Hamilelikte Memede Renk Değişimi Ne Zaman Olur? Özellikle gebeliğin ilk aylarında meme yüzeyindeki damarlar belirginleşir ve renkleri daha koyu bir hale gelir. Meme ucunun çevresindeki kahverengi alanın koyulaşması da yine ilk aylarda gerçekleşir.
Gebelikte 4. Haftadan itibaren meme başında ve çevresindeki kahverengi alanda (areola da) koyulaşma başlar. 1961 yılında İstanbul'da doğan Prof. Dr.
GEBELİKTE 3. AY
– Göğüslerde dolgunluk, hassasiyet, göğüs ucunda koyulaşma görülür ve mavi damarlar görünür hale gelir.
Göğüs uçları da hamilelik süresi içerisinde büyür, hassaslaşır ve renginde koyulaşma olur. Göğüs uçlarından hamilelik döneminde az miktarda süt gelebilir. Kolostrum şeklinde ifade edilen bu başlangıç sütü, berrak veya sarımsı renkte olur. Göğüs uçlarından kanlı sıvı gelmesi normal değildir.
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
İlgili 41 soru bulundu
Hamilelikte Ne Tür Göğüs Değişikliği Bekleyebilirim? Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelik belirtileri arasındadır. Göğüs ucunun etrafında yer alan areola denilen bu koyu renkli bölgede, gebeliğin oluşması ile beraber daha fazla koyulaşarak genişleyecektir. Ayrıca bu doku pütürlü bir hal alabilir.
Ergenlik Döneminde Meme Gelişimi
Önce meme dokusu areola altında tomurcuklanarak büyür. Daha sonra areola genişler ve areola altında meme dokusu büyür ve yağ dokusu artar. Böylece areola ve meme başı meme dokusu üzerinde ikinci bir kabarıklık oluşturur.
Meme başlarının koyulaşması: Hamilelikle birlikte vücutta değişen hormon seviyeleri sebebiyle meme başlarının çevresindeki dairesel bölgeler daha da koyulaşıp genişleyebilir. Hassas göğüs ve göğüs uçları: Ağrılı, sızlayan, şişmiş ve hassas göğüsler hamileliğin ilk belirtilerindendir.
Göğüslerden Sıvı Gelmesi: Altıncı aydan sonra göğüslerden kolostrum (ilk süt) denen yoğun bir sıvı gelebilir. Bu, bebeğin ilk günlerde ihtiyaç duyduğu besinleri içeren ilk süttür. Bu sütü sadece kurulamak yeterlidir.
Cilt esnek bir yapıya sahiptir. Hamilelik döneminde büyüyen karın ve memeler ekstra bir esnemeye neden olur ve cilt gerilir. Bu gerilme nedeniyle cilt nem kaybeder ve kaşınma ihtiyacı duyulur. Karnın belirginleştiği 20-23. haftalardan itibaren kaşıntı hissi iyice hissedilmeye başlar ve bu gayet normaldir.
Hamilelik belirtileri ilk ne zaman görülmeye başlar? Yorgunluk, mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet gibi erken hamilelik belirtileri yumurtanın döllenmesinden bir hafta sonra başlar.
Yaş ilerledikçe, cilt ve doku elastikiyeti doğal olarak azalır. Bu durum memede yumuşamaya yol açabilir. Hamilelik ve emzirme sırasında meme dokusu genişler ve sıkılık kaybı yaşanabilir. Emzirme sonrası dönemde meme dokusu daha yumuşak hale gelebilir.
Anne adayları hamilelik sürecinde karınlarının nasıl görüneceğini merak etmektedir. 26 haftalık gebelikte anne adayının karnı büyümeye devam eder. Anne adayına dışarıdan bakıldığı zaman gebelik rahatlıkla fark edilmektedir.
Gebeliğin 4. Ayından itibaren oluşmaya başlayan nadirende 1. Ayında oluşmaya başlayan göbek çizgisi Linea Nigra olarak adlandırılır. Kadınların %70 inden fazlasında oluşur.
Hamilelik hormonları ile birlikte göğüslere olan kan akışının artması ile memeler kan toplamaya başlar. Bu durum memelerdeki damarların daha belirgin hale gelmesine neden olur. Mide bulantısı: Hamilelik belirtisi denildiğinde ilk akla gelen semptomlardan biri de mide bulantısıdır.
Koyu renkli olan bu halkanın büyüklüğü ve rengi kişiden kişiye değişmektedir. Areola halkasında çeşitli sebepler dolayısıyla oluşan renk kaybı veya halkalardaki eşitsizlikleri kalıcı makyajla düzeltmek mümkündür. Bunun için areola halkasının içine doğal pigmentler enjekte edilerek bu alanın renklendirilmesi sağlanır.
Eğer stresten uzaklaşabilir ve beslenmenize önem verirseniz; memeden gelen sütün miktarı beklenenden daha iyi olabilir. Ancak öyle bir zaman olur ki; gebelik şüphesi olmadan ya da doğum yapmadan memeden süt gelmesi durumu yaşanır. Uzmanlar bu durumun araştırılmasını önerir.
Hamilelikte en sık karşılaşılan sorunlar; sabah bulantısı ve kusmalar, artmış tükürük salınımı, sık idrara çıkma, idrar kaçırma, bel ve sırt ağrıları, baş ağrısı, karın ağrısı, mide yanması, kramplar, varis, ödem, şişkinlik ve kabızlıktır.
Gebelik döneminin sonunda ya da emzirme sürecinde, memeden süt gelmesi doğal kabul edilir ancak hamilelik dışı dönemlerde memeden süt gelmesi fizyolojik, farmakolojik nedenlerden ya da hipofiz adenomlarından kaynaklanır. Galaktore çoğunlukla kadınlarda görülse de bazı erkeklerde de memeden süt gelme sorununa rastlanır.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Mide bulantısı, hamileliğin erken belirtilerinden biri olsa da ilk üç aylık dönemde, bazen daha uzun süren periyotlarda görülebilir. Sağlıklı bir hamileliğin belirtisi olarak kabul edilir ve sabah erken saatler başta olmak üzere gece de dahil günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir.
Adet olmadan önce göğüslerinizde hissettiğiniz ağrının daha fazlasını duyarsanız; bu hamile olduğunuzun bir belirtisi olabilir. Hamilelik hormonlarıyla birlikte göğüslerde kan akışı artar ve meme uçlarında karıncalanma gibi bir his olabilir. Karıncalanma da hamileliğin ilk belirtilerindendir.
Kızlarda ergenlik sıklıkla meme tomurcuklanması ile başlar. Tomurcuklanma tek taraflı olabildiği gibi iki taraflı da başlayabilir. Bazen gözle rahat gözlenmeyebilir ve ele meme dokusuna dokunulduğunda bir şişkinlik hissedilir.
Bazı durumlarda meme uçları içeriye doğru çökmüş olabilir ki bu duruma literatürde “Inverted Nipple” adı verilmektedir. Doğumdan ve emzirme döneminin ardından meme uçları çoğu zaman daha geniş bir biçim alır ve renginde koyulaşma meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri