Bölge Antalya'nın batısını, Muğla'nın güneydoğusunu ve Denizli ile Burdur'un güneyini kapsar. Tarihsel olarak sınırları batıda Dalaman Çayı, doğuda bugünkü Kemer ile sınırlıdır. En kuzeyi Burdur'un Gölhisar ilçesidir.
Kapandıkları kentlerinde karılarını, çocuklarını, değerli mallarını ve kölelerini kaleye toplar, ateşe verip yakarlar. Dışarı çıkar ölüm andı içmiş Likyalılar da savaşarak ölürler." Tarihi boyunca büyük istilalar ve felaketler yaşayan Ksantos'u, Roma döneminde de M.Ö 42 yılında Brutus işgal eder. Prof.
Antik Likya Uygarlığı Kentleri, Akdeniz Bölgesi'nde Teke Yarımadası'nda yer almaktadır. Antik Likya, güneyde Akdeniz, batıda Karya ve doğuda ise Pamfilya ile komşudur.
MÖ 490 yılında Pers İmparatorluğu'nun sınırları içinde yer alan Likya. Herodot'a göre Likyalılar Girit kökenli olup, Kral Minos tarafından yurtlarından sürülen ve Minos'un kardeşi Sarpedon liderliğindeki bir grubun uzantılarıdır.
Muğla ve Aydın illerini kapsayan Karia yolu Bozburun yarımadası, Datça, Gökova körfezi, İç karia ve muğla çevresinin bulunduğu 850 km'lik Türkiye'nin en uzun yürüyüş rotasıdır. Adını antik çağda bu bölgede yaşamış olan Karia medeniyetinden alıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Likya, M.S. 2. ve 3. yüzyıllarda yaşadığı büyük depremlerin ve M.S. 6. ve 8. yüzyılları arasında yaklaşık 200 yıl süren veba salgınının ardından bir daha kendisini toparlayamamıştır.
Ö. 167 yılında özgürlüğünü almıştır. Bu dönemde başkent Ksanthos olmak üzere 23 şehrin “Likya Birliğini” oluşturduğu ve birlik adına para basıldığı yazıt ve sikkelerden bilinmektedir. Strabon, Likya Birliğinin 6 büyük kentinin Ksanthos, Patara, Pınara, Olympos, Myra ve Tlos olduğunu belirtmektedir.
Karya (Grekçe: Καρία Karía), Anadolu'nun güneybatısında günümüzde Muğla kuzey kısımları Denizli güneyi ve içerideki bölgeye denk gelen coğrafyanın eski çağlardaki ismi.
Likya Medeniyeti ile ilgili en eski tarihi kaynaklar Mısır ve Hitit medeniyetlerine aittir. MÖ 2000'li yıllara dayanan bu kaynaklarda, “Luka” ve “Lukka” isimli halklardan bahsedilmektedir. Hitit Kralı Suppliluliuma MÖ 14. Yüzyılda kendisinin “Likya Devletini” fethettiğini söylemektedir.
Adını bu bölgede hüküm süren Likya uygarlığından alan Likya Yolu'nun uzunluğu 500 km (310 mi)'den fazladır ve batıda Muğla İli'nin Fethiye ilçesi, Hisarönü'nden (Ovacık) doğudaki Antalya İli'nin Konyaaltı ilçesindeki Geyikbayırı'na kadar uzanır.
Fethiye'den başlayarak Antalya'ya kadar uzanan Likya Yolu, Teke Yarımadası'nda bulunan patikaların işaretlenmesi ve ardından haritalanması sonucunda oluşturuldu. Üzerinde 20'ye yakın Likya kentinin kalıntılarına rastlanan Likya Yolu 1999 yılında yazar ve gezgin Kate Clow tarafından keşfedildi.
Likya Yolu, Teke Yarımadası üzerinde batıda Muğla'nın Köyceğiz ilçesi, kuzeyde Burdur'un Gölhisar ilçesi ve doğuda Antalya arasında kalan bölgede bulunuyor. Buraya Likya Yolu denmesinin sebebi ise eski zamanlarda burada yaşamış olan Likyalılar.
Likya Yolu, tamı tamına 19 antik kenti birbirine bağlıyor.
Likya Yolu ilk olarak 1999'da, İngiliz bir turist olan Kate Clow tarafından yürünüyor. Günümüze de hala taşınan, işaretlediği noktalar sayesinde kaybolma olasılığımız azalıyor. Sizler için oluşturduğumuz Likya Yolu yürüyüş yolu haritasından da faydalanabilirsiniz.
Her ne kadar sağlıklı olan herkes katılabilir denilebilirsede unutulmamalıdır ki Likya Yolu ekstrem doğa yürüyüşü parkurları barındırmaktadır. Katılımcı doğaseverlerin tecrübe ve kondisyonlu olmaları yürüyüşün ve etkinliğin kalitesini arttıracaktır. Fakat turlarımıza katılmanız durumunda sağlıklı olmanız yeterlidir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 yılı “Troya Yılı”, 2019 yılı ise “Göbeklitepe Yılı” olarak ilan edilmişti. 2020 yılı teması olarak ise Patara Antik Kenti seçildi.
Yapılan kazılar sonucunda bu bölgede yerleşimin MÖ 8. yüzyıla dayandığı belirlenmiş. Patara, Likyalıların başkenti konumundadır. Büyük İskender bu kenti de kuşatmıştır. Patara, Xanthos Vadisi'nde denize açılabilecek tek yer olması nedeniyle tarih boyunca önemli kent olma özelliğini her çağda devam ettirmiş.
Kaş, M.Ö. 4.yy'da kurulan antik Likya Kenti Antiphellos'un üzerinde yer alıyor.
Patara (Likçe: 𐊓𐊗𐊗𐊀𐊕𐊀, Pttara; Yunanca: Πάταρα), Antalya'nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi yakınlarındaki bir Likya kentidir ve Likya Birliği'nin başkentliğini yapmıştır. Likya Birliği'nin üç oy hakkına sahip altı kentinden biridir. Likya birliği toplantıları kentte bulunan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı.
Bu tanıma hâlâ gizemli, hâlâ çözülmesi gereken pek çok sırrı taşıyan Karyalılar da girer ve Bodrum Yarımadası'nın bilinen en eski sakinlerinden biri olurlar. M.Ö. 3000'lerde Batı Anadolu göçleriyle Yunanistan'a maden kültürünü taşıyan kavimlerden biridirler.
Antik çağda bu bölge Karya olarak biliniyordu ve sembolü çift ağızlı bir balta olan Zeus Labraundos'un kutsal alanı, antik Karyalıların milli kutsal alanıydı. Çift ağızlı baltayla ilişkili tanrı kültü çok daha eskiye, Hitit Gök Tanrısı Tarhunt'a dayanır.
Karyalılar, MÖ 2. binyılının sonlarından itibaren güneybatı Anadolu'da varlıkları bilinen ve Karya uygarlığını kurmuş kavim. Başkentleri başlangıçta Mylasa'da (Milas) iken, MÖ 4. yüzyılda Mausolus tarafından Halikarnas'a taşınmış, ancak Mylasa önemini korumuştur.
Likya Yolu etapları
555 kilometrelik uzunluğundaki Likya Yolu'nu yürümek isteyenler güzergahı farklı etaplara bölerek 3-5-7-10 ar günlük etkinliklerle kotarabilirler. Tamamını bir seferde yürümek için performansa ve kondisyona göre 25-40 gün arası gibi bir zaman dilimini ayırmak gerekir.
Likya yürüyüş yolu etaplarında rota, Boğaziçi köyü, Patara ve Çıralı bölgelerinde 2 ayrı alternatif yola ayrılmakta ve sonrasında da bu alternatif yollar birleşmektedir. Likya yolunun tamamını tek seferde yürümek isteyen doğa sporları severlerin yolculuğu ortalama olarak 25-40 gün kadar sürmektedir.
Fethiye'den Antalya'ya, yaklaşık 500 kilometre uzunluğundaki Likya yolunda her çeşit zorlukta parkurlar bulunur. Bunların bazıları oldukça kolay, bazıları biraz terleten, az bir kısmı da kamp yükünüzü sırtınızda taşıdığınızda “ne işim var burada” dedirten cinsten zor etaplar içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri