İlk üç ayda, bebeğin sağlıklı gelişimi için ekstra kalori alımına ihtiyaç duyulmaz. İkinci üç ayda, bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için “ek olarak 300-350 kalori” tüketilmesi tavsiye edilir. Son üç ayda, anne adayının hamilelik dönemi dikkate alınarak normal döneme göre 400-450 ekstra kalori alması önerilir.
3. ay itibari ile hamilelikte beslenme bebeğin gelişimi ve anne adayının sağlığı için büyük önem taşır. Gebeliğin bu sürecinden itibaren günlük alınması gereken enerji 2200 kalori düzeylerine çıkartılmalıdır. Yani beslenme düzeyi arttırılmalı 3 ana öğüne ilaveten 3 ara öğün de yapılmalıdır.
Gebelikte günde 2-3 litre kadar su içmek, uzun açlıklar yaşamamak, öğün atlamamak 3 ana ve 3 ara öğün yapmak başlıca kurallardır. Özellikle güne besleyici bir kahvaltı ile başlamak çok önemlidir.
Hamilelikte gereğinden fazla tüketilmeleri sorun oluşturur! Hamilelikte karbonhidratların aşırı tüketimi, annede aşırı yağ depolanması yani gereksiz kilo artışına, yüksek tansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları riskinde artışa ve zor doğum gibi sorunlara yol açabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Bunlar arasında kuru baklagiller, kuru meyveler, tahıllar, sebzeler, meyveler, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, peynir, yumurta, balık ve bitkisel yağlar bulunmaktadır. Ayrıca hamile kadınların, özellikle folik asit içeren kırmızı et, tavuk, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi besinleri de tüketmesi tavsiye edilir.
Anne sütünün yapımı için meme dokusunda görülen ilk değişimler, aslında gebeliğin erken dönemlerinde başlar. Diğer yandan, meme dokusunda süt üretiminin başlaması gebeliğin ancak ortalarında gerçekleşir. Anne sütünün bebeğin temel besin maddesi olarak adlandırılan zengin bir sıvıya dönüşmesi ise doğumdan sonra.
Sabah kahvaltısında peynir, zeytin, yumurta, süt ve çay gibi klasik bir menü önerilirken; yağlı, unlu, şekerli gıdalar almamaya özen gösterilmelidir. Öğle ve akşam yemeklerinde kırmızı et ve balık başta olmak üzere çeşitli yeşilliklerden oluşan salatalar önerilir.
İlk üç aylık dönemde bebek tüm ihtiyacını anneden karşılayacağı için annenin günlük beslenmesine ekstra bir enerji ilave etmesine gerek yoktur.
Turşu tüketmek isteyen annelerin turşuyu önce sudan geçirmesi önerilir. Böylece dışındaki tuzu bir nebze olsun azaltmış olurlar. Ancak her öğünde ve sık sık turşu tüketmek bir anne adayı için zararlı bir durumdur.
"Gebelikte soda tüketebilir miyim?" sorusu oldukça sık sorulan bir durumdur. Gebelikte doğal ve katkısız olmak kaydıyla maden suyu yani soda içilmesinin bir sakıncası yoktur. Doğal maden sularında çok çeşitli mineraller mevcuttur. Gebelerin daha çok tatlandırıcı içermeyen, sade sodaları tercih edilmelidirler.
Özellikle hamileliğin üçüncü ayından sonra bebeğin büyüme hızı da artış gösteriyor. Bir başka deyişle, bebek artık daha fazla besine ihtiyaç duyabiliyor. Bu da anne adayında ani açlık hissinin oluşmasına ve kendini sürekli aç hissetmesine sebep olabiliyor.
Hamilelikte iştah artışı
Bu 3 aydan sonra ise durum tam tersine döner ve aşırı bir iştah açılması söz konusu olur. Tüm 9 aylık süreç düşünüldüğünde en çok kilo alınan dönem bu döneme denk gelir. Çünkü zorlu geçirilen ilk aylardan sonra anne adayı rahatlar ve daha fazla yemeye başlar.
*Kuru baklagiller, bulgur, yulaf ezmesi gibi posa açısından zengin besinleri sık tüketilebilir. *Bulantı yoksa sabah kalkınca bir bardak ılık su tüketilebilir. *Muz, kabuksuz elma ve kabuksuz şeftali tüketilmemelidir. *Kayısı, mürdüm eriği, armut, erik gibi meyveler daha sık tüketilebilir.
Gebelikte annenin kalsiyum ihtiyacı artar. Süt en çok kalsiyum kaynağı olan besinlerden birisidir. Gebelikte ortalama günde 2 - 3 bardak süt içildiğinde tüm kalsiyum ihtiyaçları karşılanmış olur.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir. Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşumdur.
Hamilelik sürecinde en riskli dönemlerden biri ilk 12 haftadır. 12. haftanın tamamlanmasının ardından düşük riski azalır. Gebeliğin 20. haftasından sonra ise düşük riski daha da düşer.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Kuru yemiş ile bir bardak su veya bir kase yoğurt sabah bulantılarını önleyecektir.
Beslenme listesinden eksik edilmemesi gereken sağlıklı besinlerden biri de muzdur. Hem kilo kontrolü hem de bebeğin gelişimi için uzmanlar tarafından önerilen muz, günlük 2-3 porsiyon kadar tüketilebilir.
Genellikle sabahları daha şiddetli olan bulantılar için, sabah uyandıktan sonra yataktan kalkmadan önce kraker gibi tuzlu ve kuru besinler tüketerek bir süre beklemek oldukça etkili görülmektedir.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Zengin C vitamini içeriğine sahip olan çilek, portakal, mandalina, elma, kayısı, taze üzüm, ayva, kiraz, karpuz, kavun, şeftali, avokado gibi meyveler de anne sütünü arttırıcı özellik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri