
Örnek: Bir işletmenin KDV %18 hariç olmak üzere ederi 100 TL olan bir demirbaş edindiğini ve bu demirbaşın 5 yıllık ekonomik ömrü olduğunu varsayalım; İlk yıl: 100 / 5 x 2 = 40 TL olarak giderleştirilir. İkinci yıl: (100 – 40) = 60 / 5 x 2 = 24 TL olarak giderleştirilir.
İlgili 21 soru bulundu
2018 yılında satın alınan ve amortisman ömrü 5 yıl olan bir demirbaşın amortismana tabi tutulacağı yıllar, 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarıdır. Söz konusu 5 yıl içinde ayrılmayan veya eksik ayrılan amortismanın 2023 ve izleyen yıllarda ayrılması mümkün değildir.
Kurumlar Vergisi Kanunu Açısından Amortisman İşlemleri. KVK da G V K'na benzer şekilde, amortismanları bir gider unsuru olması açısından ele almakta ve kurum kazançlarının tespitinde matrahtan indirilebilecek giderler arasında kabul etmektedir.
Bu yaklaşım doğrultusunda amortisman, bir dönemden daha fazla süre kendisinden yararlanılacak bir maddi duran varlığın elde etme maliyetinin söz konusu varlığın faydalı ömrü boyunca dağıtılarak her dönem sadece o döneme isabet eden payının gider olarak muhasebeleştirilmesidir (Büyükmirza, 2019: 66).
Amortisman oranı, varlığın KDV hariç satın alma bedelinin ekonomik ömrüne bölünmesiyle bulunur. Bulunan amortisman oranı duran varlığın KDV hariç satın alma bedeli ile çarpılarak varlığın ekonomik ömrü süresince her yıl eşit olarak ayrılacak amortisman tutarı hesaplanır.
İşletmeniz uzun süreli kullanım için bir mal satın aldığında, amortisman adı verilen yıpranma payı sayesinde malın maliyetini birkaç yıla yayarak kesinti yapabilirsiniz. Vergi Usul Kanunu, bu tür malları (araçlar, makineler, ekipman ve mobilya gibi) maddi varlıklar olarak adlandırır.
Maddi değeri olan duran varlıkların yıllık aşınma ve yıpranma oranın hesaplanıp gider olarak belirlenmesine amortisman denir. Taşınmazlar ve altyapı (tesisat, yol vb) gibi maddi duran varlıkları kapsar. Çoğunlukla yıllık amortisman değeri olarak hesaplanır ve hesap defterinin gider hanesine işlenir.
En çok kullanılan üç çeşit amortisman yöntemi vardır. Bu amortismanlar; normal (eşit tutarlı) amortisman yöntemi, azalmakta olan bakiyeler yöntemi ve fevkalade amortisman yöntemidir. Amortisman Nedir? Amortisman terimi duran varlıkların yıpranma, aşınma ya da eskime payını ifade etmektedir.
2023 yılı amortisman sınırı nedir? Amortisman sınırı, her yıl VUK kapsamında KDV hariç tutarlar dikkate alınarak- belirleniyor. 2023 yılı için belirlenmiş olan amortisman alt sınırı 4.440 TL'dir. Bu değerin üstündeki mal veya varlıklar için amortisman uygulanabiliyor.
Amortisman ayrılmaması, amortisman süresini uzatmaz. Maliye İdaresi, amortisman ayrılmadığı takdirde ilgili yıla ait amortisman hakkının kaybolacağı ve düzeltme yoluyla da bu hakkın kullanılamayacağı görüşündedir. İlgili yıllarında ayrılmamış amortismanlar kullanım ömrünün son yılında topluca ayrılıp gider yazılamaz.
Literatürde sabit maliyetlerden biri olarak kabul edilen amortisman giderleri, Uluslararası Muhasebe Standartları'ndan 16'ncısı olan Maddi Duran Varlıklar Standardı ile getirilen üretim miktarı yöntemi kullanıldığında değişken gider olarak nitelendirilmelidir.
Amortisman Neden Ayrılır? Amortisman ayrılmasının en önemli sebebi işletmenin yıpranan maldan doğan zararını karşılamaktır. Amortisman sayesinde ürünün kullanılmak suretiyle sağladığı gelir ve zamanla gerçekleşen yıpranma ile değer kaybının maliyeti eşitlenmiş olur.
Kanun hükmüne göre yenilenen lastik yeni bir tertibat olmadığından ve aracın değerini devamlı olarak artıran bir nitelik taşımadığından, lastik normal bir bakım gideri niteliğinde bulunduğundan değeri ne olursa olsun aracın maliyet bedeline eklenmemeli ve doğrudan gider kaydedilmelidir.
Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğine göre haklar yararlanma süreleri içinde, yararlanma süreleri belli değilse beş yıllık sürede eşit taksitlerle itfa olunarak yok edilir. 333 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel tebliği ekinde ise haklar için amortisman süresi 15 yıl olarak belirlenmiştir.
Amortismanın şirketler için birçok faydası vardır. Amortisman sayesinde duran varlığın aşınma payı doğru bir şekilde kaydedilir. Bu da işletmelerin plan yapabilmesine yardımcı olur. Amortisman sayesinde varlığın maliyeti çok daha doğru şekilde anlaşılabilir.
Amortisman süresi, satın alınan konutun kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının kaç yıl içinde geri kazanılabileceğinin hesaplanmasıdır. Mesela 200.000 TL'lik bir ev 1.000 TL kira ile 200 ay içinde amorti edildi, yani 16,5 yılda kendini geri kazandı.
2023 yılı Demirbaş ve Amortisman Sınırı 4.400 TL olarak açıklandı, amortisman sınırı KDV Hariç tutarlar dikkate alınarak uygulanmaktadır.
Şirketlerde gider gösterme, işletme sahiplerinin birtakım avantajlardan faydalanmasına imkân tanır. Bunların başında Katma Değer Vergisi (KDV) ödemeleri gelir. Şirket masraflarının gider olarak gösterilmesi, işletme sahiplerini her üründe geçerli olan KDV tutarlarını ödemekten kurtarır.
Üretim Giderleri: Mamul ve hizmet üretiminin yapılabilmesi ile ilgili olarak ortaya çıkan; ilk madde ve malzeme, işçilik, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, amortisman gibi tüm giderler bu gruba girer.
Fiş ile Sağlık Gideri Kabul Edilmez.
1-Eczanelere ödediğiniz ilaç bedeli karşılığında aldığınız yazar kasa fişleri “tevsik edilecek belge” olarak kabul edilmemekte olup söz konusu harcamaların fatura ile tevsiki gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri